Anna anteeksi

Oletteko joskus loukkaantuneet verisesti? Minä ainakin itse olen. Olen joskus sulkenut ihmisiä verisen loukaantumisen vuoksi pois omastakin elämästäni.

Olen loukkaantunut joskus todella vähäpätöisten asioiden takia. Olen kantanut vihaa sisimmässäni tuollaisten asioiden takia vuosia joko jollekin ihmiselle tai taholle. Päätin lopulta päästää irti ja antaa anteeksi eräille tahoille. Näin jälkeen päin ajatellen se vihanpito on ollut hyvinkin turhaa. Olen vaan joskus loukkaantunut ja silloin se on tuntunut elämää tärkeämmältä asialta.

Tänä päivänä yritän suhtautua rennommin asioihin, kuin ennen. Ainahan en kaikesta tykkää, mutta ei tarvitsekaan.

Katsoin viikonloppuna videon, jossa tiivistettiin hyvin se asia, mitä itsekin olen miettinyt. Siinä videossa sanottiin, että ”anna anteeksi. Jos et anna, viha tuhoaa sinut sisältäsi”. Tuo on ajatus, jota jossain vaiheessa itsekin aloin pyörittämään mielessäni. Mietin, että niin kauan kun kannan vihaa sydämessäni, se tuhoaa minut.

seina%cc%88maalaus-tapiola-1

Kannoin aiemmin esimerkiksi vihaa sisälläni erästä yritystä kohtaan noin 10 vuotta. Kun näin sen yrityksen tai sen työntekijöitä (joilla ei edes ollut mitään tekemistä kokemani asian kanssa), tunsin aina vaan ärtymystä ja vihaa. Kunnes aloin miettimään asiaa asiaa, mietin, että ”hei tästä on kulunut aikaa 10 vuotta, onko aika päästää irti”. Se oli muuten todella hyvin vapauttava ajatus. Mietin, että mitä jos joskus on tuntenut saavansa epäasiallista kohtelua, niin siitä pitäisi yrittää päästää irti. Tänä päivänä olen kyseisen yrityksen asiakas taas 10 vuoden tauon jälkeen. Joskus väärinkohdelluksi  tuntemisen tunne siis voi siis aiheuttaa yrityksellekin kauas kantoiset seuraukset, jos asiaa ei hoideta hyvin, tämä oli siitä hyvä esimerkki. Päätin kuitenkin siis, että vihat on jätettävä taakse ja annettava uusi mahdollisuus yritykselle. Oli muuten hyvä päätös.

Onko anteeksianto siis joskus parempi vaihtoehto, kuin vihanpito. Vanha sanonta on, että ”anteeksi voin antaa, mutta en unohtaa”. Sekin varmasti on totta, mutta voimme yrittää anteeksiantoa oman itsemme takia ja miettiä, että milloin on turhaa kantaa kaunaa vuosia.

Miettikää, että onko viha, jota kannatte mahdollisesti sydämessäni niin syvää, että voitko itse paremmin, jos päästät vihastasi irti?

seina%cc%88maalaus-tapiola-1-1

Minä päätin yrittää anteeksiantamisen tapaa. Nyt mielestäni voin tämän päätökseni jälkeen paljon paremmin.

Maiju

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Minun on aina ollut kohtuullisen helppo pyytää anteeksi ja antaa anteeksi. Mutta tuo sanonta: ”anteeksi voin antaa, mutta unohtaa en voi” istuu välillä tiukassa. Se, etten pysty unohtamaan kärsimääni vääryyttä ei tarkoita sitä, että kantaisin kaunaa. En unohda asiaa, mutta en enää välitä siitä enkä anna sen pilata päivääni. Muistan ihmisen, mutta hän on minulle pelkkää ilmaa, kuin häntä ei olisi olemassakaan. Olen siis poistanut elämästäni kun ei kerran synkkaa niin ei sitten. Parin ihmisen suhteen olen noin joutunut tekemään ihan oman mielenrauhani vuoksi. Sen vuoksi etten halua elää jännityksessä mitä heidän taholtaan seuraavaksi tapahtuu. Ellen olisi päästänyt irti, olisin roudannut vihaa mukanani ja lopulta voinut pahoin ja vihannut varmaan itseänkin.
  Mutta tuo edellä kerrottu on onneksi jäävuoren huippu ja yleesä annan anteeksi ja se asia on sitten siinä ja siitä jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Vihaa ei kannata mukanaan raahata, yhtään päivää ei kannata sille uhrata. Elämä on ihan liian lyhyt ja arvokas siihen <3

  • 1.1

   sanoo

   Samoilla linjoilla. Olen kyllä itsekin erään ihmisen kanssa väleissä, että hän on poissa elämästäni. Vain syytä, että itse voisin paremmin. Kuitenkin yritän olla vihaamatta häntä, hän ei vaan kuulu mun elämääni.

 2. 2

  sanoo

  Annan anteeksi helposti, mutta kyllä mä mietin kuka sen anteeksiannon ansaitsee. Muutaman kerran on minua niin syvästi loukattu, että en ole halunnut edes miettiä anteeksiantoa.

  • 2.1

   sanoo

   Itsekin olen joskus loukkaantunut, mutta olen yrittänyt sitten tehdä niin, että pyrin tulemaan toimeen. Sydänystävä en ehkä kaikkien kanssa ole, mutta olen tekemisissä sen mitä on välttämättöntä. Vihaa pyrin kuitenkin välttämään <3

 3. 4

  sanoo

  Olen oppinut antamaan anteeksi paremmin, mutta liian usein jäävät välit selvittämättä. 🙁 Upea tausta kuvissa! Hyvää torstaita maiju!

 4. 5

  sanoo

  Loistava postaus! Joskus on muka helpompaa olla ”vihassa” antamatta anteeksi, koska ei uskalla kohdata tilannetta, toista ihmistä ja kenties itsekin tulla vastaan ja ottaa vastuuta. Vihapiho kuitenkin kääntyy itselle negatiiviseksi voimavaraksi ja on kivireki, jota kantaa mukanaan, joten anteeksianto, on hyvin vapauttava kokemus. <3

  • 5.1

   sanoo

   Voihan sitä välillä tulla tilanne, että ei vaan pysty. Sitten on kuitenkin ehkä parempi yrittää. Kertakaikkiaan ei kaikkien kanssa vaan tulla juttuun ja sitten voi olla erillään, mutta anteeksi annettuna 🙂

 5. 6

  Ulpu sanoo

  * Viha vahingoittaa enemmän astiaa kuin ikinä mitään minkä päälle se kaadetaan.*

  Jotenkin tähän tyyliin menee vanha sanonta, jonka jostain luin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *