Viisi ihanaa reseptiä sokerittomiin herkkuihin

Kaupallinen yhteistyö: Hermesetas

Porkkanakakku

Porkkanakakku

Leipominen on ehkä ihanin harrastuksistani. Kun leivon, olen jotenkin meditatiivisessa tilassa ja erittäin onnellinen. Kun näen taikinan sekoittuvan kulhossa se on melkein hypnoottista.

Ongelmana on se, kuka kaikki leivonnaiset söisi. Pidän leipomisesta enemmän kuin syömisestä. Yksi pala kaikkea riittää. En juurikaan syö sokeria enkä valkoisia vehnäjauhoja arkena ainakaan. Juhlat ovat sitten asia erikseen. Olen huomannut, että monet muutkin välttävät sokeria, siksi olikin tosi hauskaa päästä testaamaan Steviaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stevia on kasvi, se näyttää vähän basilikalta ja sen lehdet ovat huikean makeita. Sitä voi helposti kasvattaa itsekin. (Paitsi minä – yrtit eivät viihdy hoivissani, elleivät ne menesty avomaalla!) Stevia-kasvista valmistetaan Hermesetaksen Stevia tuotteet joihin kuuluu mm. Stevia sweet crystal jauhe, joka näyttää aivan sokerilta, sekä Stevia sweet –neste joka on väritön nestemäinen makeutusaine. Stevia on puolet makeampaa kuin sokeri, se on syytä muistaa, ettei tule liian tehtyä liian makeita herkkuja. Mittataulukot on kyllä hyvin merkittyinä pakkauksiin, mikä on ilo ainakin kaltaisilleni tohottajille! Voit käydä lukemassa lisää tietoa Hermesetaksen Stevia Sweet -tuotteista täältä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

omenakakku

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kummatkin, sekä jauhe että neste, käyvät sekä kuumiin että kylmiin ruokiin ja sietävät siis hyvin kuumentamisen. Stevia sweet -tuotteet maistuvat lähes samalta kuin sokeri, makueroa ei juuri huomaa. Minä kokeilin sekä jauhetta että Stevia nesettä, joka sisältää myös hiukan agavesiirappia.

Nestettä käytetään tipottain ja ilahduin Stevia pullon hyvin suunnitellusta nokasta josta tippoja on helppoa annostella. Sieltä tulee todellakin tippa kerrallaan, eikä nestettä lorise likaa.

Kumpikaan tuotteista ei sisällä lainkaan kaloreita. Ja se on aivan huippua. Jokapäiväisessä käytössä iloitsin kaikkein eniten siitä, että saatoin syödä puolukoita pilvin pimein! Puolukka on huipputerveellinen marja ja nyt on niiden paras sesonki. Rakastan puolukkasurvosta rahkan ja puuron kanssa, mutta en tosiaankaan pysty popsimaan sitä ilman makeutusta. Tein survosta lisäämällä desilitran stevia-jauhetta litraan puolukoita. Oli ihanaa syödä hyvällä omallatunnolla puolukkaherkkua. Tein siitä myös ihania tuorepuuroja. Kulhollinen tuorepuuroa on hyvä välipala, aamupala tai eväs ja puolukan kanssa tuorepuurosta tulee superruokaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

tuorepuuroa puolukoiden, kookoslastujen ja pekaanipähkinöiden kanssa

Kotona suuren suosion saivat myös manteliletut, jotka ovat muuten myös gluteenittomia. Tarjosin niitä sellaisinaan Stevia sweet cystal -jauheen kanssa, joka toimii samoin kuin hienosokeri. Tein myös puolukkasurvoksesta ja rahkasta ihanan lisukkeen letuille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

mantelilettuja steviajauheen kanssa – ihan kuin hienon sokerin kanssa!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

mantelilettuja ja puolukkarahkaa

 

puolukkasurvos on superfoodia ja minusta superherkkua!

puolukkasurvos on superfoodia ja minusta superherkkua!

Leivonnassa on hyvä muistaa, että steviajauhe vatkautuu huonommin kuin sokeri, eli sokerimuna-vaahdon vatkaamiseen menee noin 20 min. Siksi kokeilin mieluummin sekoitettavia taikinoita. Tein kaksi mehevää kakkua – porkkanakakun ja omenakakun.

Porkkanakakun kuorrutksen tein myös keveämmäksi kuin se normaalisti on. Voin, tuorejuuston ja sokerin sijaan sekoitin herkullisen kuorrutuksen kevyestä tuorejuustosta, ricottajuustosta ja raastetusta appelsiinin kuoresta. Makeutin seoksen Stevia sweet -nesteellä. Toimi loistavasti! Jälkeenpäin ajattelin että oliisn myös voinut laittaa kuorrutusta kakun väliin. Ehkä teen niin seuraavalla kerralla.

Omenakakun taikina on niinikään sekoitettava ja super helppo. Taikinaan käytetään omenasosetta, jota valmistan aina tarpeen mukaan. Teen sen aina sokerittomana, koska omenat ovat mielestäni jo tarpeeksi makeita. Lohkon vain pestyt omenat kuorineen ja siemenineen isohkoiksi lohkoiksi. Höyrytän lohkot höyrykattilassa tai -korissa pehmeiksi ja teen soseen käsikäyttöisessä sosemyllyssä. Kaikki kuoret ja siemenet jäävät sosemyllyyn ja ihana omenasose on saman tien valmista. Myllyn sijaan voi käyttää myös lankasiivilää ja puristaa soseen sen läpi. Joka haluaa soseeseen lisää makeutta, voi sen tietysti makeuttaa.

Omenakakun päälle paistoin omenan lohkoja jotka maustoin vain kanelilla. Niitä jäi hiukan yli ja söin loput maustamattoman jugurtin kanssa! uuh! ihania!

Kaikki ohjeet ovat peräkkäin postauksen lopussa kuvien jälkeen.

 

PORKKANAKKKU

Porkkanakakku

4,5 dl vehnäjauhoja

1,5 dl Stevia sweet crystal –jauhetta

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 tl suolaa

2 tl kanelia

2 tl kardemummaa

1 tl inkivääriä

1,5 dl murskattuja pekaanipähkinöitä

2,5 dl rypsiöljyä (tai puolet ja puolet rypsiöljyä ja saksanpähkinäöljyä)

7 dl porkkanaraastetta (5-7 porkkanaa)

4 kananmunaa

Kuorrutus

200g kevyttä tuorejuustoa

100g ricotta tuorejuustoa

1 tl  Stevia sweet liquid –nestettä

2 (luomu) applesiinia

pekaanipähkinöitä

Sekoita kulhossa keskenään kuivat aineet ja lisää joukkoon öljy, porkkanaraaste ja kananmunat. Sekoita hyvin joko puuhaarukalla tai muutaman minuutin ajan sähkövatkaimella. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun  22cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan tai 20 x 30 cm suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Paista 160 °C noin tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla kun olet paistanut kakkua 50 min. Ei kannata paistaa sitä liian kuivaksi.

Tee kuorrutus sekoittamalla tuorejuustot sekaisin sähkövatkaimella. Lisää hyvin pestyn appelsiinin raastettu kuori ja tiputtele Stevia joukkoon. Maista välillä, että saat makusi mukaisen makeuden. Minulle sopi 40 tippaa.

Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja koristeleappelsiinikuoriraasteella ja pekaanipähkinöillä.

OMENAKKKU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

200g voita

1 dl omenasosetta

2 dl turkkilaista jogurttia

2,5 dl Stevia sweet crystal -jauhetta

4,5 dl vehnäjauhoja

1 tl vaniljauutetta

2 tl kardemummaa

2 tl soodaa

Täyte

1 dl omenasosetta

Kuorrutus

3 isoa tai 6 pientä kuorittua omenaa lohkoina

3 rkl voita

1-2 tl kanelia

Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon ensin sulatettu rasva ja sitten jugurtti ja omenasose. Paista 20 cm halkaisijaltaan olevassa vuoassa 180°C  50-60 min. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.

Kuorrutus

Paista omenanlohkoja varovasti voissa, kunnes ne pehnevät. Älä hämmennä paljon, etteivät mene muussiksi. Mausta kanelilla. Jäähdytä.

Halkaise kakku keskeltä kahdeksi kerrokseksi ja levitä omenasose kakun väliin. Asettele paistetut omenanlohkot kakun pinnalle. Jos haluat voit ripotella pinnalle Stevia jauhetta.

MANTELILÄTYT

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 kananmunaa

1 dl turkkilaista jugurttia

1 dl maitoa

½ tl suolaa

¼ dl Stevia sweet crystalia

2 dl mantelijauhetta

½ dl perunajauhetta

Sekoita kaikki aineet yhteen ja anna taikinan turvota hetki. Paista letut lettupannulla ja tarjoa rahkan ja puolukkasurvoksen kanssa.

Puolukkasurvos

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 l puolukoita

1dl Stevia sweet crystalia

sekoita, survo ja nauti

TUOREPUURO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 annosta

2 dl kaurahiutaleita

2 dl maitoa

2 dl puolukkaa

4 dl turkkilaista jugurttia

40 tippaa makeutusainetta

Sekoita maito kaurahiutaleisiin ja anna seoksen turvota mielellään yön yli. Lisää joukkoon puolukat survottuina, jogurtti ja lisää makeutusta pikkuhiljaa, kunnes saat itsellesi sopivan makean seoksen. Minä laitoin 40 tippaa. Lisää puuron pinnalle pähkinöitä, marjoja ja kookosta oman maun mukaan.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *