Tule apuun, Herra Pöö!

Kun aikansa söpöstelee, jaksaa taas riehua.

Kun aikansa söpöstelee, jaksaa taas riehua.

Kissanpennut ovat ihania, suloisia ja söpöjä. Luovutusiän lähestyessä niiden energiataso alkaa kuitenkin olla sitä luokkaa, että ihan joskus ne ovat myös ihan hieman rasittavia. Pennut vyöryvät aaltona – kyllä, kolme koratpentua todellakin riittää aaltoon  – tilasta toiseen ja yli esteiden, kuten ihmisten ja aikuisten kissojen.

Hiekkalaatikon siivous, tuo jokaisen kissanomistajan päivittäinen p-duuni, muuttuu normitylsästä haasteelliseksi, kun lapion lisäksi laatikossa liikkuu muutama kappale pikkuapureita. Rauhallinen lukuhetki vuoteella saattaa katkea irvistykseen, kun sukassa roikkuvat pienet naskalihampaat.

Silloin on syytä kutsua avuksi Herra Pöö. Kyseessä on männäaikojen lastenlauluista tutun Herran Huun sielunveli, jota on päivitetty nykyaikaan Paavo Lipposen taannoisen vaalimainoksen hengessä.

Herra Pöö on siis pentujen suuri kauhistus. Paikalle hänet kutsutaan mörisemällä mahdollisimman matalalla – miesääni toimii parhaiten – äänellä: ”Pööööö!”Johan tulee pentuihin liikettä!

Pööttelyn vaikutus on hyvin lyhytaikainen, mutta hyvässä lykyssä pentujen pööjuoksun aikana ehtii siivota yhden hiekkalaatikon. Pööttely myös menettää tehonsa nopeasti ajan mittaan, ja isompia kissoja on turha yrittää huijata minkäänlaisia Pöö-olennoilla. Kukapa kissa nyt kummituksiin uskoisi.

Siinä vaihessa onkin otettava muut keinot käyttöön. Kissoja nimittäin voi ja pitää kouluttaa, vähintäänkin ymmärtämään ei-sanan merkitys. Kissojen ymmärryksessähän ei ole mitään vikaa; niiden itsenäisyys (ja itsepäisyys) vain tuo kouluttamiseen erilaisia haasteita kuin koirien kanssa.

Kissan liiallinen lelliminen ja olematon kuri johtavat helposti samaan kuin pikkulapsilla, jotka saavat tahtonsa aina periksi. Pian kotia hallitsee viiksekäs diktaattori, mistä seuraa usein oikeita ongelmia. Siksi rakkautta ja rajoja sopii ohjenuoraksi myös kissanpennun elämään.

 

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *