Emouden lumo

Vastasyntyneet pennut hamusivat heti Io-emon nisille.

Vastasyntyneet pennut hamusivat heti Io-emon nisille.

Vihdoin ja viimein! Usean päivän odottelun ja pätkittäin nukuttujen öiden jälkeen Ion synnytys alkoi käynnistyä eilen loppuiltapäivästä. Alkuvaiheessa ensisynnyttäjä sai tukea kissadoula Helmiltä, mutta kun poltot tihenivät, Io ja kissakätilö sulkeutuivat pentuhuoneen rauhaan.

Io ei turhaa kiirettä pitänyt, mutta pitkähkön ponnistusvaiheen jälkeen maailmaan saatiin ensimmäinen pentu iltaseitsemän jälkeen. Loput pennut syntyivätkin melko nopeaa tahtia: ennen puolta yhdeksää päivänvaloon oli päässyt neljä pientä korattytön alkua, ja emo rauhottui imettämään jälkikasvuaan. Pitkään kohdussa kasvaneet pennut hamusivat jo innokkasti nisää.

Kätilökin pääsi töihin, sillä toisena syntynyt pentu halusi maailmaan jalat edellä – mikä on kissoilla hyvin tavallista – ja jäi päästään hetkeksi kiinni synnytyskanavaan. Emon olo vaikutti sen verran tukalalta, että kissakätilö katsoi parhaaksi auttaa: tartuin talouspaperilla pennun liukkaaseen vartaloon ja vedin sitä äärimmäisen varovasti ulos emon ponnistusten tahtiin, kunnes se pääsi pälkähästä.

Maailmaan tultuaan pentu vaikutti veltolta, mutta kunhan ylimääräiset limat lähtivät hengitysteistä, se virkosi saman tien. Liman imeminen hoitui yksinkertaisella vauvojen nenäimurilla – vanha kissankasvattajien kikka.

Io on aloittanut emon hommansa hienosti, ja maitobaarissa tuntuu riittävän ravinteikasta murkinaa. Kaikki pennut ovat saaneet jo viime yön aikana lisägrammoja. Kissavauvojen syntymäpainot olivat 87, 79, 95 ja 88 grammaa.

Koska koko nelikko näyttää olevan samaa sukupuolta, pentujen merkitsemisessä täytyy olla nyt tavallistakin tarkempi. Yhdellä siis on tussimerkintä oikean etutassun kynsissä, toisella vasemman takatassun kynsissä ja niin edelleen. Pentue on myös ensimmäinen lajiaan kissalassani: vastaavaa tyttökatrasta ei ole kotonani ennen kasvanut.

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *