Paulan ja Pertin kulttuuriteko

Mikä saa helsinkiläisen pariskunnan jättämään taakseen pääkaupungin elämän? Elokuvat, teatterit, ystävät ja tutun arkensa Katajanokalla?

Hullunrohkeus, kyky heittäytyä ja taito unelmoida. Ja mahdollisuus muutokseen, joka koitti, kun tv-ohjaaja Pertti Humppila jäi eläkkeelle ja vuosina 2006-2015 esitetty Tartu mikkiin -ohjelma lopetettiin.

Hän ja vaimonsa, lifestyletoimittaja ja -kirjailija Paloma PaulaPaula Bagge ostivat vuonna 2014 läheltä Poria Tuorsniemen pienen kartanon, herättivät sen eloon ja aivan uudenlaiseen kukoistukseen.

Paula Bagge ja Pertti Humppila pelastivat Tuorsniemen kartanon.

Paula Bagge ja Pertti Humppila pelastivat Tuorsniemen kartanon.

  • -Hyvä ystävä löysi meille tämän romuromanttisen, mutta korjausta vaativan talon. 1700-luvun lopulla rakennetusta kartanosta oli jäljellä enää puolet, toinen puoli oli aikojen saatossa jouduttu purkamaan, Paula kertoo.

Tiluksilla toimi 1800-luvulla Suomen toiseksi vanhin lasitehdas ja olutpanimo. Nyt siellä on kauniin, keltaiseksi maalatun päärakennuksen lisäksi erinomaiset löylyt antava sauna, valtava kivinavetta ja vanha, arkkitehtonisesti mykistävä viljasiilo, jonka Paula on sisustanut kappeliksi. Iso maakellari odottaa kunnostusta. Sinne Paula on suunnitellut samppanjabaaria.

Kartanon huoneissa on tšehovilainen, pysähtymään ja pitkiin keskusteluihin houkutteleva tunnelma. Talokaupan mukana ostettiin salin vanha kalusto ja flyygeli, joka odottaa vielä virittämistä. Yläkerrassa sijaitsevat muun muassa vierashuoneet, joiden seinät kuiskivat menneiden aikojen tarinoita, elämää, joita huoneissa on joskus eletty.

Kartanon salin sisustusta ei ruvettu muuttamaan nykyaikaiseksi.

Kartanon salin sisustusta ei ruvettu muuttamaan nykyaikaiseksi.

Kun huoneiden kunnostus ja sisustus on edennyt (keskeneräisyys ei ole ongelma, vaan osa tunnelmaa), Paula ja Pertti ovat suunnitelleet kartanolle satunnaista toimintaa: pop up -majoitusta, pienimuotoisia perhe- ja juhlatilaisuuksia, omista kokoelmista koottuja taidenäyttelyitä… ja kenties  jopa konsertteja kappeliin, jonka akustiikka on erinomainen. Tänä kesänä kartanossa on vilkkainta Pori Jazz -festivaalien aikana.

Paula on nimennyt viljasiilon kappelissa, ja kappelimainen tunnelma siellä vallitseekin.

Paula on nimennyt viljasiilon kappeliksi, ja kappelimainen tunnelma siellä vallitseekin.

Talon toinen sisäänkäynti on varattu vieraille.

Talon toinen sisäänkäynti on varattu vieraille.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *