Auringon kultamuna

IMG_0394

Rakastan aamiaista, se minusta päivän ihanin ateria. Siksi onkin aika kummaa, että olen sen suhteen aivan järkyttävän monotoninen ihminen. Joka ikinen aamu kahden ja puolen vuoden ajan olen syönyt kaurapuuroa, marjoja ja raejuustoa, pari näkkäriä, kalkkunaa ja kurkkuviipaleita ja juonut kupin mustaa kahvia. No okei, muutamana päivänä jossain jotain muuta, jos edellä mainittuja ei ole ollut saatavilla. Tänään loppuivat marjat kesken ja pelkkä puuro ei herkkusuulle maistunut. No mitä tehdä? Nappasin hedelmäkulhosta kahdeksan aprikoosia, otin kivet pois ja jaoin jokaisen hedelmän neljään osaan. Laitoin ne pikkuiseen kattilaan ja pohjalle tilkan vettä. Päälle ripottelin vähän sokeria ja keittelin hiljaisella tulella kunnes hedelmät pehmenivät. Aikaa kului alle 10 minuuttia ja ihana hillo oli valmista. Vein sen jäähtymään ulos siksi aikaa, kun keitin kahvin ja puuron. Voi pojat että tuli hyvää!

Siinä puuroa popsiessani mietin, kuinka hullua on että hilloja keitellään aina saavillinen tai ei ollenkaan. Kun kaikkea saa kaiken aikaa eikä sadon kypsymistä kotipuutarhassa ole pakko odottaa voisi hilloja keittää tarpeen mukaan. Toki omien hedelmäpuiden sato käytetään ja metsästä haetaan marjat jne mutta ei kaikilla ole halua säilöä pakastimia ja kellareita täyteen. Kaikilla ei edes ole pakastinta kellarista puhumattakaan. Miksi ei voisi silloin tällöin keittää yhtä  purkillista hilloa puuroon tai lettukesteihin? Puhumattakaan juustotarjottimen herkullisista lisukkeista.

IMG_0075

Sukuni tulee Saksasta ja varmaan siksi meillä on aina syöty paljon aprikooseja ja kirsikoita sekä tuoreina että hilloina ja kuivattuina tietenkin. Kakuissa kirsikat ja aprikoosit ovat suklaan seurana parasta ikinä! Mutta ne eivät ole Suomessa niin suosittuja kuin omenat. (Tietysti siksi, ettei meidän leveysasteilla juuri aprikoosipuut juhli – ymmärrän, mutta syödäänhän meillä aivan hulluuteen asti esimerkiksi kiivejä ja tuoreita ananaksia!) Monet karsastavat kirsikkahillon vahvaa makua ja kirsikan maineen on myös onnistuneesti pilanneet kammottavat säilykekirsikat ellottavassa sokeriliemessään sekä ne kirsikoiden kuvatukset jotka tahmeina ja kirkuvan värisinä kellottavat muovirasioissaan odottaen pääsyä vähintään yhtä ällöttäviin hedelmäkakkuihin.

IMG_0070

Kreikkalaiset ja roomalaiset antoivat aprikoosille lempinimen ”auringon kultamuna”

Kirsikka on ihana (myös tyttäreni Kirsikka on ihana! ☺ ) samettinen ja tumma, pehmeän ja vahvan makuinen kaunotar. Entä aprikoosi sitten? Voiko olla ihanampaa hedelmää, kuin ihanan keltainen, vauvan poskeakin pehmeämpi herkku, jonka aromi on mieto muttei tylsä? Aprikoosihillon voi maustaa mintulla, kanelilla tai vaniljalla. Tee purkillinen ja herkuttele ilman lisäaineita tai säilöntäaineita. Oi kuinka hyvää se on myös juuston kanssa…

… nyt alkoi tehdä mieli kardemummakorppuja aprikoosihillon ja teen kanssa! En ehdi leipoa tänään. Ehkä huomenna?

Iloa päivään

toivottaa puurostaan onnellinen

Hanna

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Myös minä rakastan puuroa, siihen kuuluu ehdottomasti marjat päälle. Jos ei ole marjoja, laitan hedelmiä. Ilman näitä ei vaan maistua., iloa päivääsi Hanna.

    • 1.1

      Hanna sanoo

      Just näin Maiju! Ja arvaa oliko aprikoosihillo ihanaa!!?? Oli! Sopis myös jäätelön reuraksi. Mut en kyllä usein syö sokeria, kuten et sinäkään! Pus sulle ihana!

      Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *