Elämäsi valinnat

Maailma on mahdollisuuksien, elämä on täynnä valintoja. Vai onko, voiko itse vaikuttaa kohtaloonsa ja valita suunnan, johon kulkea?

Paavo Westerbergin Suomen Kansallisteatteriin kirjoittama ja ohjaama Mahdolliset maailmat pohtii ihmisen ikuista kysymystä olemassaolostaan ja mahdollisuuksistaan monikerroksisesti, vakavuudella ja samalla leikkisästi, johon teatteri antaa mahdollisuuden. Markus Tsokkisen lavastus luo syväulotteisen maailman, ja Westerberg käyttää taitavasti hyväkseen suuren näyttämön kaikkia ulottuvuuksia.

Näytelmän pääroolissa on entinen lapsitähti, nyt keski-ikäinen ohjaaja, joka aviokriisinsä keskellä yrittää keskittyä seuraavaan ohjaustyöhönsä, August Strindbergin Kuolemantanssiin. Välähdyksinä hän palaa menneisyyteensä, vuoteen 1982, jolloin hän pääsi mukaan Ralfin ohjaamaan Galileo Galileihin. Pääroolissa oli Lasse, jonka poika tuntee television villatakkisena satusetänä.

 

Esko Salminen on viisas näkijä Galileo Galilei, jonka oppipoikaa näyttelee Marja Salo. (kuva Stefan Bremer)

Esko Salminen on viisas näkijä Galileo Galilei, jonka oppipoikaa näyttelee Marja Salo. (kuva Stefan Bremer)

Tulevaisuuteenkin ohjaaja pääsee kurkistamaan teatterin huumehöyryisten pikkujoulujen jälkeen, kun hän tapaa metroasemalla vuonna 2045 salaperäisen eläkeläisherran.

Paavo Westerberg vakuuttaa näytelmän käsiohjelmassa, etteivät teoksessa esiintyvät henkilöt ole todellisia. Taitavasti hän sekoittaa fiktion ja faktan: onhan hän itse entinen lapsitähti, joka pääsi mukaan Helsingin kaupunginteatterin Galileo Galileihin. Sen ohjasi Ralf Långbacka, pääroolissa oli muuan Lasse Pöysti… Ja tv-kansa muistaa Westerbergin lapsinäyttelijänä Raija Orasen kirjoittamasta Ruusun aika -sarjasta.

 

Marja Salo on nuori Antti, Eero Aho keski-ikäinen Antti, joka tietää jo, miten elämä kohtelee. (kuva Stefan Bremer)

Marja Salo on nuori Antti, Eero Aho keski-ikäinen Antti, joka tietää jo, miten elämä kohtelee. (kuva Stefan Bremer)

Mahdolliset maailmat on suurta teatteria, joka siirtyy koskettavasti tunnetilasta ja ajasta toiseen. Eero Aho on pääroolissaan vereslihalla, haavoittuvana lapsuuteen ja tulevaan näkevä mies. Yksi näytelmän liikuttavimmista kohtauksista on, kun hän peittelee lapsiminänsä, jota Marja Salo näyttelee herkästi ja uskottavasti: hän on poika, joka pääsee teatteriin, mutta kipuilee vanhempiensa eroa ja yksinäisyyttään. Kaverit ovat pahoinpidelleet pojan tämän mennessä näytelmäharjoituksiin, mutta aikuinen mies sanoo pojalle, että elämä kohtelee tätä vielä tulevaisuudessa vielä rajummin.

Esko Salmisen rooli on näytelmän tietäjän, hän on Galileo ja metroaseman eläkeläinen. Roolissaan jälleen upea, näyttämön taidollaan ja karismallaan täyttävä. Hänen repliikeissään on elämää kokeneen ihmisen viisaus ja kypsyys.

Itse asiassa pitäisi luetella koko miehitys, siitä ei heikkoa lenkkiä löydy. Kristiina Halttu on Anttiin pettyvä Helena, lopulta näytelmän vahva nainen, joka lähtee kulkemaan omaan suuntaansa huonosti voivasta avioliitostaan, Saara Kotkaniemi ja Pia Andersson nuoria näyttelijöitä kuten todellisuudessakin… Jukka-Pekka Palo, Markku Maalismaa, Pirjo Luoma-aho, Pääkköset Antti ja Seppo, menkää katsomaan tätä porukkaa!

 

Kristiina Halttu on näytelmän vahva nainen Helena, joka ei jää surkeaan avioliittoonsa. (kuva Stefan Bremer)

Kristiina Halttu on näytelmän vahva nainen Helena, joka ei jää surkeaan avioliittoonsa. (kuva Stefan Bremer)

Sillä: Mahdolliset maailmat kertoo lapsitähteydestä ja taiteilijaperheen elämästä, mutta samalla meidän kaikkien elämästä.

Valinnoista, jotka olemme tehneet, tekemättä jääneistä asioista, ajasta, jota vanhempina olemme antaneet tai jättäneet antamatta lapsillemme. Ja siitä, kannattaako yksityiselämä uhrata työn vuoksi.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *