Juomattomuus ongelmana ympäristölle

Onko juomattomuus ongelma ympäristölle? Itselleni se ei ole. Noin 15 vuotta sitten lopetin alkoholin käytön, koska en vaan kokenut tarvetta alkoholin käyttämiselle. Olen monta kertaa puhunut muidenkin alkoholittomien ihmisen kanssa siitä, että juomattomuus on usein muille se isoin ongelma, vaikka itselleen se ei ole ongelma ollenkaan. Kun sen on jättänyt omasta vakaasta harkinnastaan pois, niin ei aina ymmärrä, että miten muut jaksavat siitä kantaa huolta ja tehdä ongelmaa.

Jätin jossain vaiheessa jopa juhlissa käymisen kun en jaksanut kuulla kuittailua juomattomuudestani. Kerrankin eräs miespuolinen esimiesasemassa oleva yritti maanitella mut juomaan tyyliin, että ”eiks sun ukkos anna sun juoda?” Vastasin, että mulla ei ole tapana kysellä ukolta lupaa tällaiseen, vaan osaan itse tehdä omat päätökseni. Kun ei maistu, niin ei vaan maistu. Nykyään siis hyvin harvoin käyn tilaisuuksissa, jotka tiedän koostuvan alkoholipitoisista tarjoiluista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kerran olin lääkärintarkastuksessa ja naispuolinen lääkäri kysyi, että ”miten on alkoholin käytön kanssa”? Vastasin, että en käytä alkoholia. Lääkäri siihen sitten kysymään, että ”ai, onko se ollut sulle joskus ongelma”? No ei ole ollut ongelma, mutta ei vaan maistu vastasin.

Kerran sitten olin kokkareilla, joissa tarjolla oli alkoholia jos minkä sorttista. Siinä sitten jonottelin illan alkajaisiksi juomajonossa. Kun olin vuorossa, kysyin, että ”onko jotain alkoholitonta?” Sain vastauksen, että ”hanasta tulee vettä”. Olisi itse pitänyt koukkia tarjoilijoiden takaa hakemaan keittiön hanasta vettä. Jäi vesi juomatta ja tulin kyseisissä juhlissa hyvin halvaksi vieraaksi. Enkä edes tainnut olla joukon ainoa alkoholiton. Sanomattakin on selvää, että en kauaa viihtynyt juhlissa.

Tässä jokin aika sitten aiheesta keskusteltiin taas muutaman muun alkoholittoman ihmisen kanssa ja ihmeteltiin, että mitä elämä on niin alkoholikeskeistä, että alkoholittomia ihmisiä pidetään jotenkin kummallisina. Jotenkin ympäristöllä on joskus vaikea käsittää, että miksi joku ei juo. Mielestäni osaan pitää itse ainakin hauskaa ilman alkoholiakin.

Omalla kohdallani voin kertoa, että olen liian kiireinen ihminen, eikä itselläni olisi aikaa hukattavaksi krapula-aamuihin. Täytyy sanoa, että minusta on ihana kun ei ole muistikatkoja juhlien jälkeisinä aamuina, eikä tule koskaan valvottua juhlissa myöhään. Lähden varmaan ensimmäisten joukossa pois,  siinä vaiheessa kun alkoholi alkaa nousemaan muiden päähän.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiedän paljon ikäisiäni naisia, jotka ovat jättäneet alkoholin pois.  Ollaan sitten pohdittu sitä, että alkoholia on paljon tarjolla tilaisuuksissa, mutta meidät alkoholittomat unohdetaan laskuista. Taidamme siis todellakin olla sellaisia kummajaisia.

Onko sinulla kokemuksia alkoholittomana olemisen kanssa? Miten itse olet kokenut alkoholittomuuden ja ympäristön suhtautumisen alkoholittomuuteen? Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia aiheesta.

Onko alkoholittomuus siis ongelmana yleinen?

Maiju

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Juhannuksena join pienen nousuhöpsäkän ja edellisestä kerrasta on ehkä kolme vuotta. Pienet hiprakat join ihan tieten tahtoen ja lopetin ajoissa tulematta humalaan. Silti väsytti seuraavana päivänä, koska nautin alkoholia niin harvoin. Limu sitä paitsi maistuu mielestäni paremmalta. 😉 Niin monissa tilaisuuksissa on tarjolla alkoholia, mutta kappas ei limua. Muistanet varmaan yhden tilaisuuden keväällä, jolloin jouduimme maksamaan limusta, mutta viinaa oli tarjolla kaikille. Eikös alkoholi ole vielä kalliimpaa tai ainakin saman hintaista. Miksi oletetaan, että kaikki haluvat juoda alkoholia, en välttämättä myöskään halua juoda alkoholitonta viiniä vaan nimen omaan limukkaa!

  Mutta joo humalaa en kaipaa elämääni enää, se vaan on niin nähty. Onko ollut ongelmaa, no ei niin minkäänlaista, juttu vaan ei enää nappaa ja en kaipaa sitä väsymystä saatikka morkkista, vaikka mitään en ole edes tehnyt, niin morkkis tulee aina jos joisin.

  Kyllä tämä on välillä ongelma, mutta onneksi aika harvoin nykyään, mutta jotkut kyläilyt pyörivät alkoholin ympärillä ja on se vaan aika tylsää itselle seurata sivusta, mutta eipä huvittaisi seurata asiaa myöskään kaiken keskellä.

  Hyvä aihe!

  • 1.1

   sanoo

   Joo muistanhan minä. Sama juttu alkoholiton viini tms ei nappaa sitten ollenkaan. Mielummin makuvettä tai jotain muuta vastaavaa. Olisihan se kiva, että alkoholittomat huomioitaisiin tänä päivänä. Olisi myös kiva, että sitäkin pidettäisiin normaalina käytöksenä. Minäkin olen tuon niin nähnyt, joten ei vaan nappaa. Nykyään haluan mielummin nukkua kuin bilettää. Se on tää ikä.

 2. 2

  sanoo

  Mielestäni jokaisen oma asia. Mua ei ainakaan haittaa, jos joku ei jostain syystä (mikä se sitten onkaan) juo alkoholia. Itse en ”sylje kuppiin”, mutta en myöskään läträä tolkuttomasti alkoholin kanssa.

  • 2.1

   sanoo

   Niinpä. Mitä sitä oikein kuuluukaa kantaa huolta toisen juomattomuudesta. Alkoholi on kohtuullisena käytettynä ihan ok juttu 🙂

 3. 3

  sanoo

  Suomessa juomattomuus on selkeästi vähän ongelma.. Ihmiset ilmeisesti luulee, että kyttään muiden juomista, jos en juo.

  Saunalonkero tai lasi viiniä ruuan kanssa menee melkein koska vaan, mutta sen enempää sitten ei. Olen toki nuorempana ottanut, mutta näin vanhemmiten (just pikkasta yli 30v 😉 ei ole tarvetta.

  Meillä tämä menee myös perheessä. Naureskelin juhannuksena äidille, kun äiti oli mökillä ja sanoi, että hän tässä ryypiskelee. Oli varannut jokaiselle illalle yhden saunasiiderin ja jättänyt ekana iltana juomatta, niin joi toisena iltana 2! Niinpä niin, tämä omena ei ole puusta kauas pudonnut, sillä itse join myös juhannuksena tasan sen yhden saunalonkeron 🙂

  • 3.1

   sanoo

   Muistan aikoinaan kun käytiin miehen kanssa ruotsin laivalla. Joimme yhden juoman mennessä ja toisen tullessa. Siis sitä aikaa kun vielä käytin joskus alkoholia. Nykyään ei vaan uppoaisi edes se yksikään 😉 Saunajuoma on ok, mutta jollain sekin menee vähän överiksi 😉

 4. 4

  sanoo

  Itse nautin viikonloppuna viinilasillisesta ruoan kanssa, mutta en kyseenalaista tai edes kysele muiden juomattomuudesta. Mitäpä se minulle kuuluu. Sen sijaan olen ollut nuorempana tilanteissa joissa absolutistit ovat koettaneet saada muut juomaan enemmän kuin oli tarkoitus voidakseen sitten naureskella näille. Se oli mielestäni outoa ja vastuuntunnotontakin.

  Viime vuosina alkoholittomat juomat ovat olleet nousussa alkoholittomuuden lisäännyttyä elämäntapana ja minusta monissa tilaisuuksissa erilaisia alkoholittomia juomia on ollut mukavasti tarjolla. Monilla ravintoloilla on myös hyvät mocktail/virgin cocktail-listat. En ole koskaan tehnyt omasta alkoholista kieltäytymisestä numeroa tai edes selittänyt sitä millään tavalla jos en ole halunnut, viitsinyt tai voinut joissain tilaisuuksissa juoda, eikä mielestäni siihen ole kukaan edes kiinnittänyt mitään huomiota.

  • 4.1

   sanoo

   Mullakin se on tullut usein esiin sellaisissa tilanteissa, joissa syödään pöydässä, johon on tilattu vain viini ja vettä. Siinä sitten muut kaatavat viiniä lasiin ja sanon, että ”ei kiitos, vesi riittää”. Viisaat ihmiset jättävät asian silleen, mutta jotkut vaan alkavat jankkaamaan, että ”miksi et juo?”. Se on vaan niin outoa. Nykyisessä työpaikassani ei tätä ongelmaa ole ollut. Kun pari kertaa olen ollut juhlissa. Siellä on ollut toisentyyppisiä juhlia, eikä välttämättä ole kiinnitetty huomiota siihen, että mitä mun lasissani on.
   Minä lähden yleensä kotiin siinä vaiheessa, kun muut alkavat juhlimaan enemmän. Näin ei tule ongelmaa siinäkään, että joku luulisi minun kyttäävän. Itse asiassa sellainen ei edes kiinnosta 😉

 5. 5

  sanoo

  Meillä on aina tarjolla juhlissa holillisia ja holittomia juomia, enkä koe siinä mitään ihmeellistä, jos joku ei juo. Sehän on jokaisen oma valinta. Kyllä hauskaa on ilman alkoholiakin 🙂

  • 5.1

   sanoo

   Hyvä kun on jokaiselle jotain. Ajattelepa mua, jos vielä joisin, että miten suu kävisi sitten 😉

 6. 6

  sanoo

  Alkoholi kuuluu nykyisiin kaikkialle; juhliin, urheiluun joka kissanristiäisiin. Itse en ole juhlissakaan tarjonnut, kun jokainen tulee autolla ja minusta se ei vaan kuuluu esim syntymäpäivätarjoiluihin. No olen saanut sitten nuukan maineen, mutta juomajuhliin kuuluu myös majoitus ja meillä sitä ei ole ollut tarjolla.
  Samoin, jos et vaan pidä täytekakusta, olet kummallinen. Voin kuulemma laihduttaa, joo on tarvetta, muuloin kuin juhlissa. Kukaan vaan ei tajua, että en pidä makeasta. Nykyisin pitää olla kaikessa keskiverto tai joku arvostelee sua suureen ääneen. Olen erakko ja viihdyn netissä eli olen ihan sekopää.
  Nyt poistuin aiheesta, anteeksi.
  Mukavaa viikonloppua sinne!

  • 6.1

   sanoo

   Nimenomaan tulee ongelmia perhejuhlissa, jossa alat juottamaan vieraita. Itse juhlin mielummin kahvin ja muun parissa. Minun juhliini ei vaan alkoholi kuulu. Voin tarjota vaikka smoothien tai tuoremehun drinksun sijasta 😉

 7. 7

  sanoo

  Usein kyllä saa juomattomuutta selittää edes jotenkin. Ensimmäisenä kun ilmoitin uskontoni muuttuneen, ihmeteltiin, että nythän sä et saa juoda. Aluksi en saanut kutsuja juhliin, koska ajateltiin, että en juo, niin en voi myöskään pitää hauskaa. Nyt jo kutsutaan normaalisti, koska mä kyllä osaa pitää hauskaa ilman alkoholiakin. Moni myös kysyy, että haittaako mua, jos he juo. Ei haittaa yhtään 🙂
  Sinä ja minä ollaan niin suulaita, että mitä siitä tulis jo viini vielä virtais 😀

  • 7.1

   sanoo

   Hauskaa voi pitää ilman alkoholia. Se on jännä, kun hauskanpito usein mielletään vain alkooholin. Mehän ollan oiva esimerkki siitä, että hauskaa osataan pitää ilmankin 😉 Joo eikä muakaan haittaa tietenkään jos muut juo.

 8. 8

  sanoo

  Nykyisin ystäväpiirissämme on selvät ”säännöt” siitä, ettei kenellekkään tuputeta alkoholia, jokainen päättää ihan itse. Mutta on joskus valitettavasti ollut toisinkin 🙁 Otan joskus harvakseltaan saunaoluen tai lonkeron ja hyvän ruoan kanssa lasillisen viiniä silloin tällöin ja se on siinä.
  En ole koskaan ymmärtänyt sitä, että pitää selitellä jos ei juo, eihän sitäkään tarvitse selitellä kun ei tupakoi tai käytä huumeita. Selittelemään olen joutunut myös sitä, etten syö minkäänlaisia makeisia, paitsi palan tummaa suklaata espresson kanssa. Suorastaan loukkaannutaan ellei ota tarjottua karkkia. Yleensä tyydyn sanomaan:”Kiitos, mutta en käytä”.
  En ole velvollinen selittelemään valintojani enkä vaadi selityksiä muilta.

  • 8.1

   sanoo

   Se on jännä, että joskus joidenkin pitää vaan tuputtaa. Usein sanoo ensiksi kiltisti, että ei kiitos… toinen vaan jatkaa ja jatkaa. Tänä päivänä harvemmin, koska osaa välttää ne ihmiset hyvin. Vähän paremmin ollaan jo alettu ymmärtämään erilaisuuttakin. Minusta tuon lääkärinkin kommentti oli niin outo. Ihan kuin välimaastoon ei mahtuisi mitään on vaan alkoholiongelmaiset ja juomattomat. Juuri näin, ei siis pitäisi joutua selittämään valintojaan muille.

 9. 9

  Annikki sanoo

  Juuri viikolla olin pitkästä aikaa viihteellä ystävän kanssa. Kysyessäni baarista alkoholitonta olutta, ei kylän kummassakaan kuppilassa sitä silloin ollut !!! aika ihme juttu muuten…
  tilatessani sitten vichyä, kysyttiin ai että vissyä…
  No niinpä, vissyä vissyä : )

  • 9.1

   sanoo

   Mullekin kävi tässä joku aika sitten laivan baarissa niin, että tilasin vettä. Baarimikko kysyi, että vettä, eikö sulle kävisi vaikka skumppa? No ei käynyt kuin vesi 😉

 10. 10

  sanoo

  Mielenkiintoinen keskustelu ja kyllä ihmetyttää ihmisten tahdittomuus (suusta saattaa tulla mikä tahansa typeräkin kommentti tai kysymys), ei pelkästään tässä aiheessa, mutta monessa muussakin. Raskaus taitaa muuten olla ainoa sallittava tila, jossa ei tarvitse selittää juomattomuuttaan, sen huomasin viime vuonna : ) Ja voih kuinka hyviä alkoholittomiakin juomia löytyy, kuten pikkujouluissamme Kokomo tikibarissa, en ole koskaan maistellut niin hyviä mocktaileja!

  • 10.1

   sanoo

   Suusta voi tulla tahtomattaankin varmaan noita sammakoita. Mietin kovastikin sitä lääkärin kommenttia, että eikö ole ollenkaan mitään välimaastoa ajatuksen juomattomus ja alkoholismi välillä. Todellakin tänä päivänä löytyisi vaihtoehtoja myös vedelle 😉

 11. 11

  sanoo

  Ihan käsittämätöntä ettei tosiaan sitä alkoholitonta tarjoilua ole, nykyään alkoholittomuus on kuitenkin melkoisen yleistä ja voihan tiettynä hetkenä tietyistä asioista johtuen (esim. raskaus, autolla liikkeellä oleminen..) olla syy miksi ei alkoholipitoisia tarjoiluja käytä. Itselläni nykyään usein alkoholinkäyttö rajoittuu siihen pariin kerralla – ei tosiaan itselläkään ole kiinnostusta tuhlata kokonaista päivää (tai useampaakin!) juhlingeista ja juomisesta toipumiseen..

  • 11.1

   sanoo

   Itse käyn enää niin harvoin missään ja jos jossain käyn, niin mun seurana ymmärtää mun juomattomuuteni. Usein ongelmat ovat syntyneet tilanteissa, joissa oletetaan ihmisten juovan eli isoissa porukoissa, joissa alkoholi on pääosissa. Onneksi voi valita itse sen, että mitä tekee ja kenen kanssa 🙂

 12. 12

  Neponen sanoo

  Minulla on alkoholittomia kavereita, itse otan joskus vain yhden siiderin tms. Muuten en käytä enkä koskaan ole ollut humalassa tai krapulassa. Tapasin viime viikolla tuttavan yhdellä festareilla, hän oli käärmeissään kun ei voinut tanssia, koska oli selvinpäin ja oli miehensä kuskina. Ihmettelin sitä ja sanoin että minä tanssin ja nautin olosta jo kolmatta päivää täysin selvinpäin. Ihme jos suomalaiset ei voi tehdä mitään hauskaa selvinpäin, tulee mieleen miten suomalaisia voikaan olla 5,5 miljoonaa… 😀

  • 12.1

   sanoo

   Mä en kanssa ihan ymmärrä, että miksi ei voisi tanssia selvinpäin? Minä tanssin ja iloitsen ihan selvinpäin aina 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *