Penelope Leprevost, mitä mietit kun potkaisit kompuroivaa hevosta?

Screenshot 2016-03-30 15.34.01

Hevonen kompuroi ravissa ja on kaatumaisillaan. Saa juuri ja juuri kammettua itsensä takaisin seisaalleen. Kompurointiin ei näytä olevan mitään syytä. Hevonen ei riehu, ei temppuile, vain kompuroi. Mitä tekee ratsastaja? Tietysti potkaisee kunnolla kylkiin ja riuhtaisee reippaalla kädellä ohjista. Missä päin maailmaa? Ruotsissa. Ratsastaja on Penelope Leprevost ja kyseessä on esteratsastuksen kuninkuusluokka, maailmancupin finaalin lämmittelyalue.

Screenshot 2016-03-30 15.34.07

Videon leviää Ruotsissa kulovalkean lailla, ihmiset kyselevät miten moinen käytös jää huomiotta. Jos verrataan tapahtumaa edelliseen ”kohuun”, joka syntyi Bertram Allenin hevosen kyljistä löytyneistä pienistä verijäljistä, on tämä kyllä pahemman näköistä. Hevoseen tuskin jää näkyvää jälkeä, mutta ratsastajan käytös on logiikkaa vailla. Miksi potku ja vetäisy? Onko tämä joku korkeamman matematiikan keino puuttua hevosen kompurointiin? Eikö se enää ikinä kompuroi, jos sitä vetää nopeasti suusta ja potkaisee kunnolla? Jos näin on, ymmärrän melkein. Mieluummin kerran kunnolla kun vuosia jatkuvasti. En silti jaksa uskoa, että konsti toimii.

Screenshot 2016-03-30 15.34.11

Ruotsista Penelopellekin löytyy puolustajia. Penelope on kuulemma itse kommentoinut, että hevonen on häsläri, ja sellainen ei käy. Jos meinaa hypätä noinkin isoja esteitä, häslääminen ja kompurointi ei kerta kaikkiaan käy. Niinpä hevosesta pitää karsia häslääminen heti pois, ettei se muodostu vaaralliseksi. Jassoo. No, sanokaas viisaammat tämäkö on se tie?

Toinen aspekti tähän on ammattimainen. On selvää, että mitä Penelope Leprevost teki (potkaisi kovaa ja veti samaan aikaan riuskasti ohjista), on epälooginen ratkaisu yhtään mihinkään tilanteeseen (kaksoiskomento, jonka osat kumoavat toisensa), mutta saattaisiko tilanne olla yksittäinen, hermostumisesta ja paineista johtuva keissi? Millainen mahtaa olla kisatunnelma maailmancupin top 10:ssä? Onko mahdollista, että myös tuolla tasolla tehdään köntsiä virheitä puhtaasta hermostuneisuudesta? Mitä odotamme Leprevostin sanovan? Sori? Riittääkö se meille? Voimmeko hyväksyä sen, että hevonen ei saa tehdä tuolla tasolla YHTÄÄN virhettä, ja ihmisetkin aika vähän? Olen melko varma, että jos tuolla tasolla ei joskus ole normaalia tiukempi, sinne ei ole mitään asiaa. Ja se, näyttääkö se hyvältä, on aivan toinen asia. Muistetaan, että me kuitenkin katsotaan maailmancupia silmät kiiluen ja ihaillaan menoa kotisohvalta. Jos kisaa käytäisiin kukkahatun voimalla, en usko, että taso olisi tuo. En sano, etteikö se olisi mahdollista, vaan että melko harva varmaan onnistuisi.

Voiko olla, että tuolla tasolla ratsastus lajina on aivan eri asia kuin se, mitä me harrastamme? Kertokaa, viisaammat.

Minun silmääni toiminta näyttää yksinomaan tyhmältä.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Piksu sanoo

  Ja näin amatööriratsastajan silmään nuo pahimmat komennukset tulivat lisäksi monta sekuntia kaatumisen jälkeen niin ettei hevonen varmaankaan osaa enää yhdistää niitä kaatumiseen.

 2. 2

  J sanoo

  Komppaan Piksua. Kompuroinnin ja rankaisun välissä kuluu pieni iäisyys, kun ratsastaja oletettavasti ensin tarkistaa hevosen jalat ja tilanne ehtii rauhoittua. Sitten – hevosen mielestä ei mistään syystä ja täysin yllättäen – rankaisu. Loistavaa toimintaa.

 3. 3

  Sanna sanoo

  Hyvä kirjoitus. Minusta ikävintä ei ollut se, että hevosen ensin kynnettyä muutama metri maata, ratsastaja pysäyttää, tarkistaa suunnilleen että kaikki on ok ja sitten, sekunteja myöhemmin potkaisee ja kiskaisee. Sen voi melkein tulkita hermojen pettämiseksi ja ylireagoinniksi (vaikka ei tuokaan fiksua saati järkevää tai hevosystävällistä eikä kivaa tai reilua ollut – ihmisiähän me vaan ollaan) minusta ikävintä oli se, että tämän ekan episodin jälkeen ratsastaja alkaa tosissaan (kiukuissaan?) ”kouluttamaan hevosta” eli istuttaa sitä tasaisin väliajoin sillä toisella pitkällä sivulla potkien ja repien. Mitä ihmeen järkeä siinä on, ei riitä järki.

 4. 4

  sanoo

  Kirjoitit että sinun silmääsi toiminta näytti tyhmältä. Olen samaa mieltä.
  Kuitenkin minun silmääni se ”hauska kouluratsastusvideo”, johon viittasit muutama kirjoitus taaksepäin, myös otti silmääni. Ensimmäiset sekunnit nauroin, mutta nauru ns. hyytyi. Mitähän hevonen siinä ”naurettavassa” tilanteessa ajattelee? Ei varmaan naura siitä, kun ratsastaja tahallaan heittäytyy sinne tänne perunasäkin tapaan. Se on toinen asia jos ratsastaja ei osaa, on oppimassa, ratsastaa terapiahevosta. Mutta videon korkeille luokille koulutettu hevonen… ja taitava ratsastaja… minua ei naurata yhtään…
  Näitä kahta tapausta ei varmaan voida verrata toisiinsa, mutta mun oli pakko kommentoida nyt kun tällainen tuli puheeksi.
  Hyviä juttuja otat kuitenkin esiin, kiitos siitä!

  • 4.1

   katjastahl sanoo

   joo, senkin voi nähdä noin. nähdäkseni siinä ei kuitenkaan olla raakoja hevosta kohtaan.

 5. 5

  harakka sanoo

  Tuohan nyt olisi yhtä järkevää, kuin se, että vaikkapa mäkihyppääjä kaatuisi montun pohjalle ja valmentaja kävisi potkaisemassa perseeseen, että mitäs siellä makailet. Laiska paskiainen!

  Minua ottaa päähän se, että ammattilaisten epäreilua käytöstä hevostaan kohtaan jaksetaan aina puolustella. Kun on meriittejä, silloin saa ilmeisesti riehua, potkia ja repiä. Älyttömän käytöksen tuomitseminen on yllensä joko kateutta, tai täteilyä. Kova kilpaurheilumaailma ja sillain, Keski-Euroopassakin tehdään siten ja täten ja olisittepa olleet ratsastaja Nönnönnöön luona paskaa lappamassa, niin olisitte nähneet näitä ja noita otteita, älkääs tädit saako sätkyä. Kyllä ammattiratsastaja osaa hillua vähän paremin kuin puskaratsastelija.

 6. 6

  Soffi sanoo

  Eihän se koskaanhyvältä näytä. Oletteko itse olleet hevosen kyydissä joka ei keskity minne kinytunsa laittaa puoliunessa löntystelle, se on vaarallista niin hevoselle itselleen kuin ratsastajalle. Siinäkohtaa en ihmettele että isoa jötkylä oria, joka on vahva herätetään voimakkaammin. Asia erikseen kuinka paljon ja pitkään meinaa sitä tehdä.. Mitä itse olisit tehnyt tilanteessa? Tippunut hevosen jalkoihin? Silittänyt soosoo ja odottanut uutta kaatumista? Hypätessä juossut esteenläpi/sekaan keskittymisen puuttuessa? Vetänyt suusta hevosen kompuroidessa?
  Monen monet harrrastehevoset joutuvat ihan yhtälailla koulutuksen kohteeksi ,miksi niistä ei nosteta haloota muualle kuin hevostalli.nettiin? Varmaan siksi ettei niitä tvssä satuta näkemään..
  Helppoa on arvostella muita, mutta sitäkin enemmän tulisi keskittyä omaan tekemiseen ja tarkkailla mitä itse tekee ja onko hevosesi oikeasti tyytyväinen kanssasi.

  • 6.1

   heppatyttö sanoo

   No eihän silti mikään potkiminen ja suusta vetäminen ole ratkaisu!

  • 6.2

   katjastahl sanoo

   olen. eikä siitä tullut yhtään viisaampi kun se oli ensin kompuroinut ja sitten olin vetänyt sitä suusta ja potkaissut.
   ymmärtäisin, jos suusta olisi vedetty KOMPUROINNIN AIKANA, mutta kun se tapahtui mystisesti kauan sen jälkeen. ikään kuin suutuspäissään. en tajua.

 7. 7

  heppatyttö sanoo

  Herran jumala! Pitäisi ammatti ratsastajan tietää että hevonen ei tajua että mistä häntä komennetaan! Hän kiskoi vasta sekuntteja sitten kaatumisesta, ja hän jäi vetämään suusta joka ei ole todellakaan oikein. Hevonen ei edes tajua mistä häntä rangaistaan. Luulisi olevan hieman järkeä päässä ettei suusta aleta vetämään ja hevosta potkimaan vaikka oisi mikä tilanne.

 8. 8

  Terhi sanoo

  Tuolla tasolla olevat hevoset ei muutenvain kompuroi…käyttäisin kyllä lääkärillä hevosparan. Eikä tekisi ratsastajallekkaan huonoa….

 9. 9

  sasu sanoo

  Mitä merkillistä! Täällä puhutaan hevosen ”rankaisemisesta”. Häh?
  Miksi ihmeessä hevosta, eläintä yleensäkin pitää rangaista huonosta suorituksesta?
  Ei helvetti, jos tuo ei ole muka eläinrääkkäystä.
  Voi hevosparkoja.
  Kuvottavia nuo puolustelukommentit

 10. 11

  bini sanoo

  Minusta näytti, että hevonen on vähän kipeä oej ja kompuroi siitä syystä.
  Maailmancupissa kunnianhimoiselle ratsastajalle ei kuitenkaan käy, että hevonen kivun takia suorittaa huonosti.
  Ratsastaja halusi (ensin tarkistettuaan, että hevonen on ei-verinaarmuilla eli ei poisteta startista) täysin tietoisesti rankaista sitä kivun näyttämisestä, ja halusi säikyttää hevosen adrenaliinitason koholle starttia varten, jotta kohonnut adrenaliinitaso saisi hevosen sietämään kivun startin ajan. Samaa tarkoitusta palveli ne istuttamiset, pelotellaan pakoeläimen adrenaliinitaso koholle täysin harkitusti, jotta se suorittaisi niiden avulla tulehdus tai muu kipu sietäen. Tuolla tavalla hevonen usein kompuroi, kun sillä on vuohisnivel- tai kavioniveltulehdus. Tuo ei ollut sähläämistä. Luonnollisestikin tuollainen toiminta on sekä epäeettistä että julmaa mielestäni.

 11. 12

  Milla kertoo sanoo

  Ihan tyhmää tommonen. Mun mielestä hevosta pitäisi kunnioittaa enemmän. Hevonen kuitenkin hoitaa hommansa parhaansa mukaan. Ja jos ei, niin sitten voi herätellä hevosta vaikkapa ottamalla muutaman reippaamman pätkän ja pyytää siltä enemmän. Potkaisu ja riuhtaisu ei oo vaihtoehto. Olisin itse yrittänyt tietenkin pysyä satulassa ja sitten vaikkapa antanut hepalle pohkeita jatkaaksensa reippaammin. Hevosta olisi voinut kannustaa enemmän ja antamalla positiivisia ajatuksia. Hevonen kyllä ymmärtää.

 12. 13

  Milla kertoo sanoo

  Ihan tyhmää tommonen. Mun mielestä hevosta pitäisi kunnioittaa enemmän. Hevonen kuitenkin hoitaa hommansa parhaansa mukaan. Ja jos ei, niin sitten voi herätellä hevosta vaikkapa ottamalla muutaman reippaamman pätkän ja pyytää siltä enemmän. Potkaisu ja riuhtaisu ei oo vaihtoehto. Olisin itse yrittänyt tietenkin pysyä satulassa ja sitten vaikkapa antanut hepalle pohkeita jatkaaksensa reippaammin. Hevosta olisi voinut kannustaa enemmän ja antamalla positiivisia ajatuksia. Hevonen kyllä ymmärtää. Olen puhunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *