Lellityt aikuiset!

Päivän kaktus.

Mult meni hermot – sairasta lomalla ja saat uuden loman!

Jos sairastut lomalla, saat pitää lomasi joskus toiste. En tajua. Ihmeellisiä ovat nämä aikuisia hellivät asetukset. Vähän kuin avutonta lasten kasvatusta. Kerran vein tyttäreni luokkatoverin synttäreille ja kun tämän äiti avasi oven hän kertoi saaneensa lapsen kuumeen laskemaan lääkkeellä. Siis oli aivan ok viettää synttäreitä jossa iso joukko kavereita saattaa saada tartunnan ja rasittaa sairasta lasta synttärijuhlilla. Miksi? Koska olisi liian suuri pettymys siirtää juhlat sairauden takia. Pumpulissa kasvaneista lapsista tulee pumpulissa eläviä aikuisia.

IMG_3528

Jos sairastuu lomalla, se on elämää. Sellaista sattuu. Loman luonne muuttuu. Se on harmi. Miksi se muuttuu työnantajan harmiksi? Oho hupsista – minun lomastani ei tulekaan täydellistä. Buuuuu haluan paremman loman. No toki sen saat! Ja lomaltapaluurahat vielä siihen päälle. En ymmärrä.

Toisaalta kun on ollut vuodesta -85 yksitysiyrittäjä, niin mitäpä sitä ymmärtäisi lomista, sairauslomista tai siitä että joku muu tekisi mun työt jos olen sairas…

Hyvää lomaa vaan kaikille – toivottavasti pysytään kaikki terveinä!

Pus

Hanna

Kommentit
 1. 1

  Heidi aalto sanoo

  Hei,

  Ymmärrettävää että tuohdut, olethan yksityisyrittäjä. Et ole ilmeisesti siis joutunut olemaan työpaikalla, jossa ihmisistä viedään kaikki mehut, puserretaan 12 h työpäivää vuoden putkeen ja kun loma koittaa, ollaan burn outin partaalla. Kaksi tuttavaani ovat vuosia käyneet samaa kierrettä läpi, että töissä kärsitään ja ei voi edes sairastaa koska työ ei salli sitä, jolloinka lomalla stressi purkautuu ja loma menee ainoastaan sängyssä apaattisena maatessa. Monilla käy tämä sama tilanne, sillä useimmiten loman tullen se stressi laukeaa ja kun ihmisestä on viety kaikki mehut (tunnollinen työntekijähän ei sairasta työaikana, ei koskaan) ja voimat ovat lopussa.

  Kuten jutussa kerrottiin, moni ei edes käytä oikeutta sairauslomaan. Ne, jotka näkevät porsaan raon, käyttävät sitä varmasti aina. Ne joille loma on aina alkujen lataamista, eli useimmiten sairauden puolelle menee väsymys ja jopa fyysisesti samalla sairastutaan, he eivät hae sairauslomaa.

  Usein sinun tekstejäsi lukiessa tulee olo, että voisit avartaa katsettasi hieman. En sano tätä pahalla, vaan ainoastaan herättääkseni ihmiset miettimään muitakin ihmiskohtaloita ja tarinoita kuin omiaan. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, eli me reagoimme asioihin eri tavoin ja eri vaikutteista.

  Aurinkoa sinun kesääsi, toivottavasti tämä sai sinut ymmärtämään edes osan tästä ”paapomisesta” jota näet ympärilläsi.

  Terv. Työterveyslääkäri Heidi

  • 1.1

   Hannele sanoo

   Tuo on niin totta! Tänäpäivänä hyvin monilla on määräaikainen työsopimus ja siinä ei ole todellakaan vara jäädä pienen lämmön tai kunnon räkätaudinkaan takia pois töistä. Mitä herkemmin olet poissa tai et jousta eli et tee pitkääpäivää, niin sopims loppuu. Tämän olen itse kokenut edellisessä työpaikassani. En tosin henkilökohtaisesti. Minusta ei työntekijän todellakaan tarvitse lomaansa viettää sairastaen . Itse olen ollut yrittäjänä 10 vuotta joista 6 vuotta minulla oli 5 työntekijää. 4 vuotta itsenäisenä ja tein 16 h työpäiviä pahimmillaan. Lomapäiviä yks silloin toinen tällöin.Sit tuli stoppi ja päätin et nyt pidän loman pidin 3vko ja lomalle/ yritykselleni tuli hintaa 120.000 menettettyinä kauppoina, koska pidin sen parhaipana myntiaikana. Tarvitsin sen juuri silloin. Itse olin tieni valinnut joten turha nurista. Rahaon vain rahaa, mut silläkään ei tee mitään jos nupileviää.

  • 1.2

   no huh sanoo

   Heräiles taas Heidi, ei meinaan löydy työntekijää joka tekisi 12 h päiviä vuoden putkeen. Tuollaisilla aivopieruilla vaan nolaat koko lääkärikunnan maineen, joskin epäilen että lääkäristatusta saat käytellä ainoastaan internetissä. Työaikalainsäädäntö ja alakohtaiset sopimukset rajoittavat jo niin työpäivien määrää kuin kestoa. Yleensä ne jotka valittavat työn raskautta viettävät päivästään suurimman osan kahvihuoneessa asiasta valittaen.

   Aikuisia paapotaan aivan turhaan valtion tasolta -ja lopputuloksesta huomaa mihin se johtaa. Vastuunkantajia on kovin vähän mutta korvauksen nostajia ja valittajia sitäkin enemmän.

   • 1.2.1

    tarjoilija sanoo

    Hei vaan itselle.
    Kyllä minun duunissa tehän 12-14 tunnin päiviä ja välillä kolme päivä putkeen. Ei toki koko vuotta putkeen, mutta Heidi ei varmaan sitä tarkoittanutkaan.
    Joustaa pitää aina,jos ei niin pakotetaan. Pakotekeino on seuraava työvuorolista. Siihen laitetaan sitten ”kostovuorot”. Esim kaikki illat, pitkät perjantait, et takuulla saa vapaaksi pyydetty päiviä ….

 2. 2

  sanoo

  Haloo!!
  Taas oikeesti ihan asiaa tämä blogi!! Sairastaminen on harmi, tottakai, mutta miten se erotetaan ’normaalista elämästä’ niin, että sen takia siirretään lomaa?????
  Käsittämötöntä miten meitä oikeesti täytyy koko ajan paapoa!!!
  Elämään kuuluu myös vastoinkäymiset – joskus loma vaan sit menee sairastaessa, joskus se taas menee juhliessa ja joskus muuten vaan. Mutta loma on ihan elämää niinkuin kaikki muukin – ei todellakaan ole tarvetta erottaa sitä ’hattarahetkiksi!!!’

 3. 3

  Mika sanoo

  Voi hyvänen aika Heidi! Kehottaisin arvon työterveyslääkäriä itse avartamaan näkemystään, ja jopa laskeutumaan muka pikkunäppärien argumenttien seasta ihan siihen tavalliseen arkeen.

  Jos tuttavasi voivat noin pahoin työssänsä, niin olet varmaan kaikin keinoin pyrkinyt ohjaamaan heitä asiassa. Jos työn rasittavuus on noin suurta niin onhan näitä työkykypalavereita ym. joilla sitä kuormittavuutta pyritään vähentämään ja työssäviihtyvyyttä lisäämään. 12 tunnin mittaisilla työpäivillä rikotaan työlainsäädäntöäkin aika kirkkaasti (joskin tämäkään ei koske yrittäjiä). Yksinkertaisesti en ymmärrä, miksi tuttavasi ko. töissä pysyvät jos kerran vapaa-aika menee toipumiseen, näin ei pitäisi olla. Suosittelenkin heille yrittäjäksi lähtemistä, siinä sitä mieli lepää ja vapaa-aikaa on vaikka kuinka! Varsinkin kun palkkaa vielä itselleen työntekijän. Hahah jaa ei vai? 😉

  Hannalle hyvää kesän jatkoa! Olen niin samaa mieltä, että tällaiset turhanpäiväiset ”edut” tulisi karsia pois – varsinkin nykytilanteessa kun kaikista meistä pitäisi löytyä sitä yrittäjähenkisyyttä. Myös työterveyslääkäreiltä, joiden palkanmaksajia ovat viime kädessä myös työnantajat. Jatka Hanna bloggaamistasi edelleen samoin reseptein, viihdyttäviä juttuja ja niin tosia. 🙂

 4. 4

  hannasumari sanoo

  Kiitos kommentistasi Heidi,

  Voin kertoa, että yksityisyrittäjänä ja freelancerina minusta viedään alati kaikki mehut. Teen töitä olin sairas tai en. Myös viikonloppuisin. Kuten juuri nytkin. Työpäivieni kesto on usein 14 tuntia ja enemmänkin. Ja miksi näin? Koska freelancer ottaa kaikki työt, jotka annetaan, sillä voihan olla että kohta niitä ei olekaan ja jos niin käy, loppuvat myös tulot ihan saman tien. Onneksi kuitenkin teen töitä joista pidän.

  Ymmärrän, että aina ei voi asioille mitään – vai voiko sittenkin? Voisivatko ihmiset vaihtaa työpaikkaa? Onko pakko olla paikassa joka pilaa elämän? Onko ihan oikeasti pakko? Olin itse aikoinani työpaikassa jossa rakastin työtä, mutta ilmapiiri oli huono ja sairastin sitä fyysisesti monella tavalla. Migreenejä, sydämen rytmihäiriöitä jne. En tajunnut lähteä pois. Kun lopulta lähdin kaikki muuttui tietysti.

  Uskon että ymmrrän vähän enemmän, kuin tekstini ehkä aina anatavat ymmärtää. Usein silt huomaan olleeni väärässä ja että ajatukseni on ollut suppea. Onneksi sitä vielä oppii kuitenkin asioita. Tekstejä kirjoittaessani olen tahallani suppea, sillä jos joka asiaan sanoo ”toisaalta” niin löysäähän siitä tulee. Tuskin valkoinen paitapusero kaikilee sopii ja voi olla että jopa joku voi syödä hampurilaisa ja ehkä makrilliakin. Saattaa jopa olla että kaikki asiat eivät lopulta ole positiivisia, vaikka en kyllä usko siihen. Mutta sehän on vain minun elämäntapani – kääntää kaikki plussan puolelle. Muuten en jaksaisi.

  Auronkoa sinun kesääsi myös. Ja hellyys paapominen ja hyvä hoito kukaoistakoon, mutta on ihmisten kyllä otettava vastuuta itsekin omasta elämästään. Minun mielestäni. (Niin – sehän se oli – mieheni kritisoi minua siitä, etten käytä tuota sanaparia: minun mielestäni. Taas se meniasi unohtua)

  Hanna

 5. 5

  Mirkku sanoo

  Työterveyslääkäri Heidille: Mitäpä jos työpaikalla hoidettaisiin niitä ongelmia muuten kuin sairastamalla lomalla? Mitäpä jos ei pidettäisi ihan normaalina tai hyväksyttävänä asian tilana sitä, että tehdään niitä 12h työpäiviä, voidaan huonosti ja eletään vuosi stressissä vain lomaa odottaen vuodesta toiseen? Mitäpä jos tuo psykofyysissosiaalinen olento asettaisi itsensä etusijalle ja hoitaisi ongelman syytä sen sijaan että pahimmillaan piiloutuisi sairasloman taakse ja siirtäisi kaikki ongelmat sekä niiden selvittämisen työnantajan harteille. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia, vain työnantajasta johtuvia ja yksin hänen korjattavissaan. Ja valitettavan usein näitä porsaanreikiä käyttävät juuri ne vastuunsiirtoa harjoittavat yksilöt, joiden mielestä kaikki vika on aina jossain toisessa ja omassa toiminnassa ei ole mitään korjattavaa. Sitä paitsi mielestäni myös sairausloman syykoodilla pitäisi olla merkitystä: flunssa voi tulla milloin vaan eikä siitä pitäisi työnantajaa rangaista. Jos taas on syynä burnout, masennus tai yleensäkin jokin työperäinen asia, pitäisi työterveyshuollon varmistaa ettei sitä hoideta vain sairaslomalla oireita lievittämällä vaan pureutumalla sairasloman syyhyn. Ja näkemyksiä voi avartaa myös pohtimalla asiaa vaikka pienyrittäjän näkökulmasta: kuinka suureen pulaan hän joutuu sekä henkisesti että taloudellisesti kun joutuu kustantamaan työntekijän loman pahimmillaan kahteen kertaan? On jo muutenkin kallista ja riskialtista palkata työntekijää ihan ilman sairaslomia. Tämä voi pahimmillaan jopa vähentää uusien työntekijöiden palkkaamista. Kuka silloin loppuviimein kärsii eniten?

  • 5.1

   Sisko Rajamäki sanoo

   Aivan; tämä käsittämätön laki varmasti saa pienyrittäjät miettimään vielä uudemman kerran mahdollisuuksiaan työllistää ketään! En ollut uskoa silmiäni ja korviani, kun laki runnotttin läpi yli järjen velkaantuneessa lama Suomessa.

 6. 6

  Kaarina Ron sanoo

  Lomalla sairastamisesta
  Olen ollut yrittäjänä, maskeeraajana vuodesta -83 alkaen. Olen seurannut esiintyvien taiteilijoiden elämää hyvin läheltä (maskeeraajasta tulee heille usein se läheisin työtoveri) ja voin kertoa minkälaista heidän elämänsä on.
  Jos kuvataan pitkää elokuvaa, työaika on, sanoisinko, kokoaikaista ja se voi kestää 1-3 kuukautta ilman vapaita.
  Työaika teattereissa ja oopperassa harjoitusperiodina (n. 2 kk 6 pv / viikko) on 10-15 ja 18- 22.00
  Jos rooli on raskas joko fyysysesti tai mentaalisesti, sitä on niin poikki tai kelaa roolia 24/7.
  Paine on kova ja ”putken” päässä saattaa odottaa yleinen lynkkaus JULKISESTI lehtien palstoilla (ajattele itse, mitä olisi tehdä töitä, kun tiedät, että sitä työn valmistuttua on 100 %sti tiedossa julkinen arvostelu!!)
  Kun esiintyvät taiteilijat ovat saaneet ensi- iltansa ohi alkaa ”perusnäytösten” teko. Erittäin harvoin teoksissa on kaksoismiehitys, joka tarkoittaa sitä että ET yksinkertaisesti voi sairastua tai koko esitys peruuntuu. Kun esityskausi on ohi ja loma koittaa, taiteilijat sairaustuvat PÄÄSÄÄNTÖISESTI. Yleinen sanonta on se, että ”no nyt sitä ehtii sairastua”.
  Ei heille makseta sairastamisesta mitään tai he eivät voi siirtää lomaansa. Minusta tämä on väärin!
  Itselläni sairauslomia näiden 32 vuoden aikana minulla on ollut muistaakseni 5, tenniskyynärpään äityminen niin pahaksi työtahdin takia 2 kertaa, lonkkaleikkauksen takia (työasento) sekä pari kamalaa kuumetta. Pienet kolotukset tai työpotutukset kun eivät kuulu yrittäjälle sanaan ”sairaus” ja vaadi lomaa.

  Ihanaa kesää itse kullekin säädylle!

  Terv. Savonlinnan oopperajuhlilta, jossa olen nyt viettämässä kolmatta kesälomaani putkeen, työajalla 08.00- 15.50 , 16.30- 22.30 7 pv / viikko 5 viikkoa putkeen.

  🙂 Kaakku

 7. 7

  Sara sanoo

  Kiitos, Hanna!

  On hienoa, että joku vapaaehtoisesti asettuu lynkkauslinjalle saadakseen kiinnitettyä huomiota nykyelämän hulvattomuuksiin.

  Entisenä yrittäjänä, suuryrityksen orjana ja aikuisopiskelijana voin ymmärtää kaikkia osapuolia ja elämäntilanteita, mutta turha paapominen ei mene minunkaan kallooni kirvelemättä. Suomella ei ole varaa turhiin vastuunsiirtoihin.

  Töissä ei voi aina olla sairas, eikä lomalla terve – no voi-voi. Ehkä sitä pitäisi ottaa elämä vaan ihan elämänä johon kuuluu sekä hyvää, että pahaa, eikä maksattaa omaa hyvinvointiaan kuuliaisemmilla. IMHO.

 8. 8

  Lomalla sanoo

  Ei Heidi, ei nämä ihmiset voi ymmärtää. Eivät he ymmärrä ennen kun kokevat asian omissa nahoissaan, eli tuskin koskaan. Onneksi tähän maahan mahtuu kuitenkin myös kaltaisiasi, empaattisia ihmisiä! Ja ennen kun te muut taas nimeätte minut yhdeksi ”heistä”, voin kertoa olevani yksi ”teistä”. Koskaan en ole sairauden takia uutta lomaa ottanut, mutta kykenen myös ymmärtämään muita ihmiskohtaloita kuin omani. Aurinkoista kesää itse kullekin.

 9. 9

  K sanoo

  Vuosiloman tarkoitus on ladata akkuja, nauttia lomasta ja kerätä voimia tulevaan. Jos olet sairaana, et voi lomailla täysipainoisesti. Aiemmissa kommenteissa puhuttiin burnoutista, masennuksesta jne. Entäpä jos vuosilomasi alussa sairastut vaikka sairaalahoitoa vaativaan keuhkokuumeeseen tai makaat koko lomasi sängynpohjalla influenssassa? Miksi ihmeessä oma vuosilomaa tulisi tuhlata sairastamiseen?? Työntekijän ei tarvitse myöskään miettiä tällaisessa tilanteessa työnantajaa, ja mitä se hänelle aiheuttaa. Harmi, että yrittäjällä ei tällaisia etuja ole. Mutta se yrittäjyyskin on oma valinta.

 10. 11

  anne sanoo

  Kaksi viikkoa lomaa ja toisen niistä sairastin, aivan varmasti pyydän loman siirtämistä, kun siihen kerran on oikeus. Päivän tai parin poissaoloja en harrasta, töistä olen ollut poissa vain lääkärintodistuksella, kun siihen on ollut oikeasti syytä.

 11. 12

  pirita sanoo

  Heippa Hanna! Oletko miettinyt, että näistä eduista saattaisi olla työnantajalle hyötyä? Näinhän sanotaan, että virkeä ja tyytyväinen työntekijä on tuottavampi työnantajalleen, joten itseasiassa työnantajan kannattaakin panostaa niihin etuihin. Tällaiset edut ja palkkiot, jopa palkalliset lomat, sairauslomat ja lomarahat ovat juuri sellaisia, jotka ehkä saattavat jopa maksaa itsensä takaisin tehokkuuden kautta. Kun työntekijä kokee olevansa osallinen yrityksen menestykseen ja saa siitä palkan ja jotain ylimääräistä etua, eikö hän sitä tekisi myös ilolla?
  Itse teen töitä yrityksessä, jossa jokainen työntekijä teki 250000 nettotuottoa yritykselle kvartaalin aikana. Ja nytkö edut jota tästä työstä saamme tulisi poistaa jotta yritys tuottaisi vielä hiukan enemmän?

 12. 13

  Sami sanoo

  Positiivisuuden airueksi julistautunut tekee rahaa (arvaan, että blogista maksetaan palkkio) haukkumalla sairaita. On itse asiassa aika iso juttu haukkua itselleen tuntemattomia aikuisia ”pumpulissa kasvaneiksi”. Olisiko kuitenkin niin, että pumpulissa kasvanut on sellainen, jolta ei riitä empatiaa sairastuneille? Joka ei tajua, ettei tällä lailla todellakaan tarkoiteta mitään pientä flunssaa, vaan paljon vakavampia sairauksia? On työnantajankin etu, että töissä on jaksavia työntekijöitä. Melkoista viisastelua monissa kommenteissa: kaikki eivät voi tuosta vaan vaihtaa työpaikkaa tai ruveta yrittäjiksi, jos työ kuormittaa liikaa.

  Sairastuin itse kroonisesti edellisen työpaikan homeongelman takia. Nykyisestä, puhtaasta työpaikastani pidän kiinni kynsin hampain, vaikka työ on äärimmäisen kuormittavaa eikä vastaa haaveitani. Teen usein töitä sairaanakin (homelatistumisesta johtuvat sairauteni eivät tartuta muita). Teen paljon ylitöitä. Työpaikan vaihtaminen on vaikeaa: kävin läpi lukuisia, ennen kuin löysin tämän, jonka sisäilmaa siedän. Yrittäjäksi ryhtyminen ei minun alallani ole realistista, ei myöskään uuden alan opiskelu: nykyisin on niin vaikea löytää sisätiloja, joissa pystyn olemaan, ja näitä ongelmiahan yliopistoissa ja oppilaitoksissa riittää. Valintamahdollisuuteni ovat äärimmäisen kapeat. Tarvitsen ehdottomasti lomat palautumista varten. En ole koskaan siirtänyt lomaani sairastumisen takia, mutta jos joutuisin vaikka auto-onnettomuuteen tai sairastuisin vakavasti, siirtäisin lomani. Virkeä työntekijä työnantajankin etu, ja tällaisessa tilanteessa voisin kyllä hyvällä syyllä sanoa, että lomaansa siirtäviä haukkuvilla ei ole ymmärrystä siitä, miten kovia kohtaloita ihmisillä voi olla. Omassa kroonisessa sairastelussa on jo nytkin kestämistä. Työni hoidan silti, ja useimmiten jopa todella hyvin.

  Kiitokset kaikille empaattisille kommentoijille, erityisesti Heidi-lääkärille: potilaasi ovat onnekkaita, kun heillä on tällainen lääkäri. Hanna Sumarille haluan sanoa seuraavaa: voisitko kuvitella, että on oikeasti olemassa tapauksia, joissa tällainen on oikeutettua? Voisit ottaa tällaisen pohdinnan aikuistestinä – pystytkö aidosti eläytymään kovia kokeen ihmisen tilanteeseen? Siis todellakin eläytymään. Olen huomannut sairastuttuani vakavasti, että monilla – jopa nyky-Suomessa – on kovin primitiivinen suhtautuminen vakavasti sairastuneisiin ihmisiin. Syytä sairauteen haetaan yllättävän usein ihmisestä itsestään, tämän elintavoista, korvien välistä jne. On selvää, että vakavat sairaudet pelottavat meitä: silti ihmisenä olemisen edellytys on se, että voimme hyväksyä myös heikommassa asemassa olevat. Ennen on karkotettu ruttoon sairastuneita, suljettu mielisairaat karmeisiin ”hoitoloihin” tai jätetty sairastuneet kuolemaan. Nykyään syrjintä on hienovaraisempaa: se voi esiintyä puheissa – tai vaikkapa blogeissa. Korostan vielä: ymmärräthän, että tämä laki ei tosiaan koske pientä flunssaa tai kuumetta, vaan oikeasti vakavia, ja pidempikestoisia sairauksia.

 13. 14

  Nina sanoo

  Hyvä rohkea Hanna, just näin, olen täysin samaa mieltä kanssasi ja kaiken huippuhan on että palkallisen loman ajalta saa vielä lomakorvauksen.
  Aurinkoa päivääsi, Tahkollakin sumu hälventynyt, mutta kylmä tuuli puhaltaa.

 14. 15

  juha sanoo

  Ettekö te tajua että kuume ei tartu! Pitäis olla ihan kaikilla yleisesti tiedossa

 15. 16

  Irmeli sanoo

  Tämä kirjoitus teki minusta tämän blogin entisen lukijan. Olen itse monisairas mutta silti tunnollinen ja luotettava työntekijä. Se , että kirjoittaja katsoo oikeudekseen arvostella muiden työntekoa sairaana kertoo paljon kirjoittajasta itsestään.Jos palkallinen loma, lomaraha tai sairausloma-ajan palkka houkuttelee niin kannattaa hakeutua jonkun muun palvelukseen. Myös yksityisyrittäjyys on oma valinta.

 16. 17

  Nina sanoo

  KIITOS Hanna!
  Ensinnäkin Heidi – jos olet – kuten väität – työterveyslääkäri – varhaisen puuttumisen mallin kautta pitäisi työpaikalla puuttua tuollaiseeen loppuunpalamiseen – jos ihminen on noin loppu, ei hänen paikkansa ole töissä eikä lomalla – vaan sairaslomalla. Sinun velvollisuutesi on puuttua asiaan – kuten hyvin tiedät JOS olet lääkäri. Ja sen jälkeen olisi syytä miettiä se työntekijän työpaikka uudelleen.

  Olen aivan varma, ettei Hanna kirjoituksessaan tarkoittanut vaikeasti sairaita, onnetomuudessa olleita, hätäleikkauksiin joutuneita yms. – vaan niitä, jotka jokaisen nuhan tai haavan jälkeen hakevat sitä saikkaria ”koska mulla on oikeus”. Jos sormeen tulee pintaviilto, yksi laittaa siihen laastarin ja toinen hakee kolme päivää saikkua, kun sattuu olemaan hyvä syy jäädä pois töistä. Tämä on tosiasia tänä päivänä – ja se on kestämätöntä. Samalla kun osa raahautuu duuniin vaikka ”pää kainalossa” niin toiset saikuttaa surutta, kun on jotain kivampaa tekemistä. Ja sitä tämä meidän yhteiskuntamme ei kestä.

  Olen itse työllistänyt parhaimmillani / pahimmillani 32 henkilöä – nyt olemme vetäneet sen 16 henkeen – jätämme tyynesti kauppaa ottamatta sisään ,koska emme vaan jaksa enää.
  Meillä hyvin harvoin tehdään ylitöitä – ja ne kaksi, jotka saavat / joutuvat niitä tekemään, pitävät ylityönsä pois sesongin ulkopuolella. Tämän jengin kanssa on kiva tehdä töitä – mutta ikinä enää en palkkaa lisää. Kun joku vaihtaa duunia / eläköityy, supistamme taas toimintaamme. Ja tiedättekö – emme ole ainoa yritys, joka näin tekee. Suomesta häviää vuosittain tuhansia työpaikkoja, kun yrittäjät ovat kuoleman kyllästyneitä näihin maksuautomaatteihin, kuten tämä loman siirtäminen. Ongelma ei ole normaalit, tunnolliset työntekijät – vaan ne systeemin väärinkäyttäjät.

  Ja siihen huutoon, ettei ole pakko olla yrittäjä – ei muuten olekaan! Surullista vaan on se, että Suomesta loppuu kohta duunipaikat tällä menolla – suuryritykset siirävät toimintojaan ulkomaille ja vähentävät porukkaa täällä – pienet kutistuvat toimintaansa, kun byroslavia pikkuhiljaa tappaa sen yrittämisen innon. Meillä yritys täyttää ensi vuonna 60v. – seuraavaa kymmenlukua emme edes tavoittele – sitä ennen on pillit laitettu pussiin.

  Tiesittekö muuten, että Suomessa yli 90% yrityksistä on pk-sektorilla? Ja tiesittekö, että aika monessa yrittäjä(t) joko aikovat lopettaa, tai supistaa toimintaansa? Minua surettaa, mihin lapseni sukupolvi työllistyy? Se voi tulla osalle ihmisä yllätyksenä, mutta Suomi todella tarvitsee yrittäjiä – muuten meillä ei kohta ole enää sitä konetta, joka meille kaikille yhteiskuntaan sitä rahaa tekee. Se raha kun ei tipu taivaasta, vaan jonkun se pitää ansaita. Mitä hankalammaksi sen ansaitsemisen yritykselle tekee, sitä vähemmän halua yrittämiseen on. ”Pakkoyrittäjyys” – nykyään paljon käytetty termi. Välillä naurattaa, kun pahimmat valittajat kiljuvat, etteivät pakkoyrittäjiksi ala – jos se yrittäjyys on niin kadehdittavaa – miksi se koetaan pakkona? No, meni vähän off topic. Hyvää kesää kaikille – ja Hanna, jatka aloittamallasi tiellä – blogiasi on kiva lukea. Ja Fustraamalla minäkin nuppini nollaan 🙂

 17. 18

  yrittäjän vaimo sanoo

  Samaa mieltä kun Hanna ihan pöhkön touhua. Jos esim. yksityisyrittäjällä on yksi työntekijä joka sattuu olemaan sitten tämmöinen ”töitäpakoleva” niin tässä käy hyvin helposti näin että kesäkuussa kun loma alkaa työntekijä ”sairastuu”…sairastaa 2-3 viikkoa ja sitten sen päälle aloittaa loman jonka aikana ”sairastuu” uudelleen ja taas loma siirtyy ja sitten tullaankin töihin jo vasta syyskuussa. Työnantaja maksaa kokokesän ajan kesä-elokuu palkkaa ym. kuluja ja vastaavasti ko työntekijä ei tuota firmalle tuona-aikana yhtään mitään. Rahaakin firmaan pitäisi tulla kun menot vaan kasvaa. Tämä tietää sitä, että yrittäjän on paiskittava vielä pidempää päivää jossa raha riittäisi työntekijän palkkoihin jne….sitten kun yrittäjä pitää sen muutaman päivän vapaata niin on niin rättiväsynyt ettei pysty muutakun makaamaan paikoilaan kun tzombi. Eli ketä tässä hyysätään muutakun työntekijöitä! Eihän vuodessa muutenkaan saa sairastaa kun tietyn määrän ennekun siirtyy sairaspäivärahalle joten miksi kesälomat olisi jotenkin poikkeus. Muissa maissa lomaoikeudet on paljon suppeammat kun meillä jon suut suppuun ja napina seis + tämä typerä oikeus on poistettava koska se kuormittaa pienyrittäjiä aika karmaisevalla tavalla.

 18. 19

  Mika sanoo

  Kehoitan kaikkia siirtymään yrittäjiksi ja tarjoamaan työntekijöilleen kaikki hyvät edut. Yrittäminen on niin helppoa. Ei tarvitse, kuin laittaa ilmoitus keltaisille sivuille ja laittaa hyvät työntekijät hommiin. Itse voi vaikka käydä hakemassa Laakkoselta uuden auton ja viettää kesälomaa Hangossa. Jos joku sattuu sairastumaan, voi soittaa Eila Kaislalle ja pyytää tuuraajan. Väitän, että valittavat yrittäjät ovat varmaan osaamattomia järjestelemään asioitaan. Kun on kaiket päivät aikaa miettiä on helppo organisoida hommat kuntoon. Olis aika keskittyä oleelliseen ja lopettaa ruikuttaminen.

 19. 20

  anneli sanoo

  Jos ei ole vara pitää palkollisia niin sit ei ole, ei nurista. Ilmaista työtä on vain vapaaehtois toiminnassa.
  Kaikkiem pitää elää, mielellään tulla sillä työpalkalla toimeen ilman avustuksia.
  Sairastua voi myös työolosuhteiden vuoksi. Ei sitä sairausloman palkkaa tarvitse kauaa maksaa, lue ehdoista lisää että tiedät mistä nuriset.
  sitten on nämä turhaan sairastelevat luku erikseen. Sellaisille pitää pitää puhuttelu aina saikun päätteeksi.
  tiedoksi että yleensä, siis todellakin yleensä ihminen sairastaa tosi harvoin. Ei moneen kymmeneen vuoteen, minä ainakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *