Hyvä gluteeniton ruoka ei ole itsestäänselvyys

Minä rummutan paremman arjen puolesta koko ajan. Arjen pienet asiat saa usein sen maanantainkin taas näyttämään paljon ruusuisemmalta. Minut tuntevat tietävät, että olen aina ollut suuri Tukholma-fani. Olen matkustanut Tukholman väliä säännöllisesti viimeiset 35-vuotta. Alkuun matkustin väliä kerran vuodessa, sitten parhaimpina vuosina noin 6 kertaa vuodessa. Sitten suhteeseemme tuli särö nimeltä keliakia ja aloin kokemaan reissuillani ruokakriisejä. Tukholma ja sen reissut eivät enää antaneet minulle yhtä isoa olennaista asiaa mistä nautin. Hyvää ruokaa, siis sellaista, minkä saan itse valita. 

Rummutan itse koko ajan sen asian puolesta, että myös keliaakikko (ja myös muut ruoka-ainerajoitteiset) kaipaavat hyvää ruokaa. Itse taistelen koko ajan sitä vastaan, että muut valitsevat mulle sen mitä mä syön. Sanon, että olen aikuinen ihminen ja minä haluan itse päättää, että mitä myön. Tänä päivänä keliakia ja gluteeniton ateria ei pitäisi olla ongelma. Kyllä se ikävä kyllä vielä tänäkin päivänä jossain on ongelma.

Pieni pohjustus siis mun omille ongelmilleni, josta ei kyllä tulevassa blogipostauksessani ole tietoakaan. Mä taisin päästä taivaaseen tällä kertaa, gluteenittomien taivaaseen paikassa nimeltä VikingLine Mariella.

Sanon aina, että jos mä saan hyvää palvelua gluteenittomasti, niin lupaan siitä kertoa muillekin. Vakuutan kyllä, että kaikki mun tietämät ihmiset ja noin 2.200 muuta gluteenitonta perustamassani Gluteeniton vaihtoehto-ryhmässä facebookissa tulee tietämään, että mistä mä olen saanut hyvää palvelua.  Siis asiaan.

Lähdin siis tiistaina  VikingLinen Mariella laivalla  Tukholmaan. Halusin kokeilla tätä laivaa, kun en ollut vuosiin matkustanut VikingLinen laivoilla. Kuitenkaan en tällä kertaa tehnyt mitään muuta etukäteisjärjestelyjä, kuin, että otin mukaan laukkuun sellaisia ”eväitä”, joista aiemmilla reissuillani olen jäänyt paitsi. Ajattelin, että tällä kertaa en halua kokea mitään ruokakriisiä, vaan yrittää suhtautua positiivisin mielin reissuuni. Yritän muutenkin suhtautua positiivisesti, mutta silti täytyy sanoa, että usein koen jääneeni jostain paitsi matkoillani. Ruoka on olennainen asia myös näillä risteilyillä.

Varasin Mariellalta kalleimman sviitin, mitä heillä oli tarjolla. Syystä, että mä haluan nauttia siis aina välillä arjestani, kuten jo aiemmin sanoinkin. Kun kerran on matkustanut tällaisessa isommassa tilavassa hytissä, ei enää halua matkustaa niissä muutaman neliön hyteissä. Nykyään kun ei enää muutenkaan matkusta niin usein kuin ennen, niin miksi ei siis valitsi itselleen vähän luksusta?

Valitsimme itsellemme hytiksi Suiten, joka sisälsi aamiaisen.
Hyttitiedot. Hinta hytille oli 510 euroa. 
Kansi 6. Ulkohytti 2 henkilölle. Erillinen olo- ja makuuhuone. Kiinteä
parivuode ja vuodesohva (1 aik./2 lasta). TV, radio, puhelin, jääkaappi.
hiustenkuivain.
Pinta-ala: 38-40 m².
Hintaan sisältyy aamiainen*
Hintaan siis sisältyi aamiainen, joko hyttiin suoraan tarjoiltuna tai
FoodGarden ravintolassa. Me valitsimme tuon ravintolan, jotta näen, 
että millainen gluteeniton tarjonta on ja miten tuotteet on merkitty.
FoodGardenissa tarjoillaan siis erikoisaamiainen, johon ostetaan erikseen
aamupalat. Tämä aamiainen on hieman kalliimpi kuin Aamiainen puffassa, 
mutta sanon, että tämä aamiainen on jokaisen euronsa arvoinen. 
FoodGarden aamiainen maksaa etukäteen ostettuna aikuisilta 16 euroa ja lapsilta 6 euroa.
ja laivalta ostettuna aikuisilta 17,50 euroa ja lapsilta 6,50 euroa.
Jos ei ole valmis maksamaan tätä aamiaista, niin Puffet-aamupalalla 
tarjonta on aika perussettiä, joten välttämättä tällaisia elämyksiä ei tule siellä  koettua.   
Leivät pyydetään siellä tarjoilijalta eikä hedelmätarjonta ole tätä luokkaa.
Meinasin pyörtyä. Tarjonta FoodGarden ravintolassa oli niin upea, 
juuri mun makuuni. Kaikki minut tuntevat tietävät, että mä rakastan juurii tällaisia
aamiaisia. Paljon hedelmiä, luonnonjogurtteja, smoothieita ja kaikkea
terveellistä.  Mä en lakannut kehumasta henkilökunnalle tätä heidän
tarjontaansa. Henkilökunta oli todella ystävällistä ja avuliasta,
kukaan ei kertaakaan kyseenalaistanut mun ruokavaliotani,
eikä tiuskinut mulle, jos satuin pyytämään keittiöstä jotain
gluteenittomasti, kun en voinut linjastolta ottaa kontaminaatioriskin takia.
Aamiaisen leivät ja makeat oli pakattu yksittäispakkauksiin.
En muista, että olisinko koskaan saanut laivalla tällaista ”kakkumakeaa”. 
Nyt sain ja maistui taivaallisen hyvältä. Kakku oli tarjolla sivupöydällä erillään muista
normituotteista, näin siis kontaminaatioriski oli tämänkin osalta piennetty.  
  
Tuntui, että ei pysty innostukseltaan edes syömään,
niin täpinöissäni olin tästä valikoimasta ja 
ennen kaikkea siitä, että sain itse valita syömiset linjastolta. 
Usein mulle tuodaan keittiöstä ”jotain”. Syön sitten sitä mitä muut mulle valitsevat. 
Kerrankin siis mun näköinen aamupala.
Menomatkalla Tukholmaan testasin Ella’s ravintolan. Gluteenittomia ruokia ei ollut ruokalistoilla erikseen määritetty ja se aina vähän hankaloittaa valintaa, varsinkin, jos pitää jokainen ruoka erikseen kysyä. Nyt kuitenkin tarjoilija vakuutti mulle, että melkeinpä kaikki annokset on valmistettavissa gluteenittomasti. Ajattelin testata ja tilasin gluteenittoman hampurilaisaterian.  Ateria oli hyvää, tosin jaksoin syödä vain puolet. Joskus siis minäkin heitän vapaalle ja nautin jotain muuta kuin terveysruokaa. Menomatkalla ruokailun jälkeen ajattelin käydä kysymässä Puffetista, että saanko käydä katsomassa heidän gluteenittomat tarjonnat, jotta osasin varautua syömisiin paluumatkalla.
Henkilökunta oli niin ihanaa ja joustavaa, että mikään ei ollut mahdonta heidän kanssaan.
Kun näin tarjonnan, niin sitten varattiin jo paluumatkan ateriat menomatkalla. 
Kuvassa alempana on mun gluteeniton alkupala, pääateria ja jälkiruoka puffasta. 
Leivät ja makeat kahvileivät on sellaisia, että ne pitää pyytää tarjoilijalta. 
Ne on aina vähän haastavia, koska itse haluaisin nähdä, että mitä valitsen. 
Kun muut valitsevat, niin siinä sitten tulee usein lautaselle sitä ”hukkaruokaa”, mitä
ainakin itse yritän välttää eli otan yleensä lautaselle sen, mitä jaksan syödä. 
Nuo oli siis koko matkan aikana ainoat jutut, jotka jouduin ottamaan ”sokkona”
ja muiden valitsemana. Pieni asia kuitenkin mulle siihen nähden, että mitä sain 
koko reissun aikana.

Kun halusin katsastaa myös heidän kahvilansa, niin kävin kuvaamassa heidän
kahvilan tarjonnan ja meinasin pyörtyä.
Siis suolaisia oli vitriinissä valmiina gluteeniton merkinnöin.
Makeita kakkuja ja piirakoita  oli tarjolla useaa lajia, tällaisia en ole saanut koskaan.
Lisäksi oli tuota normisettiä eli pullaa, muffinsia ja keksejä, mitä on yleisesti laivoilla. 
Erityishuomio oli kakut ja piirakat. Tällaisia toivoisin muiltakin laivoilta. 
Dajm-kakku mitä jossain tarjotaan tulee korvista ulos. Malliesimerkki siis muillekin
laivayhtiöille VikingLine osoittaa sen, että mikään ei ole mahdotonta.
Torstaiaamun aamainen FoodGarden ravintolassa toisti samaa kaavaa,
kun menomatkalla. Kuitenkin se jaksoi mua ilahduttaa paluumatkalla 
taatusti yhtä paljon kuin menomatkallakin.    
 Kukaan normiruokavalioinen ei varmasti ymmärrä tätä, että
miten ruoka voi aiheuttaa näin paljon onnentunteita. 
Ruoka ei ole enää ollut mulle itsestäänselvyys sen jälkeen kun sairastuin
keliakiaan. Se on mulle asia, jota arvostan suuresti, 
arvostan myös sitä, että henkilökunta on ystävällistä, eikä
mun sairauden takia nakkele mulle niskojaan tai pyörittele päätään.
Kertaakaan ei tällaista tapahtunut tällä matkalla. 
Maksan matkastani suuria summia, mutta sanon, että jokainen euro oli 
taatusti tämän rahan arvoinen. 

Kiitos VikingLine annoitte mulle uskoa siihen, että voin
keliakiastani nauttia edelleenkin hyvästä ruuasta, 
hyvästä ja arvostavasta kohtelusta. 
Henkilökuntanne oli niin mahtavaa ja ystävällistä. 
Mä NIIN arvostan tätä. Kiitos VikingLine Mariella,
teitte matkastani ikimuistoinen. Lupaan tuoda teille jatkossa
perässäni ”pari” muutakin keliaakikkoa.

Maiju
Kommentit
  1. 2

    sanoo

    Ihan mahtava kuulla, että Viikkarilla on panostettu tähän hommaan. Mua alkoi naurattamaan toi Daim-kakku juttu, niin totta, tiedän tasan tarkkaan aika paljon laivoilla pyörineenä, mitä tarkoitit. 😀

    • 2.1

      sanoo

      Joo se on se ainoa "kakku", mitä joskus sattuu saamaan… Se sokerin määrä tulee kyllä joka sieraimesta ulos. Kun syön aika vähän makeaa, niin joskus kun tekisi mieli kakkua, niin ei vaan pysty syömään tuota enää…

  2. 3

    sanoo

    Hei mä taidan olla yksi keliaakikko, joka seuraa tätä vinkkiä :D. Kesällä tullaan Suomeen, ja johonkin risteilylle tekisi pitkästä aikaa mieli. Mikä ettei tälle laivalle, jos sieltä vielä ruokaakin minulle löytyy! Olen omassa blogissani pyrkinyt jakamaan vinkkejä gluteenittomiin paikkoihin, sillä hyvän ruokapaikan löytäminen reissulla voi oikeasti pelastaa koko loman. Huomenna testissä Chamonix'n ainoa gluteenitonta ruokaa tarjoava mesta, joka löytyy vielä Michelin-oppaastakin, nam!

    • 3.1

      sanoo

      Minäkin auliisti kerron kaikki paikat, joissa on ollut asiat hyvin. Monta todella hyvää hotellivinkkiä on jaettu, jossa on aamupaloihin panostettu. Keliakia ryhmissäkin oli jo monta lähtijää tälle reissulle…. ihmisiä, jotka ovat pettymysten jälkeen vähän pidetelleet matkustushalujaan.

  3. 4

    sanoo

    Ymmärrän täysin että sulla on aivan erityinen fiilis, kun gluteenitonta oli noin upeasti tarjolla <3 Nykyään matkustan mieluiten Viking Linella, koska tuo sapuskapuoli on aivan uskomaton ja Food Garden aamupala myös. Nyt erityisen ilahtunut miten hienosti ovat ottaneet vielä keliaakikot huomioon. Viking Linella jälleen kerran isot pojot.

    Ja jetsulleen jokainen laittaa rahansa juuri sinne minne haluaa ja hytti on kerrassaan upea. <3 Ihanaa nautintoa arjen yläpuolella. <3

    Ihanaa pääsiäistä Maiju <3

    • 4.1

      sanoo

      Mun mies kuunteli koko matkan vaan kun mä hoin, että "tää ei voi olla totta", katso mulle on tätä ja mulle on tätä… Harmi kun ei pystynyt syömään noita kahvilan herkkuja… tuollaisia herkkuja ei usein ole tarjolla. Ihanaa kun löysin taas sen innon lähteä Tukholmaan uudestaankin.

  4. 5

    sanoo

    Wau, Vikingillä on tullut pari kertaa oltua päiväristeilyllä ja myös sen buffet on ollut erinomainen! Ihana matka ollut sinulla! Hyvää pääsiäistä!

  5. 6

    sanoo

    Voi hitsi kun upeat ruokajutut <3
    Nyt on pakko miettiä tätä vaihtoehtona, olemme aina matkustaneet Siljalla.

    Minulla on sinulle haaste blogissani 🙂

    Kivaa pääsiäisen jatkoa <3

    • 6.1

      sanoo

      Jos ei ole ruokarajoitteita, niin varmasti muutkin yhtiöt palvelevat hyvin. Jos on näitä rajotteita, niin sitten pitää katsoa, että miten vähemmällä stressillä pystyy matkustamaan 😉

  6. 7

    sanoo

    Kyllä matkoilla – olivatpa sitten laiva- tai muita matkoja, yksi elämyksistä on ruoka. Ja hienoa, niin gluteeniton kuin muutkin ruokavaliot huomioidaan. Ja minusta Viking Line saisi kyllä antaa sinulle hieman bonuksia – tämän postauksen ja FB-vinkkiesi johdosta heidän herkkujensa äärelle on tulossa monta nälkäistä;)
    Hyvää pääsiäistä, Maiju <3

    • 7.1

      sanoo

      Itse pidin ruokaa ennen itsestäänselvyytenä. Vasta keliakian myötä olen oppinut, että se ei sitä ole. Julistan tätä asiaa mielelläni. On tärkeä jakaa tärä tietoa, kun tiedän monien lopettaneen jopa matkustamisen sen takia, kun kokevat, että syöminen on hankalaa yms. Siksi itse julistan ja paasaan aiheesta.,

  7. 8

    Pauliina sanoo

    Olisivatkohan tienneet sinun kirjoittavan lehteen? Olimme keliaakikko-pojan kanssa samalla laivalla eikä saanut syödäkseen mitään muuta kuin ne mitkä itse katsoimme allergeeni-toiminnasta sopivan. Kysyin buffetissa llisiko jälkkäriksi mitään muuta kuin jäätelöä mikä sopii. Emme saaneet kuin pitkän katseen. Aamupalalla saiyhden sämpylän ja siinä se. En voi suositella 🙁

    • 8.1

      sanoo

      Voi Pauliina, todella ikävä juttu. Kun olin laivalla, eivät tienneet minun bloggaamisestani mitään. Olin päättänyt tuolla reissullani, että en jätä mitään arvailujen varaan. Varasin tuolta paremmasta ravintolasta aamupalat meille, koska olin etukäteen selvittänyt, että mikä on tilanne siellä ja mikä on tilanne normaalipuffassa. Olitteko Mariella laivalla? Minä ymmärrän täysin sun fiilikset. Olen kokenut eräällä laivalla täysin samaa ja silloin päätin, että en koskaan en lähde laivalle. Tosin tilanne on siitä muuttunut. Silloin toisella laivalla sain hyvin ikävää kohtelua. Annapa palautetta laivalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *