Elämää ylellisyydessä

Viidenkimppa

Onnelliset kissat saavat nauttia lämmöstä ja hoivasta joka päivä.

Joskus havahdun siihen, että minun ja kaltaisteni kissanomistajien lemmikit elävät ylellisyydessä. Kissamme ovat yläluokan viiksekkäitä, todellisia aristokatteja – ainakin jos vertailukohtana on suomalaisen kissanpidon edelleen rujo todellisuus.

Suurin osa kissanomistajista pitää lemmikeistään varmasti hyvää huolta. Aivan liian moni jättää kuitenkin pitämättä. Kesäkissaongelma ei ole kadonnut mihinkään, ja löytöeläintalot pullistelevat hylätyistä kissoista.

Ongelma ei katoa, niin kauan kuin maatiaiskissojen pentuja syntyy hallitsemattomasti ja niitä jaellaan ilmaiseksi kenelle hyvänsä. Ongelma ei katoa, ennen kuin lemmikkikissojen omistajat leikkuuttavat kissansa. Eikä se katoa, jos kissat saavat juoksennella vapaasti missä hyvänsä.

Minun ei pitäisi käydä lukemassa tiettyjä kissa-aiheisia keskustelupalstoja lainkaan – säästyisin paljolta raivolta. Kissoihin liittyy käsittämättömän paljon myyttejä, joiden perustelut ovat tasoa ”näin on ollut” ja ”se on luonnollista” ja ”mä haluan”.

Kissan pitää tehdä pennut, koska omistaja nyt haluaa niin, viis terveysasioista ja niistä sadoista kodittomista kissoista. Tosiasiassa leikkauttaminen on parhaimpia asioita, joita omistaja voi kissansa terveyden hyväksi tehdä.

Kissan pitää saada ulkoilla valvomatta, koska se nyt on sen luonnollinen tarve. Tosiasiassa vapaasta ulkoilusta luopuminen on parasta, mitä omistaja voi kissansa turvallisuuden eteen tehdä.

Kissa on toki lähempänä villiä kantamuotoaan kuin koira, mutta tämä ei tarkoita, että sen pitäisi elää urbaaniyhteiskunnassa yhä kuin pellossa. Ihminen on ikään kuin tehnyt kissan kanssa sopimuksen hoivasta ja huolenpidosta, joiden vastineeksi hän saa hellyyttä ja kiintymystä.

Kirjoitin ylellisyydestä, mutta kyse on niin yksinkertaisesta asiasta kuin omistajan vastuusta. Hyvä kissanomistaja pyrkii luomaan lemmikilleen mahdollisimman lajinomaiset mutta turvalliset elinolot: laadukasta ravintoa, hyvää terveydenhoitoa, virikkeitä ja seuraa.

Myönnän auliisti, että kissani elävät ylellisyydessä, ja haluaisin samaa ylellisyyttä kaikille muillekin kissoille. Rotukissat ja maatiaiskissat ovat fysiikaltaan samanlaisia, ja ne kaikki ansaitsevat parasta mahdollista huolenpitoa karvan laatuun katsomatta ja ostohinnasta riippumatta. Kaikilla kissoilla on kissuusarvo.

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *