Jättäisitkö 2-vuotiaan yksin parvekkeelle?

parveke

Lasitetulla parvekkeella kissat nauttivat kesästä turvallisesti.

Kesä on kissoille ihanaa aikaa. Auringonvalo lämmittää lattialle laikkuja, joissa kelpaa loikoilla. Ikkunan edessä viilettävät linnut tarjoavat käkättävän jännittävän katselunautinnon.  Ja hyvällä tuurilla saa kiinni maistuvan kärpäsen!

Kesä on kissoille myös kauheaa aikaa. Joka kesä aivan liian monta kissaa kuolee tai ainakin vammautuu pudottuaan ikkunasta tai parvekkeelta. Syy on vain ja ainoastaan ajattelemattoman ihmisen.

”Ei MEIDÄN MISSE mihinkään lähde” on perustelu vain siihen hetkeen asti, kun ohi lentävä lintu herättää kissan saalistusvietin. ”Kissa putoaa aina jaloilleen” ei tarkoita, että kissa selviää hengissä mistä tahansa pudotuksesta. Vaikka kissan kääntymisrefleksi toimisikin ja se putoaisi jalat edellä, se saattaa esimerkiksi murtaa leukansa, varsinkin jos putoamispaikalla on asfalttia. Hyvällä tuurilla henki säilyy, mutta toipuminen kestää pitkään ja eläinlääkärilasku kasvaa.

Tuskin jättäisit pikkulasta valvomatta parvekkeelle. Miksi siis jättäisit kissan? Pikkulapset ja kissat eivät pysty samanlaiseen rationaaliseen ajatteluun kuin aikuiset ihmiset. Ne elävät hetkessä ja menevät mielihalujensa perässä.

Kissa mahtuu uskomattoman pienistä raoista: mistä menee kissan pää, sieltä menee loputkin. Minulla on tästä omakohtaista kokemusta, jossa onneksi selvittiin isolla säikähdyksellä.

Kesällä 2006 asuin kolmannen kerroksen asunnossa vanhassa kerrostalossa, jonka ikkunoissa oli hakasäätö. Mittailtuani tarpeeksi olin tullut tulokseen, että voin pitää ikkunoita raollaan kakkosasennossa. Minulla ei ollut sillä haavaa pentuja kotona, mutta kissoista tuolloin nuorin, vajaan vuoden ikäinen Gilda oli vielä melkoisen hoikka teinityttö.

Oli loma, helle ja aamu. Olin suihkussa, kun ovikelloa soitettiin. Sieppasin aamutakin ja menin ovelle, jonka takana oli alemman kerroksen naapuri. ”Harmaa kissa lensi juuri ikkunani ohi, onko se sun?” Henki salpautui, sydän löi itseään ulos rinnasta. Juoksin rappuset alas aamutakissa ja ryntäsin ulos.

Gilda hortoili puskan juurella ikkunoiden alapuolella, rapun oven vieressä. Sieppasin kissan syliini – se tuntui vahingoittumattomalta. En tiedä, kumpi meistä oli pelästyneempi.

Gilda on jotenkin onnistunut änkeämään itsensä tuuletusraosta ikkunan ulkopuoliselle laudalle. Mahdollisesti se oli maukunut tai raapinut, kun sisäänpääsy ei onnistunutkaan yhtä helposti – mutta minähän olin suihkussa. Sitten se oli todennäköisesti juossut rapattua seinää alaspäin ja tehnyt hallitun loikan nurmelle, mikä säästi sen vammoilta.

Tapaus säikäytti minut perinpohjaisesti, sillä olin mielestäni tarkka ja huolellinen. Minusta tuli entistäkin tarkempi ja huolellisempi.

Nautitaan kesästä! Tämän vapaan kissansielun kohtasin viime syksynä lomalla Kreetalla.

Nautitaan kesästä! Tämän kollinrotjakkeen kohtasin viime syksynä hotellissani Kreetan-lomalla.

Koska tuulettaminen on kesällä kuitenkin tarpeen, mennään käytännön vinkkeihin. Jos asunto on kuumenevaa sorttia, suosittelen nikkaroimaan kissankestävän tuuletusverkon ainakin yhteen ikkunaan. Tällöin ikkunaa voi pitää auki kokonaan. Tanakan verkon kiinnittäminen ikkunanpuitteisiin ei vaadi edes kovin ihmeellisiä remonttireiskan taitoja. Verkon pitää kantaa kissan paino ja olla hyvin kiinnitetty. Mikään hyttysverkko ei riitä.

Nykyisessä kodissani on onneksi nykyaikaiset ikkunat, joiden tuuletusrauon saa säädettyä niin kapeaksi, ettei pieninkään kissa siitä mahdu. Parveke on lasitettu ja toimii kesäisin kissojen lepohuoneena.

Kissojen turvalliseen ulkoiluun on monia vaihtoehtoja. Omakoti- tai rivitaloasunnon pihalle voi rakentaa tarhan tai ostaa sellaisen valmiina. Parvekkeen voi lasittaa tai verkottaa – muista kuitenkin selvittää, tarvitaanko taloyhtiöltä lupa. Ikkunoihin voi asentaa jämäkät verkot. Kissan voi totuttaa valjaisiin; tosin yksilöissä on huimasti eroja, ja siinä missä yksi kissa kulkee vierellä kuin koira, toista joutuu kantamaan suuren osan matkaa.

Nautitaan siis kesästä – ja pidetään kissat poissa avoparvekkeilta ja muista vaaran paikoista. Jos olet epävarma, mistä kissa mahtuu, mittaa sen pää.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *