Kahdeksalta kanavalta joululauluja

Vain joululauluja soittavasta Jouluradiosta on tullut
monille yhtä tärkeä ja perinteinen juttu kuin manteli puurossa.

Vuonna 2003 Helsingin seurakuntayhtymän työntekijä, radioalan ammattilainen Riitta Kalliorinne havahtui siihen, etteivät radiot soittaneet joulumusiikkia, mutta samaan aikaan kirkot täyttyivät kauneimpien joululaulujen laulajista.
– Lauluilla oli kysyntää, radiot eivät soittaneet ja meillä oli studio, Kalliorinne muistelee.

Jouluradio aloittaa jälleen radiossa ja seitsemällä erikoiskanavalla netissä.

Jouluradio aloittaa jälleen radiossa ja seitsemällä erikoiskanavalla netissä.

Syntyi Jouluradio, pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisen mediatoimituksen Toivontuottajien tuottama FM- ja internetradiokanava sekä myöhemmin verkkomedia www.jouluradio.fi, jossa soi ensimmäisestä adventista loppiaiseen tauotta joulumusiikkia ilman puhetta ja mainoksia.
Jouluradio aloittaa lähetyksensä jälleen ensimmäisenä adventtina 29.11. perinteisellä Hoosianna-kappaleella, jonka tänä vuonna esittää jazz-yhtye Sointi Jazz Orchestra. Solistina esiintyy Emma-palkittu saksofonisti Jukka Perko, ja uuden sovituksen on tehnyt musiikinjohtaja Rasmus Soini.
Jouluradio on muutakin kuin yksi kanava. FM-taajuuksilla soivan pääkanavan lisäksi jouluradio.fi-verkkosivuilla voi kuunnella seitsemää eri joulumusiikin lajeihin erikoistunutta kanavaa: tarjolla on rockimpi ja humoristinen Rouhea joulu, pohjoismaisten sävelten Julradion, Klassinen joulu, Kauneimmat joululaulut, Lasten jouluradio, virolaiseen joulumusiikkiin keskittynyt Jõuluraadio sekä englanninkielisten joululaulujen Xmas.
Uutta on se, että Jouluradio kuuluu ensimmäistä kertaa myös Radiot.fi-palvelussa.
Kansallisen radiotutkimuksen KRT:n mukaan Jouluradiolla oli viime vuonna koko Suomessa 533 000 viikkokuuntelijaa. Se oli Suomen kilpailluimman kuuntelualueen, pääkaupunkiseudun, kolmanneksi kuunnelluin kanava, naisten keskuudessa pääkaupunkiseudulla toiseksi kuunnelluin.
– Sitten saimme tiedon, jonka jälkeen kaikki meiltä soittivat vuoron perään KRT:hen ja kysyivät, että onko oikeasti totta? 15–24-vuotiaiden keskuudessa Jouluradio oli pääkaupunkiseudulla joulun ajan kuunnelluin radiokanava, Kalliorinne kertoo.
Syynä lienee Jouluradion hyvät mobiilisovellukset sekä nuorehko tekijätiimi, joka pystyy tarjoamaan nuoremmillekin kuulijoille jotain mielenkiintoista. Tänä vuonna Jouluradio panostaa lisää nuoriin ja järjestää jotain ennennäkemätöntä; ensimmäistä kertaa joulumusiikkia ja perinteistä elektronista tanssimusiikkia yhdistelevät reivit. Tapahtuma Jouluyö, bailuyö – Jouluradion reivit järjestetään perjantaina 18.12. Tavastia-klubilla.
Jouluradiota kuuntelevat 35–44-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat. Pääkanava on kuunnelluin, toisena tulee Kauneimmat joululaulut ja kolmantena Klassinen joulu.
Kanavan uutena musiikkipäällikkönä aloitti vasta 22-vuotias Jani Kareinen, jonka ansiosta jouluradion löytää Facebookin ja Twitterin lisäksi myös Snapchatistä.
Jouluradio päättyy loppiaisena perinteiseen tapaan aina kappaleella Reippahasti käypi askeleet: ”Mutta ensi vuonna hän/ saapuu lailla ystävän – ei voi toivo pettää.”
Teksti Eve Hietamies, kuva Fotolia

Jouluradion suosituimmat
Kauneimmat joululaulut
Varpunen jouluaamuna
Heinillä härkien kaukalon
Tulkoon joulu

Lasten Jouluradio
Tonttujen jouluyö
Joulupuu on rakennettu
Petteri Punakuono

Xmas
White Christmas (Frank Sinatra)
Last Christmas (Wham)
Santa Claus Is Coming to Town (Michael Buble)

Klassinen joulu
En etsi valtaa, loistoa
Joulun kellot
Maa on niin kaunis

Rouhea joulu
Happy X-Mas (Was Is Over)
(John Lennon & Yoko Ono)
Sika (Juice Leskinen Slam)
Winter Wonderland (Bob Dylan)

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *