Mitä haluat tietää Horse Showsta?

Kuva: Hanna Heinonen SRL

Kuva: Hanna Heinonen SRL

Kerronpa teille pari juttua Horse Showsta. Nämä ovat kaikki faktaa.

Tänä vuonna nimellä Helsinki International Porsche Horse Show (varmasti hokaatte kuka sponsoroi) toimiva kisaviikonloppu on maamme suurin vuosittainen sisäareenatapahtuma.  Se on myös suosituin tapahtuma 15-29 vuotiaiden naisten keskuudessa. Mikä on kivempaa kun mennä jonnekin, jossa kaikki haluavat puhua samasta asiasta: hevosista.

Lokakuun 20. päivä alkava tapahtuma järjestetään nyt 32. kerran.

Ratsastajia on Suomessa noin 170 000, heistä n. 50 000 kuuluu liittoon. 40 000 heistä käy vuosittain Horse Showssa. Joku ei siis ole vielä käynyt, arvaan. Usein kuulen puhuttavan, että liput ovat liian kalliit. Huippuluokkien katsominen onkin hintavaa. Toisaalta se johtuu juuri siitä, että silloin katsotaan huippuja, eivätkä he ihan pikkusummien perässä ole Suomeen tulleet. Viikonlopun palkintoihin kuluu n. 500 000 euroa. Jos voitaisiin olla varmoja, että joka vuosi saadaan maksimaaliset sponsorisopimukset, olisi kenties mahdollista alentaa hintoja. Toisaalta samaan aikaan palkintosummat nousevat koko ajan. FEI määrittelee hyvin tarkkaan paljonko dollareita pitää olla jaettavaksi. Jos ei rahaa löydy, ei löydy myöskään World Cupin osakilpailua.

Kaikki luokat eivät ole kalliita katsoa, etenkään jos sattuu olemaan teini. Alle 16-vuotiaille suunnatut Fani-liput ovat kautta linjan 29,50. Aikuisille halvimmat liput ovat 39,50. Sillä hinnalla voi kuitenkin lojua tapahtumassa koko päivän ja katsella luokkia vaikkapa hallin lukuisista tv-ruuduista. Tai mikä hienointa: väijyä verkkahallissa ammattilaisten jujuja.

Vertailun vuoksi Flow-festivaalin liput ovat 182 euroa kolmelta päivältä. Ihan linjassa, siis. Ero on tietysti siinä, että Flow-harrastajilla menee rahaa vain Flowssa, meillä hevoshulluilla joka kuukausi. Ja PALJON.

Jäähallin vuokra, tallit, expo-alue, jäähallin pohja ja moiset kulut lohkaisevat 400 000 euroa budjetista. Ei ole ihan heittopussihommaa rakentaa jään päälle kaikille kelpaava pohja. Tahi haiseviin pukukoppeihin toimihenkilöiden konttoreita. Mutta niin se toimii! Kun kuutisenkymmentä hevosrekkaa kurvaa pihaan, homman on oltava kunnossa. Hevosille on varattu 250 karsinaa.

Tänä vuonna tapahtumaan järjestetään myös hevosbloggajien tapaamisia. Siellä on mahdollisuus ottaa kaverikuvia ja kysellä kaikki. Listalta löytyvät varmasti HIHS:n yhteistyöbloggaajat, eli seuraavat tyypit: Ruuhkavuosiratsastaja, Tiia, Aada, Sophia Backlund, Erika, Heidi, Jilla, Kaktu ja TIETYSTI KAVIOLIITOSSA 30V! Aikatauluista ja paikoista kertoillaan tuonnempana. Tai siis minä kerron.

Mikäli julkkiksen elämä kiehtoo, niin siltäkin kannalta kannattaa hakeutua Horse Showhun. YLE:n televisioimissa osuuksissa on viime vuonna ollut yhteensä 3 027 000 katsojaa.

Useimmat meistä (minä ainakin) haluavat ehdottomasti nähdä Anna-Julia Kontion kotikentällä. Toistaiseksi Kontio on vahvistanut kiinnostuksensa, mutta lukkoon ei vielä ole mitään lyöty. Mutta sanotaanko nyt näin, että voi JUMA ME HUUDETAAN JOS JUULI TULEE PACIFIC DES ESSARTSIN KANSSA HELSINKIIN!

TULE TÄNNE, JUULI! Olemme valmiita!

Mutta okei, ensin hurrataan Elmolle. Elmon toimet jatkuvat huomenna maastokokeella klo 16-22, eli kuka tietää tarkemmin monelta? Varmaan lähempänä kymmentä. Nytkin olen tuijottanut pyöräilyä n. sata vuotta, koska odottelen sitä kenttäporukan toista kouluryhmää. Siinähän odottelen.

Loppukaneettina sanoisin, että jos joku asia kysytyttää tai mietityttää Horse Shown tiimoilta, niin vastaan kyllä! Saan siitä nimittäin palkkaa. Ja tiedä vaikka SAISIN ARPOA KYSYJIEN KESKEN LIPUN SINULLE JA KAVERILLESI HORSE SHOWHUN…

Taitaa olla Steve Guerdat'llakin uusi hevonen.

Taitaa olla Steve Guerdat’llakin uusi hevonen.

 

 

 

Kommentit
 1. 1

  Lotta sanoo

  Jos haluaa katsoa kouluosuuden kokonaisuudessaan, kannattaa mennä Ylen Rio Areenaan eikä odotella töllön ääressä sitä max viittä rataa mitä näytetään 🙂

 2. 2

  EmiliaMaria sanoo

  Kantsii katsoa sieltä rio-areenasta ohjelmaa, (sikäli mikäli kuva näkyy ja ääni kuuluu, vähän ylellä ongelmia tän kanssa) Sieltä näkyy ratsastuksen KOKONAAN, ei tartte katella jotain trikoopukuisia tiukkapeppuja pyörien selässä… 😀

  Mutta joo, tänä vuonna jää shout väliin, yli 500km matkaa alle 2kk ikäisen kakrun kans voi olla liikaa säätämistä. Ens vuonna sitten voi jättää jo kehittyneemmät sikiöt kotiin ja mennä ystävien kanssa.

 3. 4

  Lähes-pyöräily-fani sanoo

  Lisäävät varmaan seuraavalla kerralla pyöräilyä tv-lähetyksissä, kun luulevat että katsojaluvut sen takia nousussa. EI vaan siksi kun yle on mielenkiintoisesti ilmoittanut nämä lajit, pyöräily-ratsastus. Siinäpä sitä tuli eilen pari tuntia trikoita katseltua, eikä kärsimystä korvattu edes minuutilla kouluratsastusta. No, tänään sitten vain maasto-osuudelle omistettu parituntinen tiedossa! Jiihaa!

  • 4.1

   katjastahl sanoo

   Hah, sama! Kysy multa pyöräilystä, näin myös sen kaatumisen. Ihan hirveää.

 4. 5

  Opiskelija sanoo

  Olen usein pohtinut miksi Horse Show’n lipuista ei saa yhtään opiskelija-alennusta vaikka junnualennus sentään on olemassa; ne kaikista persaukisimmat hevosihmiset eli opiskelevat heppailijat joilla ei usein ole edes varaa ratsastaa kuin joskus ja jouluna saavat noilla hinnoilla tyytyä siihen mitä telkkari näyttää tai syödä makaronia vielä vähän enemmän (tai vähemmän…) Tapahtuman järjestäminen ei taatusti ole halpaa, mutta edes niihin luokkiin ja näytöksiin joissa lähes poikkeuksetta on ainakin puolet paikoista tyhjinä voisi myydä opiskelijalippuja. Vaikka ratsastus on profiloitunut varakkaiden lajiksi, on aika surullista että köyhillä ei ole varaa edes katsoa kun muut kilpailee.

  Tänään kuitenkin hyvillä mielin penkkiurheilua, toivottavasti Elmon maasto-osuus menee nappiin!

  • 5.1

   katjastahl sanoo

   Minäpä kysäisen opiskelijalipun perään! Tosiaan se on softa, joka laskee mihin hintaan paikka pitää myydä, että kannattaa. Jos paikasta ei saa riittävää hintaa, se pitää repiä jostain muualta.

   • 5.1.1

    Tiina sanoo

    Mä olen monesti miettinyt, että eikö olisi kannattavampaa myydä halli täyteen alelipuilla, kuin pitää puolityhjänä kalliimmilla hinnoilla? Joku fiksumpi on varmasti tämän laskenut, mutta onnistuiskohan selittää tää niin, että tämmönen tavis heppatätikin sen ymmärtää? 😀

 5. 6

  malla sanoo

  Kerran olin oikein paikan päällä, muutoin olen seurannut telkusta. Tämmöinen ei-niin-osaava-ja-ymmärtävä tätiratsastaja saa enemmän irti telkusta, kun on kunnon selostajat, jotka osaavat kertoa mikä meni pieleen / putkeen. Ja kaukana kohdealueesta asuvana iskee ”laihialaisuuskohtaus”, kun alkaa miettimään junalippuja, mahdollista hotellia sekä varsinaista pääsylippua. Onhan tunnelma toki ihan eri paikan päällä, vaikkei aina niin ymmärtäisikään.

  • 6.1

   katjastahl sanoo

   Kukin tyylillään! En minäkään jaksa matkustaa Tallinnaan Horse Showhun, vaikka se varmaan kivaa olisikin.

 6. 8

  Lilli sanoo

  Kun noi luvut on sulla hallussa, niin osaatko sanoa, mikä olisi normaalilipun hinta, jos kaikki luokat myytäisiin loppuun. Vuosi toisensa jälkeen katsomot ovat puoliksi tyhjiä (itse paikan päällä todistanut ja tv:stä seurannut) eikä nousevat lipun hinnat ainakaan houkuttele minua enää paikan päälle. Käsittääkseni järjestäjien tarkoituskaan ei ole myydä katsomoja täyteen, mikä on mielestäni outoa. Myöskin medianäkyvyys on HIHSillä ollut melkoisen heikkoa viime vuosina ainakin, toivottavasti tänä vuonna vähän parempaa 😉

  Ja koska jo ostin Flow-lipun 3pv, niin mulle saa kyllä lähettää HIHS-liput jos arpaonni suosii 🙂

  • 8.1

   katjastahl sanoo

   On tarkoitus myydä niin paljon, että tapahtuma kannattaa järjestää. Jokainen lippu ei mene tavalliselle tallaajalle, osa menee yrityksille. Siitä tyhjät jakkarat.

   World Cup myydään loppuun joka vuosi.

   Jos medianäkyvyys on ollut huonoa, koitetaan ollaa tehokkaampia tänä vuonna!

 7. 9

  - sanoo

  Jos olet siellä töissä eli saat palkkaa? niin voisiko nämä jutut tarkistaa ennen kuin julkaisee listoja esim. yhteistyöbloggaajien osalta. Listalla ainakin kaksi sellaista jotka eivät ole hiphs yhteistyöblogeja?

  • 9.1

   katjastahl sanoo

   Sori! Oli tullut muutos, jota ei oltu ilmoitettu minulle. Korjaan asian.

 8. 11

  Milja sanoo

  Mielenkiintoisia faktoja, mutta mun on kyllä pakko kompata aiempien kommentoijien kritiikkiä lipunhinnoista.

  Mainitset, että HIHS kerää vuosittain noin 40 000 kävijää. Tästä on tietysti aika vaikea arvioida, paljonko lipputulot ovat, koska hintaluokkia on niin paljon. Jos oletettaisiin, että kaikki ostavat vain halvimman mahdollisen, eli fanilipun yhteen näytökseen, niin tapahtuman lipputuloiksi tulisi 1 180 000 e. Jos oletettaisiin, että kaikki ostaisivat normaalihintaisen All event –paketin (mikä ei toki ole kallein vaihtoehto, mutta VIP-lippuja ja muita ei tässä ehkä kannata huomioida), tuloiksi tulisi 11 800 000 e. Totuus lienee jossain tuolla välillä. Tästä epäilemättä menee verot, mutta toisaalta päälle tulevat sponsorirahat. Ja muistaakseni ekspomyyjätkin maksavat siitä, että saavat myyntipaikan.

  Tekstissä mainitut isot kuluerät (palkinnot ja tilat) tekevät yhteensä 900 000 e. Varmasti rahaa palaa vielä muuhunkin, mutta kiinnostaisi tietää, mihin? Mistä lipun hinta varsinaisesti koostuu ja millä osuuksilla? Paljonko sponsorirahaa tulee noin suunnilleen? Osa rahasta varmaan menee palkkoihin, mutta käsittääkseni homma pyörii pitkälle vapaaehtoisten panoksella, ja tuskin sullekaan kymppitonneja maksetaan.

  Flow’ta en tapahtumana tunne, mutta teenpä myös vertailun: HIHS sunnuntain kokopäivälippu maksaa 123,5 e. Tallinna Horse Show sunnuntain lippu maksaa etukäteen ostettuna 25 euroa tai alennusryhmäläiselle (esim.opiskelija) 21 euroa (ja alle 6 v. 0 e). Siellä on siis myös World Cup, vaikka muuten ohjelma on toki lyhyempi, esim. kouluratsastusta ei ole. No kumminkin, esim: laivaliput 48 e+ 2 yötä 2 hengen hostellihuoneessa 25,5 e + koko päivän lippu sunnuntaille = 98,5/94,5 euroa/henkilö ja bonuksena saa viettää lauantain Tallinnassa. (Sattumalta myös tiedän, että esimerkkinä käyttämäni hostelli on hintaansa parempi, vaikkei toki luksus.) Ei se tietysti ole ihan sama asia, kun ei olla kotikentällä jne., mutta houkuttelee ainakin sellaista ei-kisaavaa harrastelijaa, joka lähinnä haluaa kerran vuodessa nähdä kv-tason esteratsastusta eikä ole mikään true fani.

  Kaikkein eniten mua tässä HIHS hommassa ihmetyttää, että tapahtumaa on jo pitkään myyty ihmeellisellä syyllistysasenteella. Että ymmärtäkää nyt harrastelijat, että on ihan tosi tärkeää, että meillä on tää tapahtuma. Kyllä teidän nyt pitäisi sen verran haluta panostaa, että ette pitäisi tätä liian kalliina. Sitten niitä lippuja myydään itse tapahtumassa illalle/seuraavalle päivälle -50%, kun eivät ole menneet kaupaksi, ja katsomo jää silti vajaaksi. (Olin siis tapahtumassa viime vuonna, koska arpaonni suosi seuralaistani. Olihan se hauskaa, mutta täyteen hintaan en lippua itse ostaisi).

  Ymmärrän tuollaisen hyväntekeväisyys-vetoamisen silloin, kun puhutaan vaikka eläinsairaalan maneesihankkeesta tai jostain vähävaraisten lasten harrastusmahdollisuuksien tukemisesta. Mutta jos kaupallinen show ei nykyspekseillä myy, niin kyllä järjestäjien pitäisi mun mielestä miettiä, että miten tästä tehdään sellainen, että asiakkaat kiinnostuu, eikä ruikuttaa, että ostaisitte nyt edes myötätunnon ja yhteishengen nimissä. En toki kuvittele, että Tallinnan lippuhintoihin päästäisiin millään (koska yleinen hintataso) mutta ehkä hinnoittelun tarkistaminen voisi olla osa myynnin edistämistä.

  Ja jos joku nyt asiaa miettii, niin annoin tietty viime vuonna vastaavan palautteen myös suoraan HIHS:lle.

  • 11.1

   katjastahl sanoo

   Kiitos kommentista!
   Ihan hirmuisen tarkkaan en heti osaa antaa vastausta, mutta sen tiedän että: Horse Shown kannatuslaskelmat tekee softa. Se laskee jatkuvasti minkä hintainen tulee myydyn jakkaran olla, että päästään kuiville. Jos tapahtuma järjestetään 32. kertaa, se ei ole aivan toimimaton. Kuluja on PALJON muitakin kuin mainitut, mainitsemani ovat vain suurimmat kuluerät.
   Ei ole missään nimessä tarkoitus syyllistää, silloinhan homma menee ihan käteen. Se tulee joka haluaa!
   Enemmän syyllistämistä näkee tässä hintapalutteessa. Että jos myisitte halvemmalla, ostaisin. No, se ei ole mahdollista.
   Nykyspekseillä tapahtuman järjestäminen onnistuu kyllä, mutta joka vuosi tapahtuma tehdään uudestaan.

   Meinasin unohtaa: joka vuosi tapahtuma jakaa vähävaraisille satoja lippuja (Folkhälsan, MLL, Pelastakaa lapset ja vielä oli joitain, kerron). Tarkistan lukeman ja kohteet kun saan Anna-Maijan kiinni.
   Ja: tyhjät jakkarat saattavat johtua yrityslipuista. Joku yhteistyökumppani on saattanut saada diilissä lippuja, mutta ei ole käyttänyt kaikkia. Näitäkin on aika paljon.

   Auttoiko yhtään?
   Ideoita otetaan vastaan, mutta kuten sanottu, melkein kaikki on kertaalleen kokeiltu. T.nimim. Itsekin samoja asioita miettinyt

  • 11.2

   katjastahl sanoo

   No niin, nyt tuli faktaa. Näille tahoille Horse Show lahjoittaa vuosittain yli 2000 lippua:

   Barnen i byn
   Mannerheimin Lastensuojeluliitto
   Folkhälsan
   Pelastakaa Lapset
   Ice Hearts
   Monikansalliset naiset
   Monikkoperheet
   Yhteiset lapsemme
   Helsingfors Ungdomsverk

   • 11.2.1

    Milja sanoo

    Kiitos vastauksesta ja kiva kuulla, että HIHS jakaa lippuja noin monelle yleishyödylliselle taholle!

    Arvelinkin, että rahareikiä on paljon muitakin, mutta tuo isoimmat kuluerät 900 000 kuulostaa vaan äkkiseltään tosi vähäiseltä verrattuna oletettuihin lipputuloihin, kun ottaa huomioon sen, että mukaan tulee myös ne sponsorirahat.

    Mitä syyllistämiseen tulee, myönnän täysin syyllisyyteni. Ja perinteisesti kaikista osapuolista varmaan tuntuu siltä, että juuri itseä syyllistetään eniten tai ainakin epäreiluimmin:) Lähinnä viittasin siihen, että tuntuu, että joka vuosi ennen/jälkeen HIHS:n jossain huokaillaan, että vielä tänä vuonna juuri ja juuri saadaan tämä järjestettyä, mutta saadaankohan enää ensi vuonna kun ei täällä Suomessa yleisö arvosta kilpaurheilua.

    Mutta pohjimmiltaanhan homma toki menee niin, että järjestäjät laskee kannattavuutta ja asiakkaat sitten vuorostaan laskee, että saavatko rahalleen vastinetta tai saisiko jostain omiin spekseihin paremman vastineen. Joillain laskelmat kohtaa ja joillain ei:)

    • 11.2.1.1

     Milja sanoo

     Sen verran vielä lisään, että sinänsä se, että jonkin asian tekee softa ei kerro oikeastaan mistään mitään. Softahan optimoi juuri sitä asiaa, jota sen käsketään optimoida. Ihmiset kuitenkin tekee valinnat softan taustalla. Esim. halutaanko tappiota X euroa/voittoa X euroa/nollatulos/mahdollisimman täydet katsomot kaikkiin luokkiin/World Cup myytyä loppuun riippumatta siitä, monta katsojaa muissa luokissa on/jotain muuta, mitä tai vaikka sen, mitkä ovat kulut, jotka lipputuloilla pitää saada katettua.

    • 11.2.1.2

     katjastahl sanoo

     Niin. Kai kaikesta löytää epäkohtia, harva lottovoitosta. Näin tämä nyt menee ja jos se on mennyt näin 32 vuotta, niin eiköhän se toimi ihan okei. FEI:n vaatimukset on ne mistä ei voi vuosittain tietää etukäteen mitään.

  • 12.1

   katjastahl sanoo

   tietääkseni kaikki postit on jo täynnä! huutelen heti jos tarvitsee.

 9. 13

  Kintsu sanoo

  Kysyn, jos vaikka arpaonni potkaisee 😉
  Onko siellä paljon eri myyntikojuja, saako niistä yleensä yhtään halvemmalla mitään kuin kaupoista?

 10. 15

  Elli sanoo

  Kysynpäs, että mihin HIHS:n kentän hiekka päätyy tapahtuman jälkeen? Myydäänkö pois vai säilytetäänkö jossain seuraavaa kertaa varten?

 11. 16

  Pirre sanoo

  Miten tilapäiskarsinoiden käytetty kuivike ja ihan perinteinen hevon-pee tapahtumassa? luulisin että kumapaakin lajia syntyy ihan useamman kärryllisen verran; nyt kun aihe on puhuttanut viime vuosina niin mites se HIHSissä käsitellään? Autoon ja kaatopaikalle? Onko muuten esteluokkien esteet (siis tolpat ja puomit jamitänäitänyton) joka vuosi uusia vai tuunaillaanko näitä tarpeen mukaan seuraavaa käyttökertaa varten? Ja saa sen lipun tännekin lähettää jos ei muita tarvitsijoita ole:)

  • 16.1

   katjastahl sanoo

   Hyvä pointti! Ymmärsin, että Fortum hoitaa a) koko hallin ämmityksen hevon-peellä ja b) karsinoiden kuivituksen. JOs haluat tarkempaa, niin selvittelen.

 12. 17

  Äiti84 sanoo

  Voi, Poikani (11v) olisi varmasti innoissaan jos pääsisi tapahtumaan pikkuserkkunsa kanssa. Suunnittelivat sitä jo kovasti katsovansa televisiosta syyslomalla, vaikka eivät vielä tienneet mistä tulee. Varmasti olisivat iloisia jos liput saisivat. Äiti ei vain ymmärrä hevosista mitään ja epäilee tylsistyvän paikanpäällä…Pärjäisiköhän kaksi teini-ikäistä jo päivän kahdestaan. Ja jos lippuja vielä on arvottavaksi niin mielelläni osallistuisin.

  • 17.1

   katjastahl sanoo

   Ei siellä mitään tylsisty! Mutta onhan siellä tätejä auttamassa jos nuoriso alkaa sekoilla 😀

 13. 19

  Laura F sanoo

  Se on muuten ihan paskapuhetta etteikö HIHS olisi kallis. Viimeksi kun kävin (suhteilla saaduilla ilmaislipuilla) tulin kotio kahden uuden ulkoloimen kanssa ( kun Bucas oli tarjouksessa). Lisäksi mukaan oli tarttunut ihanat suitset ( valkoiset ompeleet olivat kauniin valkoiset tasan yhden ratsastuskerran) , koiralle BOT takki (messutarjous kato, vrt OVH ei ollut kallis) sekä muutama satulahuopa ( laadukkaita, joko mainitsin messutarjouksen) sekä fleecleloimi, kun niitä tarttee aina ja oli kivan värinen. Ei haittaa että hevonen ei tartte enää yhtään loimea sisälle eikä ulos. Muistan käyneeni sovittamassa myös italialaisia nahkasaappaita joiden varret tuntuivat siltä miltä kuvittelisin että enkelin kädet tuntuvat. Ihanan pehmeät, mutta samalla ihanan lujat… Onneksi olin kaukaa viisaana asettanut korttiini käyttörajan per päivä koska se oli kallis reissu se. Kasseja oli niin monta että jo ajattelin taksin ottamista, mutta kun se on tosi kallista, niin sinnikkäästi jyräsin bussilla kotio. Se on säästöä kattokaas kaikki tällainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *