Mikä hevosrotu vastaa saksanpaimenkoiraa? Tai spanielia?

Kukas tuolla menee, näätkö? Onko se Javanainen, miksi se ei oo töissä?

Kukas tuolla menee, näätkö? Onko se Javanainen, miksi se ei oo töissä?

Luin viikolla kammottavan artikkelin: mistä tunnistaa, että koirani rakastaa minua. Minulla on kaksi hurttaa, joista toinen läpäisi kaikki viisi kohtaa, toinen yhden. Toinen haluaa kiehnätä kainalossani joka paikassa. Hän on paimen. Toinen on oman elämänsä Lenita Airisto. Hän menee mihin huvittaa ja milloin huvittaa ja puree tai ainakin haukkuu ohimennen aina jotain. Viihtyy yksin, sänkyni alla, ei päällä. Pitääkö minun romahtaa nyt?

Istu nyt siellä, mutta kohta mun on lähdettävä hallinnollisiin hommiin.

Istu nyt siellä, mutta kohta mun on lähdettävä hallinnollisiin hommiin.

Iloitsen nyt lähinnä siitä, että hevosista en ole löytänyt samanlaista listaa. Koiria on niin helppo miellyttää. Jos tiedät koiran rodun, tiedät sen ominaisuudet. Palveluskoira  saa kiksit palvelemisesta, paimen paimentamisesta ja seurakoira hengailusta kimpassa. En ole kuullut vastaavia hevosista. Onko esim. Oldenburgeilla joku tietty tarve? Tai Selle Francais’lla? No se on ainakin selvää, että Gotlanninrussin päämäärä on saada ratsastaja alas, siksihän niillä ei ole säkää (vieläkö niitä muuten on jossain muuallakin kuin Gotlannissa? Siinäpä vasta viheliäinen eläin, noin niin kuin ratsastajan näkökulmasta) ja Shetlanninponin tehtävänä on hallita universumia yhdessä mäyräkoirien kanssa. Mutta esim. KWPN, jonka ilmentymä meillä seisoo tallissa – onko sillä muitakin tehtäviä kuin katsella ratsastajaansa yläkautta silmiin ja hypätä hyvin esteitä? Ja tuleeko se siitä onnelliseksi? Toteuttaako se jumalallista tehtäväänsä?

Onks tuolla esteitä? Mennäänkö kattomaan? Kuva: Mari Stendahl-Juvonen

Onks tuolla esteitä? Mennäänkö kattomaan? Kuva: Mari Stendahl-Juvonen

Suomenhevosen perimmäinen tehtävä on todennäköisesti tarpoa ikämiehen kanssa metsässä. Onko se onnellinen hypätessään esteitä tai sipsuttaessaan koulua? Onko jalostus tehnyt siitä sisäsiistin? Eikö se kaipaa umpihankeen?

Entäpä meidän kuuluisa FWB:mme. Tällä hetkellä meidän FWB katsoo tehtäväkseen ryhmääntyä. Välillä on ohjelmassa kavereiden takaa-ajamista ja jos joku sattuu kävelemään tarhan ohi, juostaan porukalla katsomaan kuka se on. FWB:hän on päivän selvä maalainen! Meillä ainakin istuttiin Rusutjärvellä aina keittössä ikkunan ääressä ja ratsattiin jokainen ohiajava auto ja satunnainen kävelijä. Että mihis Riikonen on menossa ja onkohan Voutilaisen auto rikki. Tai kukas Lindbergin kanssa tossa menee? Onko niillä vieraita vai onko sillä taas uus nainen?

FWB on eläkeläisrotu! Valveutunut, kiinnostunut ja aina nähnyt ja kuullut kaiken.

Tänään KWPN:mme pääsee toteuttamaan itseään heittäytymällä yli esteiden. Saas nähdä onko korvat törrössä. Huomenna aamulla FWB:mme joutuu rotunsa vastaisesti yksin maneesiin parrakkaan miehen kanssa. Periaatteessa siis suomenhevosen hommiin. Katsotaan kuin käy.

Tyst! Ei enää sanaakaan!

Tyst! Ei sanaakaan enää!

Kommentit
 1. 1

  Kata sanoo

  Olen innokkaana koiraharrastajana miettinyt tätä samaa! USA:ssa olen kuullut vertauksen, että amerikanratsuhevonen on hevosten bordercollie: älykäs, vauhdikas ja utelias. Ne haluavat myös mennä koskettamaan kaikkea uutta, joten ne ovat rohkeitakin. Suomenhevonen on vähän kuin suomenlapinkoira: kestää pakkasta, tykkää kaikista ja sen voi kouluttaa vähän mihin vain. Yleensä helppo luonne. USA:ssa vastaava all-around hevonen voisi olla quarterhevonen. Niitä käytetään karjanajossa ja ne ovat kestäviä. Niitä on myyös ratsastuskoulukäytössä ja kisakentillä. Mutta mikä hevonen on vinttikoira? Yksinkertainen, mutta nopea? 🙂

 2. 2

  kata sanoo

  Tulin vaan sanomaan että fanitan sun blogia ihan älyttömästi! Mies ei tajuu ollenkaan, joten luen aina salaa siltä esim. peiton alla puhelimella. Jään kyllä tosi usein kiinni, koska tirskahtelen ja hirnahtelen sun jutuille ja sit taas joudun/saan selittää miks sä ja sun blogi ootte parhaita 😀 Et terkkuja vaan ,jatka samaan malliin <3

  • 2.1

   katjastahl sanoo

   Hei kiitti! Tulee tosi kalliiks tää blogin kirjottaminen kun joutuu koko ajan hankkimaan jotain, mut menköön 😀

 3. 3

  kata sanoo

  Siis Mitä! Tuo ekakin kommentoija oli myös kata 😮 en tajunnu yhtään 😀 Olen siis eri Kata! Sulla on selkeesti joku Katoihin uppoova juttu! Terkkuja toiselle Katalle 🙂

 4. 4

  Heli sanoo

  Eikös arabi vastaa vinttikoiraa? Molemmat ovat sirorakenteisia ja laukkaavat nopeasti.

 5. 5

  Salde sanoo

  Ei vitsi, mun suokki oli ainakin tänään tosi tyytyväisen oloinen, kun tallusteltiin kahdestaan vähän märässä ja koirankakalta haisevassa aurinkoisessa metsässä, vaikken mies olekaan, ja parta uupuu. Oli se myös aika riemuissaan (tai ainakin tosi vauhdikas), kun pari päivää sitten hypittiin maneesissa. Mutta parasta on silti hiihtoratsastus, eli sisäinen hankilove elää hänessä.

  Nerokas teksti!

 6. 6

  Maija H sanoo

  Ne russit oli kyllä todella veemäisiä kopukoita (ratsastaa)! Kuka nekin keksi tuoda Suomeen, pysyisivät Ruotsissa vaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *