Kissaa ikä kaikki

Kissat vanhenevat joskus kuin huomaamatta. Pirteä, leikkisä ja hyväkuntoinen kehrääjä saattaa helposti vaikuttaa vuosia ikäistään nuoremmalta. Tästä huolimatta ja juuri siksi vanhenevan kissan terveyteen on syytä kiinnittää erityishuomiota.

On aina parempi löytää sairaus ja aloittaa hoito varhaisvaiheessa kuin odottaa yllättävää ja yhtäkkistä romahdusta, jolloin mitään ei ehkä ole enää tehtävissä.

Ei ikä kissaa pahenna. Siro Helmi, 14, ei ole ulkoisesti kovin mummomainen. Kuva: Marko Lumikangas

Ei ikä kissaa pahenna. Siro Helmi, 14, ei ole ulkoisesti kovin mummomainen. Kuva: Marko Lumikangas

Moni kissa saavuttaa 15 tai jopa 20 vuoden iän, mutta vanhenemisen merkkejä voi alkaa ilmetä jo 7-12 vuoden iässä. Tosin ikääntymismuutokset eivät useinkaan näy päällepäin: esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta on vanhenevilla kissoilla yleinen vaiva, mutta sairaus oireilee vasta, kun suuri osa munuaisista on jo tuhoutunut.

Vanhenevan kissan terveydenhoitoon kuuluvatkin kontrolliverikokeet, jotka olisi hyvä aloittaa 7-8 vuoden, viimeistään 10 vuoden iässä. Jos vaikkapa munuaisten vajaatoiminta löydetään tällä keinoin ajoissa, kissa voi elää tukihoidon avulla vielä monen monta hyvää vuotta, vaikka kroonista sairautta ei voidakaan parantaa.

Tämä kannattaa muistaa, jos miettii, kannattaako maksaa eläinlääkärille tarkastuksista ”varmuuden vuoksi”.

Kissan normaali vanheneminen ei tietenkään ole sairautta. Ajan mittaan mummo- ja pappakissat haurastuvat väkisinkin, lihakset alkavat kadota, eikä hyppyvoimakaan ole enää entisellään. Kissavanhukset voivat kuitenkin elää hyvää kissanelämää.

Viime viikkoina olen saanut itsekin muistutuksia ajan kulumisesta. Kaksi seniori-ikäistä kissaani on onnistunut säikäyttelemään minua, vaikka elänkin toivossa, että kummassakin tapauksessa säikähdys riitti.

Kissat ovat kuitenkin mestareita piilottamaan vaivansa, ja ikääntyviä kissoja on syytä tarkkailla erityisen huolellisesti. Omistajan valppaus voi antaa lisävuosia kissan elämään.

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *