Pennut on tai pennut off

vaula9

Vaulasta on varttunut pieni kaunotar. Siropiirteisen pennun tunnistaa helposti tytöksi. Kuvat: Marko Lumikangas

Yhdeksän-kymmenviikkoisilla kissanpennuilla on kaksi vaihdetta: on ja off. On-vaihde tarkoittaa tauonta hyppimistä, juoksemista, kiipeämistä, säntäilemistä, jahtaamista, painimista ja varpaiden puremisyrityksiä. Tämä vaihde menee pois päältä vasta, kun pennun sisäinen järjestelmä kytkee off-vaihteen, joskus yllättäen ja arvaamatta. Tämänikäinen kissanpentu saattaa nukahtaa lähes kesken leikin.

Kun ihmisväki on kotosalla, Tättähäärän pennut saavat hyödyntää koko kodin tiloja riehumi… leikkeihinsä. Enää ei puhuta pikku jalkojen tepsutuksesta, vaan laminaatin sutimisesta. Yöt pennut viettivät kuitenkin yhä omassa huoneessaan emonsa kanssa – kissanpennuilla ei yleensä ole tajua kellosta. Tämän näkee hyvin siitä, että aamuisin pentuhuoneen lattialla on kasa kaapista kaivettuja villasukkia.

walto9

Walto on jäpäkkä pikkukolli. Painoa on kertynyt jo lähes 1,3 kiloa.

Pennut ovat jo itsenäistyneet siinä määrin, etteivät ne enää nuku aina yhdessä. Unikaveriksi kelpaa kuka tahansa kodin isoista kissoista, joka antaa pikkukissan käpertyä lämpimään kylkeensä. Nukkumiskombinaatioissa voi olla esimerkiksi yksi aikuinen kissa ja kaksi pentuja yhdessä pehmopesässä sekä yksi pentu ja kaksi aikuista toisessa.

Itsenäistymistä edesauttaa myös Tättähäärä-emo, joka on kärvistellyt viime päivät vieroituskiiman kourissa. Toisin sanoen Häärää kiinnostaisi tällä hetkellä enemmän seuraavien lasten teko kuin nykyisten hoito. Pelastavaa prinssiä ei kuitenkaan ole nyt saatavilla (eunukkisetä-Kerkkoa lukuun ottamatta), vaan asiaan palataan joskus ensi vuonna. Rotukissojen maailmassa liitot ovat tarkkaan harkittuja ja järjestettyjä.

Poseeraus ei ole koko totuus: Yngvestä on kehittymässä energinen  hyppymestari.

Poseeraus ei ole koko totuus: Yngvestä on kehittymässä energinen hyppymestari.

Järjestelyistä huolimatta luonnollakin on sanansa sanottavana, mitä kissojen naimakauppoihin tulee. Pentujen Ropsu-isällä oli melkoinen vauhtiviikko vapusta viime lauantaihin, sillä kollinuorukainen treffasi peräjälkeen kaksi tyttöystävää. Naaraiden kiimaat tulevat omaa tahtiaan, ja joskus sovitut morsiot ovat niin sanotussa valmiustilassa lähes yhtä aikaa. Ihmisen osaksi jäävät logistiikka ja aikataulut.

Ropsun vauhtiviikon huipensi lauantainen kissanäyttely Tampereella. Sen jälkeen kissapoika pääsi onneksi vetäytymään hyvin ansaittuun lepoon kotiinsa Nokialle. Täytyyhän kollin kerätä voimia, jos vaikka uusia tyttöystäviä vielä ilmaantuu.

 

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *