Gluteenittomien tuotteiden sijoittelu kaupoissa

Gluteeniton elämä messuilla kävin kuuntelemassa paneelia, jossa keskusteltiin gluteenittomien asiakkaiden ja kauppiaan kohtaamisesta kaupoissa. Paneelissa keskusteltiin myös kauppojen gluteenittomien tuotteiden  tuotesijoittelusta. Tein paneelista live-lähetyksen ja se on kuunneltavissa täällä.

Itse olen aiemmin kertonut oman kantani asiaan ja olen aiheesta itsekin käynyt keskustelua kauppaketjujen päälliköiden kanssa muun muassa Twitterissä. Jos nyt keskusteltaisiin aiheesta lisää, kun kerran taas otettiin puheeksi.

img_0908

Kerran halusin tietää erään kaupparyhmän kantaa siihen, että voisivatko he edes harkita asiaa, että miettisivät tuotesijoitteluaan enemmän erikoisruokavalioiset huomioon ottavaksi. Välillä kun on vaikeaa etsiä neulaa heinäsuovasta. Kysyin asiaa ryhmän varatoimitusjohtajalta. Sain vastauksen, että emme voi, koska tuotteita voi käyttää muutkin kuin gluteenittomat. Tunsin tuolloin itseni vähemmän tärkeäksi asiakkaaksi. Kuitenkin jos miettii, että onko todennäköisempää, että kalliimman tuotteen ostaa mielummin henkilö, jolle gluteeniton tuote on elinehto, vai henkilö, joka  haluaa valita normaalin tuotteen ja kalliimman tuotteen välillä. Todennäköisempää on, että ostaja on se, joka noudattaa gluteenitonta ruokavaliota.

Mitä tein tuon vastauksen myötä? Vaihdoin päivittäistä kaupparyhmääni. Olin aiemmin tuijottanut enemmän hintaa ja sen jälkeen päätin, että hinnalla ei ole niin suurta merkitystä, kuin sillä, että miten minut huomioidaan kaupassa. Vastaus viestitti minulle, että et ole niin tärkeä,vaikka sanavalinta oli ehkä vaan huono. Hyvä esimerkki siis sille, että yksi väärä lause voi olla asiakkaalle ratkaiseva.img_0907

Olen aina sanonut, että jos minua palvellaan hyvin, niin se kyllä kuuluu ja näkyy. Olen kiittänyt miljoona kertaa omaa kauppiastani eli Tammiston KCitymarkettia mielettömän upeasta valikoimasta ja täydellisestä hyllysijoittelusta. Tämän blogipostauksen kuvat on kyseisestä kaupasta.

Miksi itse suosin tällaista hyllysijoittelua?

 • GL tuoreet on helpommin löydettävissä
 • uutuustuotteet löytää helpommin
 • säästää aikaa, kun ei tarvitse etsiä neulaa heinäsuovasta
 • ihmiset, joille tuoteryhmät eivät ole tuttuja löytävät myös helpommin vierasvaraksi etsimänsä tuotteet

img_0906Eilisen paneelin jälkeen puhuimme monen keliaakikon kanssa messuilla, että kuinka tärkeää on tuotesijoittelu. Monet valitsevat kauppansa juuri tällä perusteella. Meidän sanoma siis on, että palvele meitä,me tuomme rahamme sinulle. Näytä, että myös me olemme tärkeitä asiakkaita.

img_0909

Tällaisia ajatuksia tuli mieleeni ensimmäisestä messupäivästä.

Tiedän, että joskus se voi olla hyllymetreistä kiinni. Pääasia on, että yrittää ja osoittaa, että myös sinä olet meille tärkeä asiakas. Kiitos K-ryhmälle kun olette edistyksellisiä.

Katsotaan, että mitä mietteitä toinen messupäivä mahdollisesti meille tuo. Tänään olen itse mukana paneelissa, jossa on eri syistä gluteenittomia  ihmisiä. Itse edustan ryhmää keliaakikot. Paneeli alkaa messuilla kello 13.30.

Kerropa minulle, että onko joku muu kauppa, joka hoitaa myös näin hienosti hommat?

Maiju

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hienoa Maiju, että annat rohkeasti palautetta tuotteiden sijoittelusta kauppiaille. Ilman palautetta ei kauppa voi kehittyä. K-kauppiaat ottavat mielellään vastaan myös vinkkejä uusista tuotteista, joita toivot jatkossa lähikaupastasi löytyvän.

  • 1.1

   sanoo

   Näinhän se on. Palautetta pitää antaa ja kauppiaat tai ketjut tekevät ratkaisun. Asiakkaat sitten päättävät, että mikä on heille tärkeintä.

 2. 2

  Tuula sanoo

  Mä käyn pääasiassa ruokaostoksilla läheisessä S-Marketissa ja mua ei niin haittaa vaikka tuotteet on hajallaan, koska pieni kauppa ja kuljen niillä muilla hyllyillä muutenkin, koska olen ainoa gluteeniton meillä. Mutta isossa hehtaarihallissa, ei niin tutussa, on turhauttavaa etsiä gluteenittomia tuotteita jos ovat erillään. Siksi käyn yleensä cittarissa kun kaupunkiin lähden sillä sieltä löytää nopeesti kaiken.

  • 2.1

   sanoo

   Pienissä kaupoissa (ainakin tutuissa) on sama, jos tuotteet ei välttämättä olisi näin hyllytetty, Tosin siinäkin ehkä hyötyä on siinä, että on tuttu kauppa. Tuskastuin juuri joku viikko sitten välipalanälissäni, kun en löytänyt kaupasta gluteenittomia tuotteita (ne oli hajasijoitettu). Jouduin tyytymään banaaniin. Muuten olisin ostanut ehkä enemmänkin, mutta kun en tiennyt, että missä ne oli kaupassa, niin saipa sitten jäädä.

 3. 3

  Virpi sanoo

  Hei! Meillä täällä Oulussa on Prismassa (Limingantulli) sekä gluteeniton hylly sekä tuote myös ”normaalissa” hyllyssä ja tämä on mielestäni paras vaihtoehto. Itse kävelen yleensä suoraan gluteenittomille hyllylle ja ostan kaikki tuotteet sieltä. Ilmeisesti tässä asiassa on eroja eri osuuskauppojen välillä.

  • 3.1

   sanoo

   Tuo varmasti olisi paras tapa, jos se halutaan myös normaaliruokavalioisille. Näin palvelee molempia. Minulta on jäänyt jostain kaupoista tuotteet ostamatta, kun olen tuskastunut kun en ole löytänyt. Sitten on vaihdettu kauppaa ja ostettu kaikki sieltä mistä tuotteet löytyy.

 4. 4

  sanoo

  Kyllä se vaan on niin himputin paljon helpompaa napsia tuotteensa niille sijoitetuista hyllyistä, kuin etsiä yksittäisiä tuotteita sieltä ja täältä! Se jolle annoit palautetta, olisin hänenä kiittänyt loistavasta ideasta ja hänenä sanonut, että katsotaanpas mitä voidaan asialle tehdä. Onneksi sulla on kauppa, jossa on ilo asioida. Tuo Tammiston kauppa on tuttu, siellä on ihan mieletön valikoima yleensäkin kaikkea <3

  • 4.1

   sanoo

   Ehkä juuri niin olisi paras vastaus ollut, että katsotaan mitä voimme tehdä… eikä suoraan sanoa, että kun muutkin syövät ja heitä ajatellaan… Messuilla yksi jos toinenkin nosti aina esiin tuon Tammiston Citymarketin. Hyvä kello kauas kuuluu.

 5. 5

  Kaija sanoo

  Forssan Cittari on tässä asiassa ollut ihan pioneeri. Gluteenittomat löytyy yhdestä paikasta ja valikoimaa on.

 6. 6

  Mari sanoo

  Myös Pirkkalan CM:n gluteenittomat hyllyt ovat äärettömän hyvät, ja hyvin löydettävissä.

  • 6.1

   sanoo

   Nyt on hienosti Twitterissä useammat k-ryhmän kauppiaat esittelleet ylpeänä hyllyjään. Hienolta on näyttänyt.

 7. 7

  Tiina sanoo

  Myös Rauman Cittarissa tuotteet ovat yhdessä paikassa ja niitä on paljon. Meidän teinikeliaatikko on lyhyt ja ainakin häntä harmittaa eniten se, että lähes kaikki Prisman tuotteet ovat ylähyllyillä, niihin ei vain pääse käsiksi. Kun hän aikanaan muuttaa omaan kotiin ja alkaa tekemään ostokset itse, Cittari jää ainoaksi vaihtoehdoksi.

  • 7.1

   sanoo

   Toi muuten oli hyvä perustelu. Unohdin itsekin mainita. Itsekin olen vain 158 cm pitkä ja olen usein tuskaillut Prisman hyllyjen edessä, että en ylety. Joskus on jäänyt tuotteet ostamatta, koska en ole ylettynyt ottamaan tiettyä tuotetta ja ei ole ollut apuja lähellä. Usein se jää silloin saamatta, kun joku on ottanut jo etummaisen paketin, johon ehkä just ja just olisi ylettänyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *