Hyvät ja pahikset

Helsingin Tennispalatsissa kuhisi tiistaiaamuna, kun pitkään rummutettu Angry Birds -elokuva esitettiin ensimmäistä kertaa lehdistölle ja koeyleisölle, joka koostui Katajanokan ala-asteen oppilaista.

Minun seuralaiseni oli ekaluokkalainen Lilian, 8 v., joka kertoi nähneensä kaupungilla paljon elokuvan mainoksia. Ei niitä voi olla huomaamattakaan, metron, raitiovaunujen ja bussien kyljissä on jo päiväkausia irvistänyt Red, linnuista äkäisin. Redin juliste peittää myös Tennispalatsin Kampin puoleista päätyseinää.

Mainoskampanja ympäri maailmaa on paikallaan, sillä Rovion tuottaman elokuvan budjetti on 60 miljoonaa euroa (vertailuksi mainittakoon, että suomalaisten elokuvien keskimääräinen budjetti on noin puolitoista miljoonaa euroa). Elokuvan ovat ohjanneet Clay Kaytis ja Fergal Reilly, jotka vierailevat Suomessa ensi-iltaviikolla. Englanninkielisen version äänikaartissa on mukana monista elokuvista tuttuja nimiä, suomenkielisessä tuttuja näyttelijöitä ja muun muassa laulaja, käsikirjoittaja Paula Vesala.

3D-animaatiokomedia paljastaa, miksi paratiisisaarellaan asuvat linnut ovat äkäisiä, ja miksi Red on äkäisistä äkäisin ja yksinäinen rannalla sijaitsevassa kodissaan.

Saaren lentotaidottomat linnut joutuvat hyökkäyksen kohteeksi, kun mereltä rantautuu laivalasteittain vihreitä possuja. Tyhmimmät linnuista luulevat, että possut ovat ystäviä, mutta epäluuloinen Red haistaa heti pahaa. Aikuinen näkee invaasiossa monenlaista symboliikkaa, ja kun possut vetävät takapuolet hyllyen kantritansseja, nousee mieleen monenlaista uutiskuvaa ja historian takaumaa…

The pigs enjoying the beach in Columbia Pictures and Rovio Animation's ANGRY BIRDS.

Red (suomenkielisessä versiossa loistava Riku Nieminen) ja kumppanit – suulas Sakke (Antti Lang) ja räjähdysaltis Pommi (Joonas Saartamo) – ryhtyvät pelastustoimiin. He ovat tutustuneet toisiinsa vihanhallintakurssilla ja lähtevät hakemaan apua saaren myyttiseksi taruhahmoksi muuttuneelta Mahti Kotkalta (Tommi Korpela).

angry

Angry Birds on kunnianhimoisesti ja hyvin tehty elokuva, jonka perusteema on kaikista saduista tuttu ikiaikainen hyvän ja pahan välinen taistelu. Ja Redin äkäisyys selittyy yksinäisyydellä, tuttu teema sekin esimerkiksi Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä -kirjasta.

Lilianin mielestä elokuvan hahmot olivat hyviä, varsinkin munista kuoriutuvat uudet poikaset, joiden kulmissa ei näy Redin tuimaa irvistystä. Lopun taistelukohtaus possujen saarella on kohtalaista räiskintää, mutta niinhän kaikissa toimintaelokuvissa on James Bondista lähtien.

Kotimatkalla Lilian mietti näkemäänsä ja sanoi: – Ihan parasta oli se, että Red sai ne ystävät.

Elokuvan ensi-ilta on perjantaina 13.5. USA:ssa elokuva on saanut pääosin kiittäviä kritiikkejä, eikä syyttä!

 

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *