Miksi Tuntematon sotilas pitää filmata kolmannen kerran?

Kauniin naisäänen laulama Finlandia-hymni soi, ja aurinko vaeltaa karjalaisten mäntyjen takana. Näin isänmaallisiin tunnelmiin virittäydyttiin Hotelli Kämpin Peilisalissa, kun elokuvayhtiö Suomi 2017 Oy julkisti odotetun tiedon: Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan rahoitus on varmistunut ja elokuva saa ensi-iltansa itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 – päivänä, jona Suomi täyttää sata vuotta.

Edvin Laine ohjasi Väinö Linnan 61 vuotta sitten kirjoittaman romaanin mustavalkoiseksi elokuvaksi heti seuraavana vuonna 1955. Tämä versio on monille katsojille se ainoa oikea, nykyään itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluva teos. 30 vuotta myöhemmin Rauni Mollberg näytti taiteellisemman, karumman ja todellisemman tuntuisen väriversion samasta aiheesta. Jälkimmäinen on jäänyt pahasti edeltäjänsä varjoon.

Miksi ihmeessä Tuntematon sotilas tehdään nyt elokuvaksi jo kolmannen kerran? Elokuvan sisältöhän nyt on jo kaikille tuttu.

Aku Louhimies toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa.

Aku Louhimies toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa.

Aku Louhimies itse sai vastauksen samankaltaisiin pohdintoihinsa aamiaispöydässä vastaillessaan lastensa kummallisiin kysymyksiin itsenäisen Suomen historiasta.

– Ikäisteni omat isovanhemmat olivat sodassa, vanhemmat syntyivät sodan aikana. On tärkeää, etteivät tällaiset tarinat pääse unohtumaan, vaikka sodasta alkaa olla jo aikaa, Louhimies kertoo.

Tuntematon sotilas lukeutuu Seitsemän veljeksen ja Kalevalan rinnalla teoksiin, jotka kestävät variointia ja jopa vaativat päivitystä sekä uusien sukupolvien tulkintoja. Toisin kuin Laineen ja Mollbergin elokuvissa, Louhimiehen Tuntematon perustuu Linnan sensuroimattomaan ja lyhentämättömään teokseen Sotaromaani, joka julkaistiin vasta vuonna 2000. Samalla kolmas Tuntematon on ensimmäinen Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen kuvattava versio.

Varmasti tärkein syy uudelleenfilmatisointiin on muistuttaa, mitä sota on. Aku Louhimiehen tarkoitus on kertoa, miltä sota tavallisesta ihmisestä tuntuu, esittää sota mahdollisimman inhimillisestä näkökulmasta. Ehkä se näyttää vuosituhannenvaihteen tienoilla syntyneelle sukupolvelle jälleen kerran sen realismin, mitä sinivalkoisten sankaritarinoiden takana todella tapahtui.

Tuntematon sotilas on loppujen lopuksi elokuva rauhasta tai ainakin siitä, miksi rauhaa pitää vaalia.

Siksi se pitää tehdä.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *