Kengittäjät kilpasilla

 

crap-e1410201411721

Yllättävän paljon kuulee karvahattujen suusta kuinka hevonen pitäisi kengittää ja kuinka kengittäjä ei ymmärrä. Se kuulostaa vähän siltä kun harrastajalääkäri alkaisi neuvoa kirurgia. Onhan se toki niin, että semmoisiakin heppuja on, jotka ovat itse opetelleet kengittäjän työn. Ei se välttämättä ole huono tie, mutta saattaa venähtää pitkäksi. Ja jokunen voi kärsiä siinä matkalla. Koulutuksen tarkoitushan on estää oppilaita tekemästä tyhmiä virheitä.

Kuin sattuman kaupalla kaksi ystävääni päättivät hakea tannoin kengittäjän oppiin. Molemmat pääsivät. Kummatkin myönsivät jo ensimmäisen kuukautensa jälkeen olevansa totaalisen kujalla. Että miten ikinä voi tulla hyväksi? Kun se asentokin on niin helvetillinen. Ja ainoa tie oppia on katsella itseään parempia ja nakuttaa nakuttamasta päästyään.

Kengittäjän työ on käsityötä. Sen lisäksi on hyvä, jos on joku tatsi eläimiin. Helpottaa ihan hulluna. Siihen on syynsä miksi minä en hakeudu kengityshommiin. Olen nikkarina ala-arvoinen ja pelkkä hokkien ruuvaus saa tajuntani hämärtymään. Ehkä juuri siksi arvostan suuresti ihmisiä, joilla on palava halu tehdä hevosen kaviosta hienosti kengitetty. Sellaista paloa ei kaikilla ole. On suuri ero katsella sellaisen työtä, joka oikeasti haluaa tehdä kaiken pieteetillä ja sellaista, joka vaan lätkäisee kengät kavioon. Viimeksi mainitusta tulee fiilis, että pitäisikö tässä pyytää anteeksi jostain.

Jotkut arvostelevat, että kengityskisoissa tehdään vain hyvänNÄKÖISTÄ jälkeä, mutta että loppukäyttäjä kärsii. Sitähän voi kaikin mokomin mennä seuraamaan viikonloppuna Elma-messuille Helsingin messukeskukseen. Siellä on niekka poikineen mittelöimässä kengityksen kuninkuudesta. Mukana menossa ovat mm. istuva Suomen mestari Riina Villanen, vanha guru Jaska Granström ja esmes elokuvaohjaaja Auli Mantila, joka on nykyään kengittäjä. Ihan ulkomailtakin näyttää nimensä perusteella joku tulevan.

Hevosenomistajana arvostan kengittäjiä suunnattomasti, vaikka yksi niistä on aiheuttanut Pullukalle puolen vuoden breikin. Sattuuhan sitä. Ei johtunut kengittäjän hutiloinnista. Kavio on uusiutuva luonnonvara, ei siitä kannata ranteita avata. Pullukan kaviot voivat nykyään paremmin kuin kuunaan.

Jos haluat mennä Elma-messuille äimistelemään mm. kengittäjien kilpataontaa, laitahan viestiä! Kavioliitto arpoo 10 lippua halukkaille! JA MUISTAKAA ÄÄNESTÄÄ BLOGIEXPOON MEIKÄMANNEJA TÄÄLLÄ. Pitäähän meidän nyt joskus edes voittaa jotain!

c707b63a7245ceec55e5dbf6f68ecd2df3b453f64df51534930914afa46e4a64_1

Kommentit
 1. 2

  Carita sanoo

  Kyllä kengittäjän hommaa tekevän täytyy jonkun asteinen hullu olla Pahimmillaan ”asiakas” yrittää viedä hengen ja sen omistaja nalkuttaa kaikesta vieressä…
  Mutta ELMAilemaan saattaisin minäkin ehtiä, jos lippu sattuu kohdalle 🙂

 2. 5

  sanoo

  Ei se koulukaan takaa, että osaa kengittää. Itse ainakin arvostan enemmän 20 vuotta kengittäneitä itseoppineita, kun juuri koulusta valmistuneita (minä itse mukaan lukien, osana tutkintoa oli peruskengitys). Ja kyllä jokaisen hevosenomistajan tulee perehtyä kengitykseen sen verran, että tietää miltä hyvin peruskengitetyn kavion kuuluu näyttää ja tunnistaa hyvän kengittäjän.

 3. 7

  Eija Issakainen sanoo

  Messuilla on aina mukavaa, tosin usein lippujen hinta tulee kuitenkin tuhlattua 🙁 mutta voisi ottaa jälkikasvua mukaan 🙂

 4. 8

  Eija sanoo

  Oi, mun miehelle liput! On aina haaveillut käsityöammatista, ja harkitsee nyt tosissaan kengittäjän ammattia. On pyörinyt jo kengittäjän mukana katsomassa, mtä työ on.

 5. 9

  Pauliina Tuominen sanoo

  Meidän tallilla on pari asiakasta joille vois ton ekan kuvan näyttää 😀 ja jos sais messuliput niin miehelläkään ei ois tekosyitä olla lähtemättä mukaan 🙂

 6. 11

  Irre sanoo

  Teikätamburiini sai meikämandoliinin äänen Blogiexpoon! Voi Katja, sä voisit vaikka adoptoida mut teidän laumaan, mutta aikuisia ei kait saa adoptoida. Mutta messulippu kelpaisi lohdutukseksi.

 7. 13

  Sanna Tolonen sanoo

  Olisi hyvin opettavaista lähteä katsomaan ja oppimaan 🙂 Tulisi vieläpä tarpeeseen.

 8. 14

  Silja sanoo

  Olisi tosi kiva päästä messuille ja hyvä kengittäjä on kyllä kullan arvoinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *