Kauneimmat joululaulut virittävät joulun tunnelmaan

Yksi joulunajan perinteisiini ja tavaksi muodostunut asia on se, että käymme siskon ja hänen miehensä kanssa laulamassa Kauneimmat joululaulut Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla. Usein tämä on tapahtunut joulua edeltävänä viikonloppuna, mutta tällä kertaa olimmekin liikenteessä jo pari viikkoa ennen joulua.

Nuorempana en varmaan olisi ymmärtänyt tällaisten tunnelmien päälle, mutta vanhemmiten nämä on asioita, joita on pakko kokea uudestaan ja uudestaan. Ihmismieli herkistyy mitä enemmän ikää tulee. Kirkko on paikka, joka aukeaa kaikki aistit ja mieli on hyvin herkkä.

Kirkossa tulee varmaan mietittyä monia asioita, joita on kokenut ja miten asiat on tuntenut. Tulee mietittyä samalla myös läheisiä, jotka ovat jo siirtyneet ajasta iäisyyteen. Mieleeni tuli myös siskoni ystävän poismeno, joka tapahtui vuosia sitten kesken kauneimpien joululaulujen. Siskon ystävä oli mennyt miehensä kanssa laulamaan kauneimpia joululauluja ja nukkui pois kirkon penkkillä. Todella koskettava juttu. Siskoni ystävä oli sairas, mutta lähtö oli tullut aivan yllättäen ja yllättävässä paikassa. Tällaisia asioita sitä tulee mietittyä kirkossa.

Vantaan Pyhän Laurin kirkko on oikea vanhan ajan kirkko. Kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus ja se on rakennettu noin vuonna 1452. Kirkko on yksi suosituimpia vihkikirkkoja.

pyhan-laurin-kirkko-1

Tutustuimme joulukalenteriin eli tapahtumakalenteriin, josta vielä oli mahdollisuus löytää muita joulunajan tapahtumien aikatauluja.

pyhan-laurin-kirkko-1-1

Pyhän Laurin kirkko on yksi kauneimpia kirkkoja, missä olen käynyt. Itse asun Helsingin puolella, mutta suhteellisen lähellä tätä kirkkoa. Tämä kirkko kiehtoo ja vetää puoleensa. Haluan kokea kirkossa vanhan ajan tunnelmaa ja siksi vanhat perinteiset kirkot vetävät puoleensa enemmän kuin uusitut kirkot.

pyhan-laurin-kirkko-1-4

Kirkkoon mahtuu noin 500 kirkon kävijää.

pyhan-laurin-kirkko-1-3

Kanttori soittaa urkujaan yläparvelta käsin.

pyhan-laurin-kirkko-1-5

Alttaritaulu on kaunis ja perinteinen.

pyhan-laurin-kirkko-1-7

Kirkko on täynnä upeita yksityiskohtia. Vaikka olen käynyt tässä kirkossa usein, niin aina sen kauneus jaksaa hämmästyttää.

pyhan-laurin-kirkko-1-11

pyhan-laurin-kirkko-1-13

pyhan-laurin-kirkko-1-12

Lauantaina kirkko ei ollut niin täynnä, kuin se on yleensä joulua edeltävänä viikonloppuna. Kuitenkin kirkossa oli paljon ihmisiä. Meillä on tapana kivuta yläparvelle ja olemme aina samassa paikassa, joten sanoisinko, että meillä on kantapaikat.

pyhan-laurin-kirkko-1-9

pyhan-laurin-kirkko-1-10

Kirkossa on aina mukana myös lapsia. Kirkon eteisaulassa oli pienemmille kirkonkävijöille lainaksi pehmolelut.  Olipa kaunis ajatus ja näytti olevan lapsien suosiossa.

pyhan-laurin-kirkko-1-8

pyhan-laurin-kirkko-1-6

Kyllä näillä pienillä asioilla alkaa jo joulun tunnelma hiipimään kotiinkin. Pienillä asioilla on iso merkitys.

Mietin sitä, että hallitseekohan nykynuoret vielä nämä kaikki joululaulumme eli jatkuuko joululaulujen perinne vielä seuraaville sukupolvillekin? Osaako joku kertoa sen minulle?

Maiju

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kyllä me ainakin olemme käyneet kauneimmissa joululauluissa pientemme kanssa ja kerhossa laulavat ahkerasti kaikkea Hoosiannasta Kulkusiin, eli eiköhän ne periydy, ainakin jos yhtään niin tahtoo. Emme olleet viikonloppuna kotona ja kaikki lasten kauneimmat joululaulut pidettiin silloin, harmi, on ollut pitkään perinne!

  • 1.1

   sanoo

   Se on hienoa, jos perinteet siirtyvät sukupolvilta toisille. Joskus vaan on tunne, että vähän vanhemmat lapset, eivät enää ole niin kiinnostuneita joululauluista. Toivotaan, että perinteet säilyvät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *