Rasistinen kengittäjä ja muita kertomuksia

En ummista silmiäni rasismilta.

En ummista silmiäni rasismilta.

Kengitys on jännittävää hommaa. Jopa niin jännittävää, että siihen ryhtyvät jännittävät persoonat. Ihan kaikki eivät tästä itseään tunnista ja hyvä niin.

Ensimmäinen kengittäjä, jonka kanssa ajauduin juttusille, oli muinaisen heppani Korpun kengittäjä. Mies oli mukava kuin mikä ja tuli tallille aina kun lupasi. Hänpä olikin ravimies ja juttuja pullollaan. Oli ilo lätkäistä nippu seteleitä joka toinen kuukausi ravimiehen känsäiseen kouraan. Ravimies löysi myös hevoseni tarhasta tai karsinasta ilman mitään hässäkkää.

Samalla hevosella oli myös vakituinen eläinlääkäri, jonka hevonen tunsi hyvin. Niinpä vakituinen ell sai lähettää hepan myös viimeiselle matkalleen. Harmin paikka vaan, että elkkulääkäri sattui tuolloin olemaan aivan tillin tallin, joten antaessaan viimeistä piikkiä hän horjahti ja astui kohteensa naaman päälle. Oli vaikea ratkaista itkisikö vai nauraisi. Kaikki päättyi olosuhteisiin nähden oikein hyvin.

Toinen kengittäjä oli vanha hevosmies myöskin. Tämä mies omasi maailman leveimmät hartiat ja suuren sydämen. Ilmeisesti niin suuren, että ei osannut sanoa EI aina kun piti. Tästä syystä kengittäjä numero kaksi oli vaikeasti lassottavissa. Mutta kun tuli, niin teki hyvää työtä. Luovuin tästä kaverista vasta vaihtaessani tallia.

Kolmas kengittäjä oli aivan ihmeellinen. Hän paitsi a) ilmoitti tulostaan ITSE etukäteen, myös b) haki hevosen tarhasta kyselemättä. Tämän lisäksi hän kengitti ja lähetti laskun SÄHKÖPOSTILLA. Kuitissa oli ALV. Epäilin, että kyseessä oli valekengittäjä, mutta näin ei ollut, koska hän on nykyään Suomen mestari lajissaan (Riina Villanen). Voiko erityislaatuisuus (suom. järjestelmällisyys) johtua siitä, että hän on nainen?

Neljäs kengittäjä oli muuten hyvä, mutta niisti hevosen kaviot niin lyhyiksi, ettei kopukka kulkenut enää eteenpäin. Siitäpä aloitettiin pitkällinen kasvatustyö. Nykyään kasvatan varsoja, ennen kasvatin kavioita. Kasvatusajan kävimme trailerilla Viikissä kengittäjäguru Granströmillä. Guru oli siitä hauska, että paitsi että hänen juttunsa olivat täyttä rautaa, hänen ympärillään pyöri koko ajan muita kengittäjiä tekemässä en-tiedä-mitä. Oli miten oli, ympäröivä porukka oli poikkeuksetta hiton hauskaa, ja kengitysreissut meinasivat äityä aivan liian hauskoiksi. Kaikki saivat osakseen järkyttävää vittuilua, varsinkin minä. Olenhan ratsuhevosen täti-ikäinen omistaja. Me olemme se hölmöin 1%. Voin kertoa, että myös ukkoja sivallettiin.

Kun kaviot olivat kasvaneet, kaipasimme kengittäjää ihan omalle tallille. Sellainen löytyikin – Walesista. Tuntemattomasta syystä Suomeen ajautunut, oikein mukava mieshenkilö ilmoitti heti kättelyssä vihaavansa puhelimia. Jep. Tätä herraa oli paikoin hyvin vaikea harhauttaa tulemaan tallille, mutta kun hän sinne saapui, työn jälki oli upeaa. Sitten hän katosi. Kyliltä kuulin, että kättä leikataan. Ok. Vaihdoin suosiolla seuraavaan.

Ja seuraaa olikin jännittävin. Kengittäjänä mies oli aivan kerrassaan taitava, mutta Facebookissa hänen toinen luontonsa pääsi kunnolla oikeuksiinsa. Tämä kaveri tykitteli menemään siinä määrin rasistista soopaa asiaan kuin asiaan, että katsoin parhaaksi kantaa rahani jollekin toiselle. En kannata rasismia missään olosuhteissa, ja minun puolestani se saa myös näkyä. Ihan samassa mittakaavassa kuin hänen rasisminsakin. Että hyvää jatkoa vaan, jos ei oma riitä!

 

Kommentit
 1. 1

  KL sanoo

  Oikein! Minä olen heivannut niin facebookin kaverilistalta kuin IRL rasistista vihapuhetta oksentavia ratsastuksenopettajia, hevoskasvattajia ja vaikka ketä.
  Sivistymättömyyden merkki, enkä halua moisten kanssa olla missään tekemisissä.
  Edes joskus oma mielipide ja ennakkoluulot kannattaa nielaista, eikä toitottaa ääneen.
  Jos näkee maailmassa pelkkiä uhkia mahdollisuuksien sijaan, miten niitä voi nähdä ratsastuksessa?
  Erityisen harmi että tälläisillä ihmisillä on kanavillaan myös nuoria, joille ovat esimerkkejä ja vaikuttajia. Arvoissa ja asenteissa olisi paljon opittavaa jalkapallolta.

  Hyvät kengittäjät ovat arvokkaita! Ne ovat katoavat luonnonvara.

 2. 2

  Ihminen sanoo

  Jaahas.. että tämäkin blogi muuttui tällaiseksi… Toivoisin kuitenkin ettei kaikkia maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia leimattaisi heti rasistiksi. Oli sitten kengittäjä, opettaja, kasvattaja tai vaikka naapuri tai työkaveri. Voisiko vaikka ihan rauhallisesti kuunnella toisen kantaa asioihin ja ilmaista vain olevansa eri mieltä. Piste. Aika kovaksi menee elämä jos lähimmäisiä täytyy ”heivata” sen vuoksi että ovat eri mieltä kanssasi. Peace <3

  • 2.1

   Tiina sanoo

   Pakko kommentoida edellistä, että rasismi tarkoittaa eri asiaa kuin olla asioista erimieltä.

   • 2.1.1

    katjastahl sanoo

    No juu, Ihminen on nyt vähän hakoteillä. Ei ole mitään ongelmaa kuunnella erilaisia näkökulmia. Teen sitä jopa työkseni. Mutta siinä vaiheessa, kun ihminen kommentoi IHAN MIHIN TAHANSA, että NEEKERIPROPAGANDAA, niin mielestäni ei ole kyse mistään muusta kuin rasismista ja vieläpä vihasta. Minä saan ja voin valita kelle rahani kannan: ihmiselle, joka levittää vihaa tai ihmiselle, joka levittää hyvää.

  • 2.2

   katjastahl sanoo

   Täsmennys vielä, että jopa sukulaisistani löytyy ihmisiä, jotka ovat kovin maahanmuuttokriittisiä, mutta eivät julista vihaansa netissä. Se on mielestäni ihan okei.

   • 2.2.1

    Tar Kennan sanoo

    Ei maahanmuuttokriittisyys ole vihaa.
    Miksi on mielestäsi oikein vihata toisia?
    Keitä kaikkia sinä vihaat?
    Vihaatko sinä sukulaisiasikin heidän mielipiteidensä takia?

    • 2.2.1.1

     katjastahl sanoo

     mitäs täällä sekoillaan? vihaan ihmisiä, jotka tulevat minun seinälleni haukkumaan minun tuttujani. omissa oloissaan saavat olla mitä lystäävät. sitäpaitsi maahanmuuttokriittisyys ja rasismi ovat kaksi eri asiaa.

 3. 3

  Ihminen sanoo

  Katja, kiitos täsmennyksestä. Tuo olisi ollut hyvä mainita jo blogissa, koska toimit monelle esimerkkinä. Nykyinen pakolaistilanne tulee muuttamaan Suomen ja Euroopan pysyvästi joten on ihan oikein muodostaa omia mielipiteitä asiasta ja tuoda ne myös turvallisesti julki joutumatta rasistileiman alle.

  Hyvin monet ovat ”hiljaisia hyväksyjiä” pelätessään rasistiksi leimautumista pienemmästäkin kannanotosta. Tämä on valitettavaa, koska nyt jos koskaan voidaan asioille vielä päätösten muodossa tehdä jotain ja se edellyttää kansalaisrohkeutta ja kannanottoa asioihin, koska kansanäänestystä aiheesta ei taida tulla. Peace <3

 4. 4

  Kirsi sanoo

  Minä eksyin tänään ensimmäistä kertaa blogiisi (tai siis eilen, kun päivä on jo vaihtunut) ja olen tykännyt kovasti kirjoituksistasi. Olen lukenut uusimmasta artikkelista tähän asti eli aika monta 🙂 Tämä oli ensimmäinen tekstinpätkä, jossa halusin lukea kommentit, koska sinänsä mielenkiintoista, että olit kirjoitusaiheeseesi saanut liitettyä rasismi-teeman. Se tuli yllätyksenä. Eikä mieluisena. Olen ”Ihminen sanoo” -nimimerkin kanssa samaa mieltä siitä, että nyt ihmiset pelkäävät liiaksi tuoda omia maahanmuuttopolitiikkaa kritisoivia mielipiteitään julki etteivät he saa rasistin leimaa. Varsinkin julkisuuden henkilöt ja media ovat kovasti ajaneet yhdenlaisen ajattelutavan muodostamista. Toivon, että erimielisetkin suvaitaan siinä missä eri kulttuureista tulevat. Vaikka kaikilla ei ole samoja arvoja, niin yleensä aina löytyy joku yhteinen tekijä. Blogissasi se yhdistävä tekijä on hevostelu. Suomalaisilla se on suomalaisuus. Pidetään siis me suomalaiset yhtä vaikka olemmekin eri mieltä. Ei käydä toistemme kimppuun. Ainakaan julkisesti. Samaa mieltä ei tarvitse olla, mutta eri mielisetkin tulisi hyväksyä.

  • 4.1

   Kirsi sanoo

   Minusta oli vain niin ihana löytää tällainen maahanmuuttokeskustelusta vapaa vyöhyke ja keskittyä vain hevosteluun, ja sitten täälläkin sivutaan aihetta.. Ihan kuin siitä ei saisi jo riittävästi lukea muualta.

   • 4.1.1

    katjastahl sanoo

    No kuule. Tässä blogissa kannatetaan hyvää henkeä, mutta ei vastusteta mitään. Rasistti saa minu puolestani olla, jos tuo asiansa esiin järkeävsti ja perustellusti. En voi sille yhtään mitään ja kuuntelen aivan varmasti. Vihaan perustuva uhkaava käytös, huutelu ja törkeä kommentointi netissä eivät ole asiallisia keinoja olla eri mieltä.
    Ja korostan vielä, että ihan varmasti tässä blogissa keskustellaan myös elämän muista osa-alueista, joista saa kyllä lukea ihan riittävästi muualtakin.

 5. 5

  Jussi Vainio sanoo

  Vanhana hevosmiehenä en ymmärrä, miksi asiakas menee kengittäjän facebook-sivuja stalkkaamaan.
  Ainoa syy, jonka keksin, on tarve etsiä rasismia joka paikasta. Melko yleistä näillä turhanpäiväisyyksillä, jotka eivät tuottavaa työtä ole tehneet.

  Vihapoliisipartiota odotellessa toivotan hevosille parhainta jatkoa!

  • 5.1

   katjastahl sanoo

   voi olisinkin stalkannut. tällä kertaa kävi niin, että kengittäjä hyökkäili minun sivuillani ystävieni kimppuun. end of story.

  • 6.1

   Eero Tillanen sanoo

   Kas vain, taasen muut tietävät tekemiseni paremmin kuin minä itse. En kyllä muista että olisin kertaakaan kengittänyt Katjan kopukoita, tai edes tavannut häntä livenä.

   Ja rasistihuuteluitahan on helppo tehdä ”urheasti” sieltä nimettömyyden takaa, eikös vain suvakit? Senhän te osaatte.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *