Kun nainen menettää kruununsa?

Hiukset on naisen kruunu, näin kuuluu vanha sanonta. Oletteko koskaan miettineet, että mitä jos menettäisit kruunusi? Entä jos menettäisit kruunusi, etkä tietäisi, että saatko sitä koskaan takaisin. Siinä vaiheessa ei varmasti tuntuisi enää yksi harmaa hius missään. Minusta tuntuu, että yhdellä harmaalla eikä edes liudalla harmaita hiuksia olisi tuossa vaiheessa enää mitään merkitystä.

Keväällä tutustuin ihanaan nuoreen naiseen Mariin. Mari on 27-vuotias nuori nainen. Hänestä huokuu ihana positiivisuus ja energia. Ikäerostamme huolimatta tunnemme sielujen sympatiaa toisiamme kohtaan. Meitä yhdistää positiivinen elämänkatsomus. Olimme tunteneet pari kuukautta, kun Mari avautui ongelmastaan. Tässä Marista kuva ajalta, kun hänellä oli vielä upeat tuuheat hiukset.

mari pälvikalju - 1

Pälvikalju (alopecia areata)

Mari kertoi, että hän sairastaa pälvikaljua (alopecia areata) nimistä autoimmuunisairautta. Tämä sairaus on sellainen, jossa päänahkaan ilmestyy äkillisesti pälvikaljualueita yhden tai useamman senttimetrin läpimittaiselle alueelle. Tässä taudissa elimistö alkaa kuvittelemaan, että karvatupessa on joku torjuttava mikrobi ja elimistö alkaa muodostamaan vasta-aineita omia kudoksiaan vastaan ja hiukset irtoavat. Hius ei tuhoudu kokonaan, vaan karva voi lähteä kasvamaan uudelleen tulehduksen väistyttyä. Joskus läiskäiset alueet voivat yhdistyä ja silloin pälvikalju alue laajenee suuremmaksi hiuksettomaksi alueeksi. Tässä sairaudessa taudin kulku voi olla arvaamaton. Hiukset voivat kasvaa takaisin osittain tai täysin 70-80 %:lla potilaista vuoden kuluessa. Tautia ei voi ehkäistä vitamiineilla tai muilla hivenaineilla. Täältä voitte lukea taudinkuvasta tarkemmin.

 

Marin tarina:

Mari kertoi minulle, että hän huomasi ensimmäisen kerran syksyllä 2012 päässään kaksi parin sentin kokoista kaljua kohtaa pään molemmilla sivuilla. Mari tilasi ajan ihotautilääkäriltä. Peruskokeet näyttivät normaaleilta ja ihotautilääkäri epäili stressin aiheuttaneen hiustenlähdön. Marilla oli takanaan stressaava ajanjakso yliopiston pääsykokeiden parissa. Tässä vaiheessa Mari ei kertonut hiustenlähdöstä kuin parhaimmille kavereilleen ja perheelleen. Hiukset kasvoivat pikkuhiljaa takaisin ja Mari huokaisi helpotuksesta.

Parin vuoden päästä eli 2014 hän huomasi taas hiusten lähteneen korvien yläpuolelta. Tällöin hän sai peitettyä alueet hiuksilla peittoon. Marin pelastus oli myös kampaajaystävä, joka auttoi leikkaamalla hiukset niin, että kaljut alueet saatiin piiloon. Loppukesästä 2015 Mari löysi taas muutaman kaljun kohdan päästään. Vaikka muut eivät välttämättä tätä huomannut, niin tämä onnistui latistamaan Marin itsetuntoa.

pälvikalju - 1 (1)

Loppuvuodesta 2015  Mari oli saanut edelliset kaljut kasvatettua ja huomasi jälleen uusien pälvien ilmaantuneen. Hän oli toiveikas, koska hiukset olivat aina kasvaneet takaisin. Hän turvautui myös ostamaan vahvaa biotiinia ja pii-liuosta, josta kuulemma oli ollut apua jollekin. Tuli vuosi 2016, tuli tammikuu, tuli helmikuu, tuli maaliskuu, mutta hiustenkasvua ei ollutkaan tällä kertaa havaittavissa – päinvastoin. Kaljuja kohtia tuli enemmän, pälvikohdat yhdistyivät isoiksi läiskiksi muodostaen isoja kaljuja kohtia. Alkukeväästä Mari huomasi, että hiuksia alkoi lähtemään muualtakin eli päälaelta, vasemmalta puolelta sekä takaa niskasta. Hän huomasi, että melkein puolet hänen hiuksistaan oli lähtenyt, eikä ne enää kasvaneetkaan takaisin. Hän huomasi myös kulmakarvojen harventuneen.

Tässä vaiheessa hän hakeutui uudelleen ihotautilääkärin luokse ja nyt lääkäri totesi taudin olevan selkeästi pälvikalju. Tässä vaiheessa Mari yritti vielä epätoivoisesti peitellä kaljuja kohtiaan, mutta totesi pian, että se ei enää ollut mahdollista. Marista alkoi tuntumaan, että olo kuin vanhoilla miehillä, jotka epätoivoisesti yrittävät kammata hiuksiaan kaljujen peitoksi. Tässä vaiheessa Mari meinasi jäädä kotiin, mutta hän päätti pyyhkiä kyyneleet ja lähteä reippaasti ihmisten ilmoille. Hän tiesi, että stressi pahentaa entisestään tilannetta ja hän päätti olla murehtimatta. Kuitenkin tämä asia on syönyt itsetuntoa ja pelko siitä, että hiukset eivät enää kasva takaisin on suuri. Silti on yritettävä olla positiivinen.

pälvikalju - 1 (2)

Marilla on lämmin suhde äitiinsä ja äidin myötävaikutuksesta Mari päätti hankkia peruukin. Päätös peruukin hankkimisesta oli todella suuri asia. Mari soitti äidilleen silloin kun hän oli heikoimmillaan. Äiti tuki tytärtään tämän heikkona hetkenä ja patisti hankkimaan peruukin, maksoi mitä maksoi. Tuo oli ratkaiseva puhelu ja Mari marssi ystävänsä kanssa peruukkien jälleenmyyjän liikkeeseen, jossa hän sai asiantuntevaa palvelua. Hän löysi itselleen täydellisen peruukin. Kynnys kuitenkin peruukin päähän laittamisesta oli suuri. Hän pelkäsi, että peruukki erottuisi tai, että peruukki lähtee tuulessa lentoon. Pelko oli turha, sillä peruukki näytti mielettömän hyvältä.

pälvikalju - 1 (1)

Joskus voi tulla tilanteita, joissa Mari pelkää, että joutuu paljastamaan vieraalle ihmiselle päänsä. Hän on  kuitenkin miettinyt asian valmiiksi niin, että meissä jokaisessa on vikoja. Ihmisestä pitäisi välittää luonteen vuoksi, ei  ulkokuoren vuoksi. Näin hän viisaana naisena pohdiskelee. Positiivisena ihmisenä Mari miettii, että tauti ei aiheuta oireita, mutta henkisellä tasolla se on raskas sairaus. Hän on päättänyt hyväksyä sairautensa, jolle ei voi mitään, se on osa häntä.

Mari halusi avautua sairaudestaan, koska toivoi, että tästäkin asiasta voitaisiin puhua avoimemmin. Hän itse piti asiaa sisällään monta vuotta, nyt hän on päättänyt olla peittelemättä asiaa. Kaljuuntuminen naiselle voi olla todella suuri asia, juuri syystä, että hiukset on naisen kruunu. Mari ei halua enää hävetä kaljuaan ja toivoo, että muutkaan eivät häpeäisi. Mari haluaa myös omalla tarinallaan kertoa, että sen kanssa voi oppia elämään. Hän toivoo, että voisi omalla tarinallaan olla rohkaisevana esimerkkinä myös muille naisille.

pälvikalju - 1

Mari on oppinut rakastamaan uutta peruukkiaan, vaikka hiukset eivät olekaan hänen omat. Hän sanoo, että elämässä on vakavampiakin sairauksia kuin pälvikalju ja on kiitollinen siitä, että saa olla terve. Hän on kiitollinen myös ystävilleen ja perheelleen siitä, että ovat olleet hänen tukenaan näiden vaikeiden vuosien aikana. Läheisten tuki on tärkeää. Asioita ei saa jäädä murehtimaan yksin. Positiivinen asenne on auttanut häntä jaksamaan tämän keskellä. Elämässä on päiviä, jolloin asia itkettää ja hän murehtii kasvavatko hiukset takaisin. Suurimman osan hän kuitenkin on onnellinen kaikesta muusta mitä hänellä elämässään on.

Maijun kommentit:

Kun kuulin Marin tarina, sanoin Marille, että kirjoitetaanko tuosta? Haluan itse usein puhua asioista, joista puhutaan liian vähän. Sanon aina, että jos sinulla on tarina kerrottavana, jolla voidaan auttaa jotain muuta samassa tilanteessa painivaa, niin miksi siitä ei kertoisi? Mari oli heti mukana ja päätimme kertoa hänen tarinansa.

Minä toistan aina sitä, että jos sinulla on joku ongelma, yritä keskittää muiden ihmisten huomio pois siitä ongelmastasi. Marille olen kertonut monta kertaa, että hänellä on ihan mielettömän upea profiili ja kun pistää kirkkaan punaista huulipunaa huulilleen, niin hän on sellainen ilmestys, että oksat pois. Hän on upean näköinen nuori nainen hiusten kanssa tai ilman hiuksia. Hänestä huokuu ihana positiivisuus ja ilo. Nainen, joka omaa tällaisen luonteen on aina kaunis.

Kiitos Mari, tästä on varmasti apua muillekin ja todellakin myönnän, että liikutuin Marin tarinasta. Voin vaan kuvitella tietäväni, että millainen työ täytyy tehdä tämän asian hyväksymisen kanssa. Helppoa se ei varmasti ole, mutta positiivinen elämänasenne auttaa varmasti hyväksymisen kanssa.

Maiju

Kommentit
 1. 3

  Kukka sanoo

  Hei Maiju.

  Kuinka määrittelet otsikossa ja aloituskappaleessa mainitsemasi naisen kruunun? Mielestäni jutun päähenkilö ei ole menettänyt kruunuaan.

  • 3.1

   sanoo

   Se on vain vanha sanonta, että hiukset ovat naisen kruunu. Viittasin siis vanhaan sanontaan. Onneksi Marilla on kirkas kruunu päässään, kun on hyväksyn asian niin upeasti.

   • 3.1.1

    Kukka sanoo

    Sanonta on vanha, pölyinen ja konservatiivinen. Syystä tai toisesta se hyvin usein edelleenkin esiintyy teksteissä jotka käsittelevät naisen kaljuutta. Ehkäpä sanonta olisi jo aika haudata kokonaan.

    Kalju nainen voi olla todella upea ilman punaista huulipunaa ja kaljulla naisella voi olla valtava kirkas kruunu, vaikka hän ei olisikaan sairauttaan/tilaansa hyväksynyt tai suhde karvattomuuteen olisi täysin neutraali.

    Em. otsikointi vahvistaa niitä ulkonäkökeskeisiä rakenteita ja ajatusmalleja joiden kanssa kaljuna naisena joutuu kamppailemaan. Esimerkiksi sitä että vasta huulipunan avulla olisit WAU.

    • 3.1.1.1

     sanoo

     Kyllä varmasti nainen voi olla kaunis ilman hiuksia, ilman huulipunaa luonnollisimmillaan. Sanon aina, että jokainen nainen on kaunis. Tässä lähdettiin tämän kyseisen naisen itsetunnosta ja minäkuvan uudelleen rakentamisesta liikkeelle. Minä tiedän, että tämä kaunis ystävän on kaunis ilman hiuksiakin ja varmasti ilman sitä huulipunaakin. Mikään ei korvaa tämän naisen sisäistä kauneutta, se hänessä on parasta. Kauneutta on niin monenlaista.

  • 4.1

   sanoo

   Eikö olekin. Mari haluaa puhua avoimesti asiasta, jotta ihmiset tajuavat, että eivät olet tämänkään asian kanssa yksin.

 2. 5

  Mari sanoo

  Mietin ekoja kuvia katsellessani: kauniit kasvot, kaunis nainen, hitto hei ajele millin siili tai kalju – kuten kehoittaisin miehiäkin tekemään (muutama miespuolinen työkaverini ajelee päänsä kaljuksi, kun päälaki muuttui iänmyötä kaljuksi).
  Tätini menetti hiukset (ja ripset ja kulmat ja kainalo/häpykarvatkin…) syöpähoitojen vuoksi. Leikkasin tädiltäni korvanpäältä tupsut omia hiuksia pois ja ostin rasvaisenpunaisen kirkkaan huulipunan. Tätini mies kun näki vaimonsa operaation jälkeen, puhkesi kyynelehtimään (+65v mies) ja näki vain kuinka kaunis tätini on kaljuna.
  Tädilläni on peruukki, jota käyttää ihmisten ilmoilla. Mutta hänelle oli tärkeää olla kaunis kotona/sukulaisten mökillä myös kaljuna.
  Kaunis on Mari, kaimani.

  • 5.1

   sanoo

   Voi mä juuri sanoin Marille, että hänellä on NIIN kaunis profiili, että kun hän sipaisee punaista huulipunaa huuliinsa ja niin hän olisi taatusi sellainen ilmestys, että WAU. Olen juuri samoilla linjoilla kanssasi. Ihana mies tädilläsi <3

 3. 6

  sanoo

  Kiitos Marille niin paljon rohkeudesta ja sinulle Maiju, että kirjoitit asiasta. Niin maailmassa on paljon pahempaakin, mutta toki jokaisen huolet ovat juuri ne omat ja naisille kun hiukset ovat niin tärkeät. Mari on rohkea ja muuten hyvin kaunis nainen. <3

  • 6.1

   sanoo

   Me päätimme yhdessä, että tästä kirjoitetaan ja tuodaan asia rohkeasti esiin. Mari on samanlainen kuin minä, että tabuista ja vaikeista asioista on pyrittävä puhumaan silloin, kun se auttaa jotain toista samassa asemassa olevaa. Naiselle tämä on niin iso asia. Mari on niin rohkea.

 4. 7

  sanoo

  Kaunis tarina toisaalta ja rohkea. Olin itse 17, kun pälvikalju iski. No aika lievänä, kun kampaaja sai se peitettyä, mutta oli aika raskas kokemus kuitenkin. Vieläkin 40 vuoden jälkeen melkein joka päivä käyn hiukset läpi, jos…….
  Kiitos kertomuksesta ja tiedosta, että en ollut ainoa. <3

  • 7.1

   sanoo

   Varmasti tuo kokemuksesi on jäänyt mieleesi. Ihanaa, että se ei toistunut. Olisi pitänyt tutkia, että paljonko tätä sairastaa. Nyt on tullut monta ihmistä jo tietooni.

 5. 8

  kaija porola sanoo

  Rohkea nainen, toivoisin hänen olevan esimerkkinä meille muille. Eniten minua mietityttää tämä nykymeno siinä, että ulkonäkö määrittelee ihmistä niin paljon. Iän mukana tällaiset asiat osaa ottaa eri tavalla.
  Sairastuin pari vuotta sitten rintasyöpään ja hoitojen myötä menetin tietysti hetkeksi hiuksenikin.Minua ärsytti eniten se pinnallisuus miten sairauteeni suhtauduttiin.Hiustenlähtöäni yritettiin lohduttaa monin eri tavoin. Joskus minusta tuntui että siitä puhumisella välttyi keskustelemasta vakavimmista ongelmista mitkä koskettivat sairastumistani.
  Tämä Marin sairaus on tietysti erilainen,koska hiukset ovat lopullisesti poissa.

  • 8.1

   sanoo

   Eräs ystävä menetti hiuksensa Syöpähoitojen seurauksena ka suri sitä kovasti, kunnes hänen kampanjansa kertoi hänelle tästä sairaudesta. Ystävä tajusi silloin, että hänen hiuksensa kasvavat takaisin. Itse olen miettinyt, että syövän kanssa varmaan pienin huoli olisi ne hiukset. Minä olisin varmasti keskittynyt sinussa muuhun kuin hiustenlähtöön, olisin kysynyt, että mitä sinulle kuuluu ja miltä sinusta tuntuu. Kiitos kun kommentoit. ☀️

 6. 9

  Hanna-Pia sanoo

  Sairastan itse samaa tautia ja peruukkilinjalla on menty jo vuosia. Minulta on myös lähteneet kulmakarvat ja ripset. Ripsien menetys mascaran suurkuluttajana oli vieläkin kovempi juttu. Selvinnyt olen kuitenkin…..Loppujen lopuksi tämä tauti ei ole niitä kauheimpia, sillä tähän ei liity särkyä, kipua tms. Elämä jatkuu! Valoa, voimia ja varjelusta kaikille kesään!

  • 9.1

   sanoo

   Sanoit samoin kuin Mari, että tauti ei ole niitä pahimpia. Selkeästi olet hyvin asennoitunut. Tsemppiä myös sinulle, elämä jatkuu. 💕

 7. 10

  sanoo

  Mari ja moni nainen on kaunis kaljunakin. Vaikea tietysti itse kuvitella miltä tuntuisi jos hiukset olisivat poissa. Minusta kaljuus on ihan yhtä lailla kaunista kuin kauniit hiuksetkin. Kiva Maiju ja Mari kun kerroitte tarinan. Se varmaan rohkaisee monia ja lohduttaa. Maailmassa on monta vakavampaakin juttua mutta kyllä oma minäkuva ja itsetunto ovat tosi tärkeitä.

  • 10.1

   sanoo

   Marilla on kaunis profiili ja varmasti hän olisi ilman peruukkiakin kaunis. Itsetuntoon kyllä varmasti vaikuttaa. Onneksi Marilla on positiivinen mieli.

Trackbacks

 1. […] varmasti muistavat kun kirjoitin kuukausi sitten ystävästäni Marista ja aiheesta kun ”kun nainen menettää kruununsa”. Marihan menetti hiuksensa pälvikajun (Alopecia areata) seurauksena. Aihe herätti todella […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *