Gluteenittomasta kaurasta

Puuron syönti on vaan niin ihanaa, että en kyllästy siihen koskaan. Olen joskus kertonut, että kun sain keliakian olin jonkun vuoden ilman kaurapuuroa, koska en vaan onnistunut löytämään korvaavaa tuotetta Elovena kaurahiutaleille, joita ennen keliakiaani söin. Sitten piti löytää uusi gluteeniton kaurahiutale, eikä mitään vastaavaa vain löytynyt. Sitten löysin pienihiutaleisen Urtekramin kaurahiutaleen, joka pelasti minut taas puuropiinastani. Nyt olen päässyt tutustumaan Suhosfarmin gluteenittomiin hiutaleisiin, jotka ovat vieneet mun sydämeni.

Gluteeniton elämä messuilla Suhosfarmin Raija ja Timo markkinoivat kovasti tuotteitaan. Nyt odotamme kovasti, että Etelä-Suomen kauppoihinkin saataisiin pian nämä hiutaleet. Savon sydämessä on tuotteita jo saatavilla, mutta matka jatkuu muun Suomen valloitukseen. Tätähän me gluteenittomat kovasti nyt odotellaan.

gluteeniton-kaurapuuro-1

Joskus miljoona vuotta sitten söin aina puuroni hillon kanssa. Nykyään pyrin syömään tuoreiden marjojen ja hedelmien kanssa.

gluteeniton-kaurapuuro-1-5

Minun puuroani ei erota marjojen ja hedelmien joukosta. Tosin näin runsas puuroni on vain silloin, kun tiedän, että yksi välipala jää väliin. Tällä puurolla pärjää pitkään.

 

gluteeniton-kaurapuuro-1-8

Joskus joku kommentoi, että kauhea kasa hedelmiä ja marjoja. Todellisuudessa tässä on hyvä esimerkki siitä, että alla olevassa puurossa on 12 mustikkaa, 2 mansikkaa, viipale omenaa ja viipale Persimon-hedelmää.

gluteeniton-kaurapuuro-1-6

Kun yllä oleva marjat ja hedelmät viipaloi puuron päälle, näyttääkin tämä herkku tältä. Ripottelin vielä päälle hieman gluteenitonta mysliä.

gluteeniton-kaurapuuro-1-7

Voisin elää puurolla aina. Puuro on hyvä ruoka aamulla, päivällä ja myös illalla. Puuro sopii jokaiselle aterialle.

Usein tulee kysymyksiä siitä, että millaista kauraa keliaakikot voivat käyttää. Kaikki keliaakikot eivät pysty käyttämään kauraa ruokavaliossaan. Minä olen siinä suhteessa onnekas, että pystyn käyttämään, koska kaura on yksi minulle maistuvampia viljoja.

Millainen kaura on gluteenitonta?
”Kauran on oltava viljelty, korjattu, kuljetettu, varastoitu, valmistettu ja/tai käsitelty siten, että kaura ei missään vaiheessa joudu kosketuksiin vehnän, ohran tai rukiin kanssa (=kontaminaatio). Keliaakikon elintarvikkeisiin käytettävän kauran gluteenipitoisuus saa olla enintään 20 mg/kg.

Tavalliset kaurahiutaleet ja muut kauratuotteet (esim. Elovena, Myllyn Paras, Nalle) EIVÄT ole keliaakikoille turvallisia, koska niitä ei valmisteta gluteenittomasta kaurasta (pakkauksissa ei ole ”saattaa sisältää” -merkintöjä tai muita varoitusmerkintöjä). Lista keliaakikoille soveltuvista kauratuotteista löytyy tästä.”
Lainaus Keliakialiiton sivuilta.

Maiju

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Mäkin fanitan puuroa, oma suosikkini on kaurapuuro mustikoiden tai omenoiden kanssa ^_^ Mansikat sopii myös hyvin mukaan 🙂 Saako esittää postaustoiveen? Olet saattanut ehkä joskus kertoakin, mutta olisi hauska kuulla, miten sulla aikoinaan todettiin keliakia? Ja miten siihen suhtauduit?

  • 1.1

   sanoo

   Kiitos Salka, tuo oli hyvä toivomus, olen siitä joskus puhunut haastatteluissa, mutta en muistaakseni ole aiheesta kirjoittanut koskaan. Varmasti kiinnostavaa, koska Suomessa on yli 70.000 ihmistä, jotka sairastavat keliakiaa tietämättään. En itsekään olisi voinut koskaan kuvitella sairastavani, kunnes se todettiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *