Kissanristiäisten aika

Ion pennut täyttivät eilen kaksi viikkoa. Kaikkein herkin vauva-aika on siten takanapäin, ja pentuja alkaa hiljalleen kiinnostaa myös maailma mamman maitobaarin ulkopuolella. Eilen yksi pikkukissoista jo heilui pesälaatikon reunalla sen näköisenä, että täältä tullaan! Liian varhaista vielä, tuumasi kasvattaja ja asetteli pesän vällyjä uudelleen niin, ettei reunalle pääse vielä kiipeämään.

Aida, kaksi viikkoa. Kuvat: Marko Lumikangas.

Aida, kaksi viikkoa. Kuvat: Marko Lumikangas

Pentujen painot huitelevat nyt neljänneskilon molemmin puolin. Grammoja karttuu tasaista, keskimäärin reilun kymmenen gramman päivätahtia. Pikkukissojen ruokavalio muodostuu yhä pelkästä mammanmaidosta – kiinteän ruoan maistelu aloitetaan, kunhan pennut ovat lähteneet pesästä maailmalle (eli pentuhuoneen lattialle).

Kissanalkujen motoriikka ottaa kahden ja kolmen viikon välillä huiman harppauksen. Ryömintä jää, kun etujalkojen koordinaatio alkaa sujua ja takajalat kantaa pikkukissan painon. Myös pentujen lämmönsäätely toimii jo, kuten hajuaistikin.

Baba on porukan pienin, mutta aivan yhtä terhakka kuin siskonsa.

Baba on porukan pienin, mutta aivan yhtä terhakka kuin siskonsa.

Lähiaikoina pennut saavat myös viralliset nimet, kun ne rekisteröidään Kissaliittoon. Thaisanakirja ja -nimilista ovat taas ahkerassa käytössä. Tällä kertaa pentujen viralliset nimet – kuten lempinimetkin – alkavat kirjaimilla A, B, C ja D. Voimme siis juhlia kissanristiäisiä.

Rekisteröinnin yhteydessä on maksettava myös astutusmaksu eli korvaus pentujen isän omistajalle. Maksujen suuruus ja määräytymisperuste vaihtelevat eri roduissa paljonkin, mutta suomalaisessa koratkasvatuksessa on nykyään tapana maksaa kaikista elossa olevista pennuista sama ”kappalehinta”. Jos astutus ei ole tuottanut tulosta, rahakaan ei vaihda omistajaa.

coco2vk

Coco on yhä siskoksista suurin – tosin etumatkaa on enää alle kymmenen grammaa.

Pentueen rekisteröinti hoituu nykyään sähköisesti Kissaliiton Omakissa-järjestelmän kautta. Järjestelmä on vapauttanut suomalaiset kissankasvattajat kopiokoneen vierestä: aiemmin rekisteröintiin tarvittiin kasa paperisaastetta ja allekirjoituksia, mutta nyt terveystodistukset saa tallennettua skannattuina suoraan Omakissaan. Uroksen omistaja voi hyväksyä pentueen sähköisesti yhdellä klikkauksella. Maailma digitalisoituu – myös kissaharrastus.

Danalla taitaa olla mielipide kuvaussessiosta.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *