Mustikka-valkosuklaapiirakka

Kaupallinen yhteistyö: Myllyn Paras

Mustikkapiirakkapäivä – äänestä piirakkasuosikkisi ja voita palkinto!

Mustikkaa ja valkosuklaamoussea - ihanaa ♥️

Mustikkaa ja valkosuklaamoussea – ihanaa ♥️

Ensi sunnuntaina 6.8. on valtakunnallinen mustikkapiirakkapäivä. Kehitin päivää varten ihan uuden mustikkapiirakkareseptin, jossa mustikoiden makua korostaa pehmeä, limetillä maustettu valkosuklaamousse. Piiras on oikea juhlapiirakka ja lisäksi se on sinivalkoinen, joten annoin sen nimeksi Suomi 100 piiras. Piirakan resepti on blogin lopussa.

Mustikkapiirakkareseptini osallistuu kilpailuun, jossa on yhteensä kuusi herkullista mustikkapiirakan reseptiä. Mutta mikä niistä on kaikkein herkullisin? Katso kaikki reseptit täältä ja äänestä omaa suosikkiasi. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan yhteensä 5 kpl Lékuén irtopohjapiirakkavuokia. Yhden palkinnon arvo on n. 30 €. Kilpailuun osallistumisaika on 1.-13.8.

Niin mehevää!

Niin mehevää!

Ensimmäinen leivonnainen, jonka opin tekemään kokonaan itse, alle kymmenvuotiaana, on mustikkapiirakka. Aamuvirkkuna painelin metsään ani varhain litran kannu kourassani ja keräsin sen puolilleen marjoja. Suuhuni en pistänyt ainuttakaan. Se ei ollut sallittua itse tekemissäni säännöissä.

On monta tapaa koristella piiras, mutta pohja on sama Myllyn-Paras Kauramuro ♥️

On monta tapaa koristella piiras, mutta pohja on sama Myllyn Paras Kauramurotaikina ♥️ Mustikkapiirakkapäivä ♥️

Ennen kuin kukaan perheestä oli edes herännyt, paistui piiras jo uunissa. Tein murotaikinan, painelin sen vanhaan mustaan valurautaiseen paistinpannuun ja kaadoin päälle mustikat ja sokeria ja vähän murusia pohjataikinasta. Pian herkku odotti herääjiä keittiön pöydällä. Arvatkaa, olivatko siskot, äiti ja isä iloisia? Kyllä! Eivätkä vain piirakan vuoksi, vaan myös siksi, etten ollut herättänyt ketään, vaan puuhannut omiani ja antanut muiden nukkua.

Nykyään homma on vielä helpompaa. Myllyn Paras piirakkataikina vain pöydälle sulamaan siksi aikaa, kun kerää mustikat metsästä tai kaupasta. Taikina on jopa valmiiksi pyöreä, joten sen paineleminen vuokaan käy helposti. Ei voi olla helpompaa tapaa leipoa. Taikinoita on neljä erilaista, joten on mistä valita.

Ensimmäinen pala - mutta ei viimeinen!

Mustikkapiirakkapäivän ensimmäinen pala – mutta ei viimeinen!

Mustikkapiirakka on monen muunkin, kuin vain minun suosikkini, sillä se voitti tänä vuonna järjestetyn Suomi 100 -kansallisruokaäänestyksen jälkiruokasarjan ylivoimaisesti. Mustikkapiirakkapäivänä ei ole ajatuksena vain leipoa mustikkapiirakkaa, vaan myös kutsua ystävät ja rakkaimmat sitä syömään. Viettää aikaa yhdessä ja kahvitella! Myllyn Paras piirakkapohjat sopivat hyvin Suomi 100 teemaan, koska ne ovat avainlipputuotteita, kotimaisia ja valmistettu kotimaisista raaka-aineista.

Valmiita Myllyn Paras piirakkapohjia löytyy melkein jokaisen kaupan pakastealtaasta ja niitä kannattaa pitää omassakin pakastimessa. Sitten on helppoa napata taikina ja pyöräyttää piiras pöytään, jos vaikka käy sellainen onni, että saa yllätysvieraita. Kaikki Myllyn Paras piirakkapohjat ovat laktoosittomia, joten sitäkään ei tarvitse erikseen miettiä.

Leivo sinäkin mustikkapiirakkaa itsellesi, perheellesi tai ystäville! Ota kuva leipomuksistasi ja laita kuva Instagramiin hashtagillä #mustikkapiirakkapäivä ja tunnuksella @myllyn_paras. Katsotaan millaisia luomuksia Suomen rakkaimmasta piirakasta syntyy! Ja hei – muista käydä äänestämässä täällä

Suomi 100 mustikka-valkosuklaapiirakka

Sinivalkoinen mustikkapiirakka on ehdoton kahvipöydän kuningatar. Limetillä maustettu valkosuklaamousse aateloi metsän mustikka-aarteen suussa sulavaksi herkuksi.

1 kpl Myllyn Paras Pyöreä kauramurotaikina

6 dl mustikoita 350g

2 dl hillosokeria 200g

1 tl kardemummaa

Valkosuklaamousse

3 dl kuohukermaa

150 g valkosuklaata

+ vähän koristeeksi pinnalle

1 rkl limetin mehua

1 limetin raastettu kuori

3 kpl liivatelehtiä

Piiraan voi tehdä sekä piirakkavuokaan että irtopohjaiseen kakkuvuokaan, jolloin sen voi siirtää varovasti tarjoiluvadille. Jos käytät piirakkavuokaa, voit taputella kauramurotaikinan siihen suoraan. Jos haluat tarjoilla piirakan tarjoiluvadilta laita irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ensin leivinpaperi. Leikkaa kaksi vuoan reunan levyistä suikaletta leivinpaperia ja peitä niillä vuoan reunat. Paperi pysyy hyvin paikoillaan, kun sipaisee vuoan reunoihin vähän voita.

Painele sulanut kauramurotaikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tee reunoista n. 4 cm korkeat.

Sekoita yhteen hillosokeri ja kardemumma ja lisää seos mustikoiden joukkoon. Kaada mustikat piirakkataikinan päälle. Paista piirakkaa 170 asteessa, uunin alimmalla tasolla 30-40 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kauniin värin.

Koska täyte on löysää, nosta vuoka varoen uunista, ettei se läiky ja värjää piiraan reunoja. Anna piiraan jäähtyä täysin, jolloin myös mustikkatäyte hyytyy.

Valkosuklaamousse

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Raasta limetin kuori ja purista 1 rkl limetin mehua kattilaan tai mikronkestävään kulhoon.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon limetin raastettu kuori.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa välillä sekoittaen.

Sekoita sulanut suklaa kermavaahtoon.

Sulata liivakot limetin mehussa mikrossa tai liedellä, anna seoksen jäähtyä ja lisää se kerma-valkosuklaaseokseen hyvin sekoittaen.

Anna valkosuklaamoussen hyytyä jääkaapissa 15-30 minuuttia. Sekoittele moussea välillä ja tarkista koska se on hyytynyt sen verran, ettei se valu ja että se on helppoa levittää piiraan päälle. Laita piiras vielä tunniksi jääkaappiin hyytymään.

Vuole valmiin piiraan päälle valkosuklaalastuja ja kaada pinnalle mustikoita.

Hyvää mustikkapiirakkapäivää!

♥️

Hanna

Kommentit
  1. 1

    Tanja sanoo

    Tein tätä, juuri tarkalleen ohjeen mukaan. Voikohan sokerin määrää ”mustikkamössössä” vähentää kuinkakin paljon: vaikka se oli tasaisesti pohjan päällä, jäi sokeri silti paikoin osittain sulamatta ja raksui ikävästi hampaissa?

    Muuten suosittelen lämpimästi! ( Ensi kerralla laitan kyllä kermaakin desin vähemmän, niin on meidän makuun just eikä melkein …)

    • 1.1

      hannasumari sanoo

      Hei Tanja!
      Kiitos kommentistasi. Blogiyhteistyötä varten piirakka täytyi toteuttaa jo kuukautta ennen kuin blogi julkaisttiin ja silloin ei ollut saatavana tuoreita mustikoita. Jouduin vähän arpapelillä toimimaan hillosokerin ja pakastemustikoiden kanssa, kun tiesin että piirakkaa tehdään tuoreista marjoista, jotka eivät ole yhtä vetisiä kuin pakastemarjat. Nyt kun mustikat ovat tuoreita vähempikin hillosokeri ehkä riittää hyydyttämään massan niin, ettei se valu. Laita varmuuden vuoksi joukkoon 1 rkl perunajauhoja.
      Minä muuten tykkään siitä, kun sokeri ratisee suussa, mutta ymmärrän etteivät kaikki pidä siitä.

      Iloa viikkoon!
      Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *