Iloenergialla käydään ja siitä puhutaan

Maaliskuussa minuun otti yhteyttä eräs toimittaja, joka halusi kirjoittaa juttua suhtautumisestani keliakiaan. Aiemmin puhuin tästä IltaSanomien Hyväolo liitteessä tammikuussa.  Keliakia on ollut hyvin paljon tapetilla viime kuukausina ja hienoa, että asiasta kirjoitetaan ja puhutaan. Erikoisruokavaliot on aihe, joka aina puhuttaa kovastikin. Kirjoitin viime viikolla aiheesta Keliakialiiton suuntapalvelun blogiini ja itse mietin sitä, että miksi jotkut pitävät erikoisruokavalioisia uhkana, kun sen voisi muuttaa vaikka mahdollisuudeksi.

KauppaSuomi lehdessä oli viime viikolla siis tämä juttu ja kylläpä siitä tulikin ihanan positiivinen. Juuri minun näköinen juttu ja juuri sellainen, mikä sen pitääkin olla. On hienoa, kun voi kertoa, että elämästä voi nauttia myös autoimmuunisairauden kanssa täysin palkein. Elämä on asennekysymys.

Hienosti jutussa oli nostettu tärkeitä asioita esiin. 
Minä jaksan puhua aiheesta niin kauan kun joku jaksaa kuunnella.
Koen olevani jonkinlainen sananlähettiläs ja puhun mielelläni tästä
tärkeästä asiasta. 

Miksi aiheesta on tärkeää puhua? 

Siksi, että Suomessa on noin 70.000 ihmistä, jotka
sairastavat keliakiaa tietämättään. 
Hoitamaton keliakia on vakava sairaus. Siksi siitä pitää puhua. 
Maiju
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Olen iloinen, kun puhut keliakiasta! Sen oireita, ehdottomuutta ja kuluja ei vain ymmärretä. Juuri törmäsin mieheni asioita hoidellasani taan yhteiskunnan tökintään keliakian suhteen sekä keskussairaalan asioiden hoidossa että Kelan päätökseen hoitotuesta (hoitotukeen ei huomioida Keliakian lisäkuluja (yhtenä osa-alueena muiden terveyskulujen lisäksi) – viime vuonna vastaus oli että Keliakiasta on oma korvauksensa ja nyt vain "ei huomioda"). Höh!

 2. 2

  sanoo

  Hieno juttu! Ja ilo auttaa moneen asiaan vaikkei välttämättä paranna sairautta mutta on hyvänä apuna 🙂

  60luvunnahkahousut.com

  • 3.1

   sanoo

   Yritän selittää asiat niin, että tavalliset ihmiset ymmärtävät. Siten asiat on helppo sisäistää. 🙂

 3. 4

  sanoo

  Ihan sun näköinen juttu, on mahtavaa kun toimittajat paneutuu aiheeseen eli tässä tapauksessa suhun ajatuksella. Vielä kun ajat niin tärkeää asiaa. <3

  • 4.1

   sanoo

   Tärkeästä asiasta pitää puhua, jotta asia tulee tunnetuksia ja tiedetään mistä puhutaan 🙂

 4. 5

  sanoo

  Heti bongasin jutun ja luin siltä seisomalta joka sanan! Jännä miten ihmiset ajattelee ,pinnallisesti, ja sanoo etteinyt vieni pala pullaa voi olla pahaksi! NO kyllä voi! Itselläni ei ole keliakiaa, mutta muita allergioita ja niiden kansa ei oikeasti kannata leikkiä…
  Peukutan sun 'työlle' <3

  • 5.1

   sanoo

   Kiitos Satu. Pakko on valistaa ja puhua, jotta ymmärrettäisiin tämänkin sairauden vakavuus ja samalla monien muidenkin. Asenteissa on vielä viilattavaa. Välttämättä monen kommentit eivät ole ilkeyttä, vaan tietämättömyyttä, kun ei ole joutunut kohtaamaan asiaa läheltä. 🙂

 5. 6

  sanoo

  Aivan ihanaa kun pääsit kertomaan tärkeästä asiasta.
  Itse puhun avoimesti, häpeilemättä omista paniikkikohtauksistani ja moni onkin halunnut avoimen suhtautumiseni takia tulla juttelemaan omista vaikeuksista paniikin kanssa.

  • 6.1

   sanoo

   Musta pitääkin puhua näistä vaikeistakin asioista, aina on joku joka tajuaa, että "hei mä en olekaan ainoa ja yksin ongelman kanssa". Vertaistuki on tärkeää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *