Järisyttäviä ihmissuhteita

Taannoin Suomessa vieraillut brittikirjailija Sadie Jones on kertonut olevansa Suomi-fani. Hänen kotinsa Länsi-Lontoossa on täynnä meikäläistä designia.

Intohimo pohjoismaiseen muotoiluun on lähtöisin Jonesin arkkitehtimieheltä, jonka suosikki kaikkien maailman arkkitehtien joukossa on Alvar Aalto.

-Kotoamme löytyy sinivalkoinen Aalto-maljakko ja vihreä Iittalan lasilautanen. Kahvia juomme sinisistä Iittalan Taika-kupeista!

Uusi suosikkirjailijani Sadie Jones.

Uusi suosikkirjailijani Sadie Jones.

Minusta tuli vuorostani Jones-fani hänen kahden suomennetun romaaninsa jälkeen (kaikkiaan hänen tuotantonsa on neljä romaania.) Luin ensin vasta nyt suomennetun esikoisromaanin Kotiinpaluu (Otava), sitten romaanin Ehkä rakkaus oli totta (Otava).

Kotiinpaluussa eletään vuotta 1957. Pörssimeklarin poika Lewis Aldridge, 19, on juuri vapautunut vankilasta. Takaumina pojan lapsuudesta aikuisuuteen etenevä kertomus paljastaa pikkukaupungin tekopyhyyden, onton tunne-elämän ja kammottavat kulissit, joita perheissä pidetään yllä. Romaania lukee kuin dekkaria, niin taitavasti Jones punoo juonta. Ja vaikka hän kirjoittaa traagisista tapahtumista, jää jäljelle toivo.

KotiinTartuin seuraavaan Jonesin romaaniin suurin toivein. Ehkä rakkaus oli totta koukuttaa lukijan hitaammin kuin esikoisromaani, mutta palkitsee alun jälkeen. Se kertoo 1960-luvun Lontoosta, nuorista, vasta urallaan alkuun pyrkivistä nuorista teatterintekijöistä, käsikirjoittajista, tuottajista ja näyttelijöistä, heidän rakkaudenkaipuustaan ja myös lapsuuden traumoistaan.

Romaani on ennen kaikkea ihmissuhdekuvaus. Siinä Sadie Jones on mestariluokkaa. Vuonna 1967 syntynyt Jones kuuluukin brittiläisen nykykirjallisuuden kärkeen. Kulttuuritartunnan hän sai  jo kotoaan Lontoon Chelseassa, sillä hänen äitinsä on näyttelijä ja isä runoilija-käsikirjoittaja.

RakkaudestaEnnen kirjailijauraansa Sadie Jones työskenteli viisitoista vuotta tv-käsikirjoittajana. Ehkä juuri siksi näen hänen romaaninsa myös hyvin visuaalisina, valmiina dramatisoitaviksi elokuviksi!

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *