Aivan sama hetero vai homo

Tällä viikolla on Helsingissä vietetty Helsinki Pride tapahtumaa. Tapahtuma on kaikille avoin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikko. Teemaviikko huipentui tänään Pridekulkueeseen. Kulkue lähti Senaatintorilta Unioninkatua pitkin kohti Pohjois Esplanadia ja sieltä Mannerheimintielle päättyen lopulta Kansalaistorille. Päätin viikolla, että lähden katsomaan tämän kulkueen, koska haluan tukea vähemmistöön kuuluvia ihmisiä ja kertoa heille, että minulle on ihan sama, että mikä on ihmisen seksuaalinen suuntautuneisuus.

Hylätty lapsi

Katsoin keväällä erään tv-ohjelman, jossa oli kaksi nuorta homomiestä. Toisen pojan vanhemmat hylkäsivät pojan, kun heille selvisi, että poika oli homoseksuaali. He eivät halunneet olla pojan kanssa missään tekemisissä. Minä melkein suutuin, koska en vaan voinut ymmärtää, että kun elämme vuotta 2016, että tällaista vielä tapahtuu. Jostain syystä en ole saanut tuota asiaa mielestäni. Olisi tehnyt mieli mennä pojan luokse ja sanoa, että ”hei adoptoin sut, ansaitset parempaa”. Sanon aina, että homous ei ole maailmassa niitä pahimpia asioita.

Nainen kaapissa

Kun olin tänään Pridekulkuetta seuraamassa viereeni tuli 80-vuotias nainen, joka hurrasi ja kannusti ohi meneviä ihmisiä. Sanoin hänelle, että miten musta tuntuu niin pahalta, että tämä asia on vielä monille niin vaikea käsittää. Tämä nainen sanoi, että ”tiedätkö, että olen ollut kaapissa 80-vuotta”. Sanoin naiselle, että ”voi, tule ulos sieltä kaapista, että elämä on liian lyhyt kaapissa olemiseen”. Juttelimme kulkuetta seuratessamme parin tunnin ajan ja yhdessä hurrasimme ja peukutimme kulkueessa oleville. Kun erosimme halasin naista ja sanoin, että ”tule sieltä kaapista ulos, sulla on vielä aikaa”.  Toivon, että kannustukseni auttaisi. Tämä oli niin liikuttava kohtaaminen.

Sanon aina, että jokaisella on oikeus elää elämäänsä haluamallaan tavalla. Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi kaapissa olemiseen. Kulkue herkisti minut kun mietin, että mitä ihmiset joutuvat tämän asian takia sietämään ja kestämään. Ihmiset tekevät itsemurhan tämän takia, eivät uskalla puhua asiasta. Opin kuluessa sen, että homoseksuaalisuutta pidetään vielä rikoksena 72 valtiossa ja ihmisiä teloitetaan tämän takia.

Tänä päivänä näin rakkautta ja iloa kulkueessa. Rakkaus kuuluu kaikille.

Hauskoja tyyppejä. Tässä lennätettiin lentosuukkoja puolin ja toisin. Nopeassa hetkessä ehtivät poseeraamaan mulle monella tavalla

Näihin kuviin ja tunnelmiin totean, että hetero vai homo, niin mulle se on ihan sama. Toivotan rakkautta kaikkien elämään. Muistakaa, että elämä on liian lyhyt kaapissa olemiselle. Toivon, että jokainen vanhempi ymmärtää lapsensa suuntautumisen ja muistaa, että elämässä on paljon pahempia asioita kuin ihmisen seksuaalinen suuntautuminen.

Helsinki Pride - 1 (24)

Sydämiä kaikille toivoopi Maiju

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Mahtavat kuvat ja mahtava teksti. Vielä on matkaa, mutta uskon, että uusi uljas sukupolvemme ei enää edes mieti näitä asioita ja tasa-arvo on vihdoin saavutettu. Haluan uskoa niin. Ei ihmisyyttä määritä ketä rakastaa, ahdasmielisyys, tuomitsevaisuus johtuu omista peloista ja ilmenee joskus mitä rumimmilla tavoilla. Maailma muuttuu ja voin ainakin sanoa, että lapsillamme on helpompaa, kuin kaapissa 80-vuotta olleella. Tuo oli hyvin koskettava ja surullinen tosielämän tarina.

  Ylipäänsä jokaisen tulisi saada tulla ulos kaapista oli asia mikä tahansa, tulla rakastetuksi omana itsenä.

  12v tyttäreni ehdotti, että tulisimme Prideen, mutta en nyt helteeltä ja mukavuudenhalulta täältä jaksanut matkata, mutta olen ylpeä tyttärestäni, koska haluaa avoimesti kannattaa tasa-arvoa olen onnistunut kasvattamaan tyttärestäni suvaitsevan ja avoimen. <3 Tuo otsikko on maailman paras facessa, jokainen on oman rakkautensa pomo. Niinpä niin, pitäköön jokainen huolen omasta itsestään, eikä tuomita muita<3 Tuomitsevaisuus se se rumaa on, miksi ei ihmiset sitä ymmärrä?

  • 1.1

   sanoo

   Voi kun olisitte tulleet. Mietin juuri myös sitä, että varmasti seuraava sukupolvi on jo avoimempi tämän suhteen. Oli kyllä ihana nähdä vanhempia ihmisiä kannustamassa kulkueessa olevia. Voi kun tuo 80-vuotiaan tarina kosketti. Onneksi oli aurinkolasit silmillä, koska se herkisti minutkin.

 2. 3

  sanoo

  Upea teksti kerta kaikkiaan <3
  Rakkaus kuuluu kaikille ja kaikkien kuuluisi saada tuntea itsensä rakastetuksi ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin ovat.

 3. 4

  sanoo

  Upea teksti ja mahtavat kuvat. Jokaisen kuuluisi uskaltaa olla juuri sitä, mitä oikeasti on. Elämä on liian lyhyt elettäväksi vain puolittain.

  • 6.1

   sanoo

   Juuri näin, elä elämääsi niin kuin itse haluat, älä niin kuin muut haluaisi sun elävän <3

 4. 7

  sanoo

  Hieno kirjoitus! Tuon 80-vuotiaan kaapissaolo teki mieleni surulliseksi. Ja koko piina vain suvaitsemattomien ihmisten takia.
  Niinkuin oivaltavasti sanot, maailmassa on pahempiakin asioita kuin ihmisen seksuaalinen suhtautuminen.
  Onneksi Suomessa on ajattelu muuttunut tasa-arvoisemmaksi.

  • 7.1

   sanoo

   Tuo asua pisti miettimään, että miksi ihmiset eivät suvaitse erilaisuutta. Toivotaan, että maailma muuttuisi suvaitsevaisemmaksi.

 5. 9

  sanoo

  Hieno teksti ja upeat kuvat, Maiju!
  Minun elämäni aikana homous on ehtinyt olla ensin rikos, sitten sairaus ja nyt onneksi ollaan jo tässä. Silti – vieläkin on alueita, joilla parannettavaa on. Myös transsukupuolisten asemassa.
  Minä olen ilolla katsellut, miten tämä nykynuoriso osaa olla ihminen toiselle – ei heidän joukoissaan erotella, kuka mitäkin on. Kaikki mahtuvat joukkoon!
  Ja samalla ovat nämä upeat nuoremme avanneet vielä enemmän omien vanhempiensa silmiä nähdä. Nähdä myös heitä, jotka siellä kaapeissa ovat vuosikymmeniä piilotelleet ja joista moni vieläkin piilottelee.
  Sanot viisaasti – elämä on liian lyhyt kaapissa piileskelemiseen.
  Se on myös liian lyhyt sille, että ei saa rakastaa ketä tahtoo <3

  • 9.1

   sanoo

   Hienosti lopetit kommentin. Pitää saada rahastaa sitä ketä tahtoo. Elämä on niin lyhyt. 💕

 6. 10

  sanoo

  Tämä oli upea kirjoitus jälleen kerran Maiju. Mulle tuli tippa linssiin, kun luin keskustelusta tuon 80v mummon kanssa, ihan siksi kun olet niin sydämellinen ihminen, että uskon , että se mummo vihdoin uskaltaa tulla sieltä kaapista, kehoituksestasi.

  En tosin voi käsittää, kuinka joku voi hylätä lapsensa, tai kuinka joissain maissa voidaan teloittaa ihminen, sen vuoksi, että on homo? En ymmärrä.

  • 10.1

   sanoo

   Kyllä se minuakin liikutti, onneksi oli aurinkolasit silmillä. Muutenkin päivä oli aika tunnerikas.

 7. 11

  sanoo

  Tuon saman ohjelman olen katsonut tv:stä minäkin ja ihan samat ajatukset mielessä, kuinka vanhemmat voivat hylätä ja kieltää lapsensa.
  Se on totta, rakkaus kuuluu kaikille ♥

  • 11.1

   sanoo

   Musta tuntuu, että normaalin ihmisen tajuntaa ei se mene. Juttelin tänäänkin erään kaverin kanssa ja hän mietti, että mitä sellaista lapsi voisi tehdä, että hänet kieltäisi. <3

 8. 12

  Vesa sanoo

  Me ollaan täällä vain kerran. Toivottavasti ihmiset uskaltavat elää omaa elämää vapaasti. Niille, jotka ovat vielä kaapissa, toivon rohkeutta tulla ulos ja elää sellaista elämää kuin itsestä tuntuu hyvältä. Rakkauskin voi odottaa ihan kulman takana. Rohkeutta kaikille, jotka vielä kamppailevat asian kanssa. Tulin itse kaapista ulos jo vuosia sitten, enkä ole katunut sitä päivää, vaikka menetin yhden ystävän asian takia, mutta en kadu päätöstäni.

  • 12.1

   sanoo

   Voi Vesa, ihana kommentti. Voisin sanoa, että ystäväsi ei ollut sinun arvoisesi. Jostain syystä ihmisillä on niin ihmeellisiä fobioita. Aurinkoa päivääsi ja ihana kun elät omaa elämääsi. Sinullakin on samanlainen oikeus onneen kuin meillä heteroilla.

 9. 13

  Belladonna sanoo

  Hieno kirjoitus ja kannanotto. On vaikea ymmärtää, miten edelleen jotkut – varsinkin omat vanhemmat – voivat karsastaa ja hyljeksiä sukupuolisen suuntautuneisuuden perusteella, mutta onneksi maailma on muuttunut suvaitsevaisempaan suuntaan. Mulla on ystäväpiirissä sekä suvussa useita sukupuolivähemmistöjen edustajia ja heidän kauttaan olen tajunnut, kuinka paljon on vielä parantamista mm. asenteissa ja oikeuksissa. Kuulosti aivan ihanalta tuo keskustelusi 80-vuotiaan kanssa. Olet mahtava tyyppi!

  • 13.1

   sanoo

   Kiitos Belladonna. Toivon, että keskustelulla rohkaisin tätä ihanaa naista. Vielä on aikaa ja 80-vuotta on todella pitkä aika tukahduttaa tunteitaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *