Rohkeus kannattaa ja yrittänyttä ei laiteta

Helsingissä, Korkeavuorenkatu kakkosen sisäpihalla, on jotenkin keskieurooppalainen tunnelma. Suojaisan sisäpihan yksi portaikko johtaa Heli Thorénin ja Ulla-Maija Lähteenmäen perustamaan Cozy Publishing-kustantamon uusiin tiloihin.

Etelä-Helsingissä aikoinaan yleisenä saunana toiminut kaunis huoneisto on ollut monena saunomisen jälkeen. 2000-luvun alussa siellä sijaitsi valokuvaaja Timo Viljakaisen studio, jossa muun muassa kuvattiin Glorian maineikkaat ruokajutut. Viljakaisen jälkeen huoneistoa hallitsi vaatesuunnittelija Samu-Jussi Kosken yritys Samuji.

Cozyn kaksikkoa ei voi syyttää rohkeuden puutteesta. Molemmat irtisanoutuivat vakituisista työpaikoistaan, kun kustantamon kirjamyynti näytti jo viime vuonna vihreää valoa. Esimerkiksi Vappu Pimiän ja Tomi Björckin ruokakirjat ovat myyneet kuin häkää. Syynä ei ole pelkästään kuuluisat julkkistekijät, vaan myös kirjojen hivelevän kaunis ulkoasu.

Korkeavuorenkadulta on singahtanut julkisuuteen kuukauden sisällä jo monta kirjaa. Virpi Mikkosen ja Tuulia Talvion Jäätelökirja  julkaistaan tässä kuussa myös Yhdysvalloissa nimellä N’Ice Cream,  kustantajana Penguinin Avery.

Jäätelökirjan jälkeen oli vuorossa Karita Tykän Sokeriton-kirja, täynnä herkullisia reseptejä herkuista ilman valkoista sokeria. Kirjan valokuvat on ottanut valokuvausta opiskeleva Viola Minerva Virtamo, joka on myös taittanut kirjan. Julkistustilaisuudessa helatorstain aattona pöytä notkui herkkuja, jotka Karita Tykkä oli itse valmistanut.

Viola Minerva Virtamo ja Karita Tykkä ovat tehneet yhteistyötä jo kolmen kirjan verran. (kuva Ulla-Maija Lähteenmäki)

Viola Minerva Virtamo ja Karita Tykkä ovat tehneet yhteistyötä jo kolmen kirjan verran. (kuva Ulla-Maija Lähteenmäki)

Violan jälki näkyy myös tällä viikolla julkaistussa Helsinki – People Make the City -kirjassa. Laura Iisalon ja Melanie Dowerin kokoamassa teoksessa esitellään pääkaupungin mansikkapaikkoja. Samassa julkistustilaisuudessa lanseerattiin myös herkullisimmista pohjoismaisista resepteistä kertova  Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Helsinki Food Book.

Jos lukijaa tässä vaiheessa huimaa pienen kustantamon vauhti, kannattaa muistaa taiteilija Hannu Väisäsen motto, jota toistan itsellenikin huonoina päivinä: ”Ilosta syntyy kaikki luominen, ilo sillä on tukenaan, iloa kohti se kulkee ja iloon sen on palattava.”

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *