Ei kissa käskien kiimaannu

Terveisiä kissatreffeiltä! Urho sai odottaa Tamaraa pitkään, puolisen vuotta, mutta parin vihdoin kohdatessa lempi leiskui sitäkin tulisemmin. Mikäli tapaaminen osoittautuu hedelmälliseksi, luvassa on iloinen perhetapahtuma huhtikuun loppupuolella.

Pian kaksivuotiaasta Tamarasta taitaa tulla pian emo. Kuva: Anni Jauhiainen

Pian kaksivuotiaasta Tamarasta tulee toivottavasti tänä keväänä emo. Kuva: Anni Jauhiainen

Tättähäärän Helsingissä sijoituskodissa asuva tytär Tamara (CH Mythai Tukata Teuan) oli itse asiassa tarkoitus astuttaa jo viime syksynä, mutta kun (kiimanehkäisy)pillerit jätettiin pois, kissaneidille ei kuulunutkaan kiimaa. Kuukaudet kuluivat ja pimenivät, mutta perheen perustaminen ei Tamaraa kiinnostanut. Ei, vaikka sulhoksi valittu Urho (Tatsutan Urho Brava-Saman, myös Ion pentujen isä) huuteli kaihosia kutsujaan Järvenpäässä.

Lopulta päätimme tutustuttaa kissaparin toisiinsa, sillä joskus uroksen sulotuoksut laukaisevat naaraalla kiiman. Urho ja Tamara viettivät viime viikon lopulla pari päivää yhdessä sulhasen kortteerissa, minkä jälkeen korattyttö palasi kotiinsa. Seuraavana päivänä alkoi kiima, ja edessä oli paluu Järvenpään lemmenpesään.

Kissapari vietti yhdessä kiihkeät kaksi päivää – aikaa ei tarvinnut tuhlata enää tutustumiseen.  Tamara palasi kotiinsa eilen illalla, mutta vielä yöllä lempiväiset mourusivat tahoillaan toistensa perään.

Tässä tarinassa kiteytyy yksi kissankasvatuksen haasteista. Kasvattaja voi haluta astuttaa naaraan ajankohtana X, mutta jos naaraalla ei ole tuolloin kiimaa, treffejä on useimmiten turha yrittää. Kolli ei saa muuta kuin käpälästä. Naaraissa on myös suuria eroja: yksi saa kiiman kahden viikon välein, toinen kaksi kertaa vuodessa. Mahdollinen pillerien käyttö voi vielä sotkea kuviota lisää.

Kasvattaja voi toki koettaa yrittää stimuloida kiimaa. Runsas valo edistää kiiman kehittymistä, mutta käytännössä ympärivuorokautista kirkasvalaistusta saattaa olla vaikea järjestää. Hajuillakin on tärkeä merkityksensä, ja kollin kuselta löyhkäävä hiekkapaakku voi saada naaraskissan hormonit hyrräämään. Tai sitten voi kokeilla tapaamista kollin kanssa, mikä tepsi Tamaran tapauksessa.

Välttämättä mikään poppaskonsti ei auta. Loppujen lopuksi luonto päättää, milloin on aika tehdä kissanpentuja. Tämä on kasvattajan vain hyväksyttävä.

 

 

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *