Gluteenittomasti Rodoksella

Olen siirtänyt tämän jutun kirjoittamista jo liian kauan. Tärkeä aihe, mutta kuvia oli matkaltani niin paljon, että tiesin, että aikaa niiden läpikäymiseen meni aikaa. Nyt kuitenkin otin itseäni niskasta kiinni.

Olimme siis toukokuun lopulla Rodoksella. Minua vähän jännittää aina välistä matkalle lähdöt keliakian takia. Keliaakikko joutuu miettimään yleensää etukäteen matkoille lähtiessään monia asioita liittyen ruokaan. Joutuu miettimään, että saako kohdemaasta gluteenittomia tuotteita? Ymmärretäänkö kohdemaassa gluteenittoman ruokavalion tarkkuus? Onko hotellin aamupalalla gluteenitonta ruokaa?

ENNEN MATKAA / KIELIKÄÄNNÖKSET
Ennen matkaa joutuu tekemään selvitystyötä näiden asioiden eteen. Lisäksi ennen matkaa on hyvä tulostaa matkalle mukaan myös kielikäännökset kohdemaan kielellä ja myös englanninkielellä.  Itse tulostin ravintolakortit täältä. Itse tulostin kortit A5 kokoisena ja laminoin ne niin, että toisella puolella oli Kreikan- ja toisella puolella Englanninkielinen kännös. Kielikäännös on tärkeä silloin, jos ravintolassa ei ymmärretä keliakiaruokavalion tarkkuutta, silloin on hyvä esittää tämän kortin avulla, että mitkä on kiellettyjä ruoka-aineita ja mitä voi syödä. Kohdemaassa ei aina ole tuttua se mikä on tuttua kotimaassa.


ENNEN MATKAA / SELVITÄ RUOKATILANNE LENTOKONEESSA JA KOHDEMAASSA?
Ensiksi kannattaa selvittää lentomatkojen ruokatilanne, voiko lennolle tilata gluteenitonta ateriaa? Omalla kohdallani selvitin ja kävi ilmi, että etukäteen ei voinut tilata erikoisruokavaliota.  Finnair tarjosi koneessa ainoana gluteenittomana vaihtoehtona Kreikkalaista salaattia (130 grammaa). Täytyy sanoa, että kyllä mä hieman mietin, että mitä syö lentokoneessa gluteeniton lapsi? Tuskinpa hänelle maistuu kreikkalainen salaatti? Finnairille annoin palautetta, että olisi varmaan aika siirtyä tässä jo 2015-luvulle.

Kannattaa siis selvittää ennen matkaa, että onko kohdemaan kaupoista tai saatavilla leipää, jos sitä kaipaa ruokavaliossaan, niin sitä ei ole aina kohdemaassa saatavilla. Kannattaa ottaa mukaan vakuumipakattua leipää ja mahdollisesti myös jotain pientä välipalaksi kelpaavaa, jos haluat varmistaa sen, että ei välipalanälkä pääse yllättämään. Päädyin varautumaan itse hyvin, koska en tiennyt, että onko tilanne vielä Rodoksella sama kuin oli kolme vuotta aikaisemmin. Olimme varanneet itsellemme huoneistohotellin, jossa oli keittomahdollisuus, koska halusimme hoitaa aamupalan kohteessa itse. Halusin siis varmistaa sen, että minäkin saan sitten varmasti sellaisen aamupalan, minkä haluan, enkä olisi riippuvainen muista.

Ostimme Rodoksella jääkaappiin maustamatonta jogurttia, marjoja ja hunajaa. Niistä syntyi erilaisia yhdistelmiä aamupaloiksi. Sen lisäksi gluteenitonta leipää, mitä oli otettu mukaan kotimaasta. 
Voin sanoa, että söin tällä matkallani niin kuin halusinkin.
Jatkossakin aivan varmasti otamme huoneistohotellin. 
En jäänyt kaipaamaan hotellin aamupalaa. Näin sain tuoreita marjoja ja hedelmiä.
Kävimme syömässä ravintoloissa välipaloiksi erilaisia salaatteja, munakasta, luonnonjogurttia ja marjoja sekä syötiin muutenkin välipalaksi paljon marjoja. 
Mulla on näitä luottoravintoloita, joissa tiedän, että voin syödä turvallisin mielin.
Näistä kaksi mainittakoon Agalma
Toinen on ZumZum ravintola, joka on tuttu meille jo vuodesta 1988 lähtien. 

ZumZumissa on todella hyvä palvelu. Yhtenä päivänäkin menin sinne ja sanoin omistajalle, että voinko saada vähän spesialia ohi ruokalistojen? Mulla oli mukana tämä gluteeniton leipä ja tahdoin sen kanssa jotain. Siinä sitten mietittiin, että mitä mä haluaisin. Mulle tuotiin tällainen ihana lautanen täynnä leikkeleitä ja vihanneksia ja niistä mä sitten kokosin itselleni tällaisen herkkuleivän. 
Mulle sanotaan siellä aina, että ”ei ole mitään ongelmaa, ongelmaa on vasta sitten, jos emme pysty palvelemaan sinua”. Aina olen saanut mitä olen halunnut.
 

Olen hyvin tarkka matkoilla ja yritän valita listoilta vain ja ainoastaan ruokia, joissa on mahdollisimman vähän riskejä.  Vähäiseksi riskiksi luokittelen grilliruuat ja kasvikset. 
Jos riisiä ei ole tarjolla, niin otan yleensä vain kasviksia. 
En halua ottaa riskiä sairastumiselle yhden viikon aikana, kun noudatan 
aina niin pilkun tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota. 
Pienikin erhe ruokavaliossa kun aiheuttaa niin pitän ongelman eli puolen vuoden – vuoden ongelman. Siksi ei riskiä ruokavaliossa oteta, ei pienintäkään.
Jos sitten mietitään, että löytyykö sieltä kaupoista gluteenitonta leipää?
Gluteenittomana löytyy helposti supermarketeista riisikakkuja. Löysin muutamia kauppoja, joissa oli gluteenitonta Wasan näkkileipää  (Supermarket Lindos ja Supermarket Esperia hotellin vieressä). 
Minulle kerrottiin myös, että gluteenitonta pehmeää leipää löytyisi myös Lindos supermarketista. Kävin siellä kysymässä sunnuntaina ja sanottiin, että tiistaina tulee. Kun menin tiistaina, niin sanottiin, että vielä pari päivää kestää ennen kuin tulee. Joten en sitten enää ehtinyt sitä toteamaan, että saiko sieltä lopulta sitä. 
Merjan ja Joannan supermarket sijaitsee G. Papanikolaou -kadulla. 
Merjalla ja Joannalla oli pakastimessa gluteenitonta leipää. Heille tulee leipää myös tuoreena ja he siirtävät leivän pakastimeen, jos se ei ole tuoreena mennyt. 
Ostin itse tuota leipää pakastimesta ja se oli todella hyvää.  
Voin antaa Merjan sähköpostiosoitteen, jos haluatte varmistella Merjalta leipätilannetta ennen matkaanne. Uskon, että Merja kyllä hoitaa gluteenitonta leipää tarvittaessa.  

Merjalta sain myös ihanan vinkin eräästä  Organic-kaupasta. 
Kävelin tämän kaupan takia 4,5 kilometriä. Täytyy sanoa, että oli sen arvoista. 
Kaupan nimi on Paneri ja löytyy osoitteesta Pavlou Mela 17
(kävellen kohti akropolis kukkulaa). Tosin varmaan taksilla pääsee helpommin paikalle. 
 Kaupasta löytyi gluteenittomana leipää, keksejä, muffinsseja, pastaa, jauhoja ja erilaisia leivontmixejä. Tuolta löytyi todella hyvät valikoimat gluteenittomia tuotteita. 

En itse käynyt Rodoksen ulkopuolella olevissa isoissa tavarataloissa, 
joten en pysty sanoamaan, että löytyisikö Lidlistä tai muista heidän isoista myymälöistään gluteenitonta leipää. Jos on auto käytössä tai muuten asiaa keskustan ulkopuolelle, niin kannattaa sekin asia tarkistaa.
Tällä reissullamme emme lähteneet tutkailemaan asioita Rodoksen keskustan ulkopuolelle.
Täytyy sanoa, että näillä toimenpiteillä varmasti selviää viikostaan ilman pettymyksiä. 
Tämä oli mun paras ulkomaan matkani keliakiadiagnoosini jälkeen. 
Kotiin lennettäessä oli sitten vähän ongelmia. 
Muistutan siitä, että Rodoksen kentällä ei ole sitten mitään gluteenitonta tarjontaa.
Kannattaa sitten joko a) syödä varastoon tai b) ottaa eväitä kentälle mukaan.
Jopa salaatit oli heidän mukaansa gluteenia sisältäviä (tosin itse epäilin, että mulle taidettiin
vastata se varmuuden vuoksi, että sisältää gluteenia). 
Finnairin koneessa sitten oli vaan tarjolla sen pieni kreikkalainen salaatti. 
Välillä sekin on ollut loppu paluulennolla. Siinä sitten keliaakikko kiristelee hampaitaan. 
Meinasin kyllä kuolla nälkään kotimaahan saapuessa. Ryntäsin suoraan ensimmäiseen kahvilaan tuloterminaalissa, jossa ei ollut mitään gluteenitonta. 
Jos vielä seuraavassa olisin saanut vastauksen, että ei ole mitään.
 En tiedä enää mitä olisin tehnyt. 
Kun vielä lentokentät ja lentoyhtiöt tsemppaisivat vähän, niin matkustaminen tehtäisiin myös ruokarajoitteiselle mielenkiintoiseksi kokemukseksi.
Maiju

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Olipa hieno ja kattava postaus, tästä on kyllä nyt niin monelle apua. Tuo paluumatka oli kyllä harmillinen, karmeaa on matkustaa nälässä. Fetasalaattia ei todellakaan lapseni syö, salaatteja kyllä, mutta fetat olisi jääneet matkasta, eli nälissään olisivat kyllä kaikki lapset joille fetasalaatti olisi varattu… Omat eväät sitten koneeseen…. Voi että…

    • 1.1

      sanoo

      Toivotaan, että apua olisi. Etukäteisjärjestelyt auttavat tässä asiassa. Ei pääse nälkä yllättämään ja pääasia on se, että saa syödä suunnilleen mitä haluaa, eikä sitä mitä muut minun haluavat syövän.

  2. 2

    sanoo

    Ihanaa kun pystyit syömään reissussa niin monipuolisesti. Lentoyhtiöillä on paljon parannettavaa ruuissa, ihan perus allergiaruokaakin on vaikeaa saada. Useasti nuolen näppejäni kun muut syövät kalaa ja vaihtoehtona on vain possua, mitä en voi myöskään syödä.
    Aurinkoista viikkoa <3

    • 2.1

      sanoo

      Jos en olisi ottanut omia eväitä mukaan, niin aika suppeaksi menisi ruokavalio matkalla. Vähän oli ikävä smoothieta ja muita välipaloja. Mä söin koko loman vain broileria. Kyllä välillä saa katsella muiden syömistä, nyt pälätin, että Koitan nauttia matkastani.

  3. 3

    sanoo

    Tää pisti kyllä miettimään, kuinka suuri ero siinä on, että gluteeniton ruokavalio on ihan oikeasti välttämätön verrattuna siihen, että syö gluteenittomia tuotteita ihan vaan "huvikseen" niinkuin minä. Monenmoista ennakkovarautumista ja varmistelua tosiaan reissulle lähtiessä.

    • 3.1

      sanoo

      Joo kyllähän sillä eroa on. Mun pitää miettiä, että koskeeko työntekijä vahingossa johonkin gluteenia sisältävään tuotteeseen ja sen jälkeen gluteenittomaan. Ottaako samoilla pihdeillä mun ruokaani, kun on juuri koskenut johokin gluteenipitoiseen yms. Koko ajan pitää tarkkailla henkilökuntaa, että tietääkö ne nyt, että tarkkuus on gramman tarkkaa. Suomessa jo jotenkin tiedetään, mutta ulkomailla ei läheskään aina 😉

  4. 4

    sanoo

    Voi kun hyvä postaus! Finnairille olen minäkin antanut palautetta gluteenittomasta"valikoimasta". Ensi kerralla otan omat eväät koneeseen mukaan. Se salaatti on niin väsynyt…

    • 4.1

      sanoo

      Pakko on herätellä Finnairia heräämään tälle vuosituhannelle. Pitäisi aina miettiä, että jos "normaali-ihmisiä" kohdeltaisiin samalla tavalla kuin meitä tai heille tarjottaisiin yhtä vähän vaihtoehtoja, niin kuinka monta kahvilaa tai yritystä olisi konkurssissa huonon asiakaspalvelun takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *