Rakkausruokia ja -juoma

Kaupallinen yhteistyö: Arla

 

Rakastan maitoa. Kun olin 17-vuotias, minulla todettiin laktoosi-intoleranssi, enkä käyttänyt maitoa sen jälkeen oikeastaan ollenkaan. En nyt ainakaan juonut sitä missään olosuhteissa. Muutkin maitotuotteet olivat pannassa.

Viisi vuotta sitten minulla oli maalla vieraita ja olin ostanut heitä varten luomumaitoa. Kaadoin maidon kannuun ja se oli aivan uskomattoman houkuttelevan näköistä. Niin valkoista, kaunista ja ihanaa, että minun oli pakko kaataa sitä lasillinen itselleni. Join maidon ja kaadoin sitä lisää. Lopulta join sitä koko litran, väittämättä vaanivista vatsavaivoista. Outoja tapahtui – En saanut mitään oireita. Hämmästyttävää. Mutta siitä lähtien olen latkinut sitä päivittäin, kuin onnellinen kissa.

Arla luomu täysmaito, se punainen, oikea vanhanajan maito, on ihan parasta ruuan laitossa. Se tekee leivonnaisista täyteläisiä. Olen niitä ihmisiä, jotka panostavat täysillä, kun aletaan herkutella. Eli joku veteen leivottu pulla tai ruisjauhot piparitaikinassa eivät ole todellakaan minua varten. Arla luomumaito on pastoroitua, eli se on turvallista, mutta sitä ei ole homogenisoitu, joten maidon rasva nousee maidon pinnalle. Arla luomumaitoa ei ole myöskään stabiloitu, eli siinä on tallella kaikki maidon luonnollinen rasva. Pidän siitä.

Tuoretta pullaa ja maitoa, parasta!

Tuoretta pullaa ja maitoa, parasta!

Meillä on kaksi herkkua, jotka saavat perheeni käytännöllisesti katsoen sekaisin. Pulla ja pannukakku. Ja yksi juoma, jota rakastan erityisesti itse, koska se tuo mieleeni lapsuuden kotini ja ihanan äitini. Se on kaakao. Näissä kolmessa herkussa käytän aina luomu täysmaitoa. Pullan leipominen perheelle on minusta suuri rakkauden osoitus. Se on aikaa vievää ja taikinaa hellitään käsin moneen otteeseen. Se että jotakuta kutsutaan pullan tuoksuiseksi äidiksi, kertoo paljon. Pulla on rakkautta. Ja siksi sen leipomiseen täytyy käyttää kaikki parhaat asiat. Pullareseptini on kotoisin vanhalta naapuriltani, joka opetti minulle pullan leipomisen ihan konkreettisesti kädestä pitäen. Siihen lisätään kuuma, sula rasva viimeiseksi. Siinä on taikaa. Kannattaa kokeilla. Tärkeää on myös riittävä suola ja kardemumma.

Kohonnut pullataikina on houkuttelevaa! Mitä siitä syntyykään...

Kohonnut pullataikina on houkuttelevaa! Mitä siitä syntyykään…

Lucian-päivän pullia ja voisilmäpullia. Vati tyhjenee nopeasti!

Lucian-päivän pullia ja voisilmäpullia. Vati tyhjenee nopeasti!

13.12. on Lucian-päivä, silloin tehdään Lucia-pullia, jotka maustetaan maailman kalleimmalla mausteella, sahramilla. Samalla reseptillä onnistuvat kaikki: tavalliset pullat, laskiaispullat, korvapuustit, voisilmäpullat ja Lucia-pullat. Vain mausteet ja muodot muuttuvat. Mutta tärkeää on täyteläinen luomu täysmaito.

Sitten se pannari! Pannukakku on herkkujen herkku, jonka voi tuunata kovin monella tavalla herkulliseksi. Nyt tykkään eniten syödä sitä rahkan, vaahterasiirapin, appelsiininkuoren ja pähkinöiden kanssa. Pannukakkua voi syödä vuorokauden kaikkina hetkinä ja onhan se ihan vastustamaton herkku. Varsinkin tällä reseptillä tehtynä, sen kertoo reseptin nimi: Maailman paras pannukakku.

Pannukakun seurana ei tarvitse olla hilloa.

Pannukakun seurana ei tarvitse olla hilloa.

Yksi annos riittää, mutta kaikki ottaa kaksi...

Yksi annos riittää, mutta kaikki ottavat kaksi…

Kaakao - juotavaa suklaata!

Kaakao – juotavaa suklaata!

Kun äitini keitti kaakota, se oli kuin paksua, kuumaa suklaata. Maku oli täyteläinen ja oikeasti suklainen. Sellainen kaakao valmistuu juuri luomu täysmaidosta. En tiedä mikä luomu täysmaidossa tekee taian, mutta kaakaosta todella tulee paksua. Sen pinnalla kelluu iloisesti pilvi kermavaahtoa, jos niin tahtoo. Kylmä kermavaahto takertuu ylähuuleen, kun lämmin, täyteläinen kaakao hivelee makuhermoja. Tällä kertaa maustoin kaakon chilillä, se on syytä tehdä varoen. Kermavaahto sopii chilikaakaoonkin, mutta pullan kanssa se olisi ollut minulle liikaa. Ehkä hiihtolenkin jälkeen, se olisi ok!

henkäys chilipulveria sekaan!

henkäys chilipulveria sekaan!

… niin ja tiedäthän miksi sanotaan, että jostain tuli pannukakku? No siksi kun pannari on niin upea uunissa, mutta lässähtää oitis kun tulee sieltä ulos. Hyvä pannari käyttäytyy unissa näin:

Reseptit

Pannukakkua rahkan, vaahterasiirapin ja paahdettujen pähkinöiden kanssa

8 annosta

Pelillinen pannukakkua

7,5 dl Arla luomu täysmaitoa

3 dl vehnäjauhoja

3 kananmunaa

0,75 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria tai enemmän

1 tl kardemummaa

1 tl suolaa

50 g sulatettua ja jäähdytettyä voita

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Mittaa muut aineet joukkoon ja sekoita hyvin. Anna taikinan turvota 10 min. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle uunipelille. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 20 minuuttia kunnes pannarin pinta on kauniin kullan ruskea.

Rahkatäyte

3 dl cashew- ja pekaanipähkinöitä

2 rkl vaahterasiirappia

2 prk (á 400g) Arla Lempi maitorahkaa

4-6 rkl vaahterasiirappia + vähän annoksen pinnalle valutettavaksi

2 luomuappelsiinin raastettua kuorta

(Voit käyttää vaahterasiirapin sijaan myös juoksevaa hunajaa tai agavesiirappia)

Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla hetki niin, että ne tulevat kuumiksi ja saavat hiukan väriä. Ota pannu liedeltä ja sekoita joukkoon 2 rkl vaahterasiirappia. Laita sivuun odottamaan.

Sekoita 4-6 rkl vaahterasiirappia rahkaan niin, että saat rahkasta itsellesi sopivan makeaa.

Laita lautaselle pala jäähtynyttä pannukakkua. Nosta sen päälle desin verran vaahterasiirapilla maustettua rahkaa ja pähkinöitä. Raasta päälle hyvin pestyn luomuappelsiinin kuorta ja valuta pinnalle vielä vähän vaahterasiirappia.

Chilillä maustettu kaakao

4 annosta

1 l Arla luomu täysmaitoa

4 rkl  makeuttamatonta kaakaojauhetta

2 rkl hienoa sokeria

3 rkl muscovadosokeria

3 tl vaniljasokeria

2 hyppysellistä suolaa

henkäys jauhettua chiliä

Mittaa kattilaan kaakaojauhot ja sokerit. Lisää noin kolmannes maidosta ja vispaa hyvin, kunnes seos on tasainen. Lisää loput maidosta sekä suola. Kuumenna kaakao kiehumapisteeseen ja lisää varovasti chili. Tarkista maku ja lisää chiliä jos siltä tuntuu.

Kaakao on ihanaa myös ilman tulista lisää ja se maistuu verrattomalta tietysti myös kermavaahdon kanssa.

Hannan pullataikina

½ l Arla luomu täysmaitoa

50 g hiivaa (1 pala)

2 munaa

2 tl suolaa

Kardemummaa reilusti (2rkl)

200(-250) g sokeria

200(-250)g voita tai margariinia

n 1 kg vehnäjauhoja (mielellään vajaa)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää huoneenlämpöiset munat, suola, kardemumma ja sokeri. (Sokeria ja rasvaa tulee olla yhtä paljon). Alusta taikina kimmoisaksi lisäämällä pikkuhiljaa vehnäjauhoja, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää lopuksi sulatettu rasva niin kuumana kuin kätesi sietää.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työpöydälle, vaivaa sitä hiukan, ja jaa se samankokoisiin osiin. Pyöritä pulliksi alustaa vasten. Nostele uunipellille nousemaan ja peitä leivinliinalla. Pyöreät pikkupullat voi täyttää monella tavalla.

Laita pikkupullat nousemaan pellille kauaksi toisistaan. Kun pullat ovat nousseet voitele ne kananmunalla ja paina sitten pullan keskelle syvennys ja työnnä siihen teelusikallinen voita ja ripota päälle teelusikallinen hienoa sokeria. Paista 225° noin 10 min

Luciapullia varten ota erikseen kaksi ruokalusikallista voita ja sulata se kattilassa. Lisää joukkoon puoli pussillista (pussi á 0,5 g) sahramia ja pyörittele sahramia tovi kuumassa rasvassa. Lisää seos yhtä aikaa maidon kanssa taikinaan.

Voitele Lucia-pullat munalla ja koristele rusinoilla.

 

Ihania herkkuhetkiä näiden reseptien seurassa.

Lämmöllä

Hanna

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *