Kuumat aallot

Tiedättekö miltä tuntuu kun alkaa kuumottamaan. Kuuma aalto nousee alhaalta ylöspäin ja sydän hakkaa kuin viimeistä päivää.

Vaihdevuodet on asia, josta lasketaan leikkiä ja niille nauretaan. Nauretaan ainakin siihen saakka, kunnes ne sattuvat omalle kohdalle. Muistan kuinka itsekin laskin leikkiä hyvän ystävän kanssa hänen vaihdevuosistaan. Nauroin siihen saakka, kunnes ne osuivat omalle kohdalle. Siihen loppui nauru (ainakin vähäksi aikaa). Kyllä me taisimme vielä nauraa vähän, kun tapasin hänet ja sanoin, että sain kostoni, kun olin hänelle niin nauranut.

kuumat-aallot-1

Tiesin kuitenkin heti mistä oli kyse, kun kuuma aalto iski kohdalleni. Pari viikkoa niitä pähkäilin ja sitten oli pakko mennä lääkäriin kysymään, että olisiko siitä nyt kyse. Lääkäri noin 30-vuotias katsoi minua ja sanoi, että ”ei sinulla voi olla vaihdevuodet, jos sinulla on vain kuuma”. Vaikka oli keskikesä, niin kerroin lääkärille, että tiedän kyllä, että milloin mulla on kuuma ja milloin mulla on kuuma-aalto, että siitä ei vaan voi erehtyä. Lääkäri kuitenkin suostui ottamaan kokeet ja näinhän siinä oli päässyt käymään, että hormonitaso oli sellainen, että mun diagnoosi osui oikeaan. Lääkärin oli sitten vaan pakko myöntää, että menopaussi oli alkanut.

Kuumotus, punotus ja hikoilut ovat yleisiä oireita ja ne alkavat usein kaulalta ja hiipivät kasvoille. Sen kyllä huomaa, kun aalto iskee kohdalleen.

Minulle määrättiin hormonikorvaushoitoa. Olin sitten käyttänyt hormoneita jonkun kuukauden ja lääkäri ihmetteli, että miten mun verenpaineeni huitelee vaarallisen korkeissa lukemissa. En voinut itsekään ymmärtää, kunnes tajusin syy-yhteyden. Joten hormonit saivat jäädä.

Itse löysin lopulta apua ruokavaliopuolelta. Lisäsin ruokavaliooni kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja yritin syödä terveellisemmin. Ruokavaliomuutokset toivat apua olotilaani.

Vaihdevuosiin liittyvä hikoiluoireet kestävät yleensä noin 2-5 vuotta. Itselläni ne kestivät noin 4 vuotta. Olen siitä onnellinen, että olen voiton puolella näiden oireiden kanssa. Joskus vielä saattaa tulla oireita, jotka menevät nopeasti ohi, mutta enää niitä ei tule päivittäin.

Vaihdevuodet kuuluvat naisten elämään ja niiden kanssa vaan on opittava elämään. Itse olen yrittänyt ottaa tämän vaiheen elämässäni huumorilla, kun ei muutakaan voi.  Päätin, että minusta ei tule oireiden takia kiukkuista vaihdevuosi-ikäistä eukkoa, vaan yritän sopeutua tähänkin elämänvaiheeseen niin positiivisesti kuin siihen voi suhtautua.

Tähän loppuun sopii hyvin Tyynen ja Martan kuumat aallot biisi.

Maiju

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Olen samaa mieltä – itse kyllä tietää, mistä on kysymys, kun aallot alkavat vyöryä!
  Itse selvisin onneksi vähällä ja hormoonihoidot jäivät minullakin minimiin.
  Nauru on parasta lääkettä – ja ruokavalio sekä liikunta.
  Yöunista puhumattakaan – tosin se, että joutuu yöllä vaihtamaan yöpaitaa ja lakanoita, saattaa hieman kirpaista;)
  Naisen elämää – sitähän tämä kaikki on!

 2. 2

  Ansku sanoo

  Mulle tuli tosi vähän kuumia aaltoja, ehkä hormonikierukka lievensi. Menin kuitenkin lääkäriin, koska välillä tuntui että voisin kuristaa jonkun, olin niin äreä. Sanoin lääkärille, että pitäiskö jotain kokeita ottaa kun on tämmöinen tilanne. Hän tuumasi, ei tässä mitään kokeita tarvita, kyllä nainen itse tietää milloinkin vaihdevuosista kyse. Viisas ikäiseni lääkäri. Sain hormonitabletteja ja olen ehkä vähän vähemmän ärtynyt 😊Tosin kiihdyn muutenkin helposti nollasta sataan nopeasti.

  • 2.1

   sanoo

   Sinulla oli viisas lääkäri. Mun lääkärin mielestä olin liian nuori, vaikka taisin olla silloin 48 vuotis, taisin näyttää silloin liian nuorelta. Monille tulee näitä mielialavaihteluita 💕

 3. 3

  sanoo

  Tiian postaukseen jo totesinkin, että mä taidan alkaa olla niissä vuosissa. Menkat on jo toista kertaa myöhässä reippaasti. Eli puheeksi tuleekin ennemmin kuin myöhemmin, ja tietenkin videolle.

 4. 4

  kotkotin sanoo

  Samoin itselläni nyt jo 5 vuosi menossa. Toivottavasti kohta loppuvat. Hormoonihoitoa kokeilin 2 vuoden ajan, seurauksella ett kuukautiset tulivat tosi kipeiksi ja kestivät 2 viikon ajan ja paino noisi tuona aikana n 15 kg. Nyt olen ollut n 8 kk ilman seurauksella ett aallot jatkuvat, mutta ei kuukautisia ja painokin laskenut jo 7 kg. Yritän sitkoilla ja kotona on hyvä olla äkäinen kuin asuu yksin.

 5. 5

  Tea sanoo

  Olen huomannut, että vaihdevuodet ovat mieletön tabu. Joidenkin mielestä naissseurassakaan niistä ei saisi puhua. Miksi?? Tämä ilmiö on sukua sille, että naisten keskenkin häpeillään kuukautisia eikä naistenvessassa saisi edes kuulua terveyssiteen rapinaa, kun se on NIIN noloa… (esim. Siskonpedin sketsi). Miksi me naiset tehdään omasta elämästä niin pirun vaikeaa?

  • 5.1

   sanoo

   Niinpä. Suurin osa naisista oireilee. Se on jännä kun näistä puhuu, niin sitten yleensä naiset avautuvat. Kum kirjoitin aiemmin tenalady postauksen, se sai todella paljon kommentteja. Oli hyvin suosittu aihe.

 6. 6

  rva 57v. sanoo

  Moi! Mulla menossa viides vuosi hikoillessa.Nukun yöt ikkunat auki talvet, kesät.Lenkkeily ja uiminen tuovat helpotusta, mutta on se kauheeta kun hiki valuu selkää pitkin ja pää on litimärkä.Metrostakin muutaman kerran joutunut kesken matkaa hyppäämään pois hikoilun takia.Toivottavasti tämä on viimeinen vuosi kärvistellessä.On varmaan outoa sitten kun kuumat aallot jää pois, on jotenkin jo tottunut niihin, heh…
  .

  • 6.1

   sanoo

   Itsekin aloin nukkumaan ikkuna auki ja se tapa on jäänyt edelleen. Sulla on kestänyt jo pitkään. Toivotaan, että jossain vaiheessa helpottaa. Tää on niin tätä meidän naisten elämää <3

 7. 7

  sanoo

  Kuumotellut pari vuotta ja myös parta heilunut sen pari vuotta, oiskos sitten enää pari vuotta jäljellä. Tärkeintä on, että mieli on ok, jos tulisin kärttyisäksi eli olisin sellainen, kuin nälkäisenä, niin jösses sentään!. On hyvä, että kirjoitetaan tästä. 🙂

  • 7.1

   sanoo

   Tästäkin on hyvä kirjoittaa. Tärkeitä aiheita, jotta nuoret tietävät, että mitä odottaa 😉

 8. 8

  sanoo

  Voi kuumat aallot…. kuumat aallot…. Mullakin oli kuuma Aalto, mutta lemppasin miehen menemään…… :O)
  Mutta oikeesti kauhunsekaisena (vitsi, vitsi), odottelen noiden aaltojen saapumista.
  Mitähän se tuo tullessaan, kun olen koko pienen ikäni ollut kuumissani… Talvellakin heitän sukat jalasta kun tulen sisälle, riivin vaatteet pois päältä jne jne.
  Sukuvika, isä, minä, poika… kaikki samanlaisia,…. Kuumaverisiä.
  Tälläinen ”kuuma ihminen” kun tulee vaihtoehtovuosi-ikään, niin mitä siitä tuleekaan…
  Kun täytin 40, alkoi äiti hokea, että ”kyllä ne pian alkaa, hänelläkin reilu nelikymppisinä”…
  Mutta tässä ollaan 52 ja rapiat ja käyn kuin kello… Menkatkin alkaa joka kuukausi neljän viikon välein melkeinpä samana viikonpäivänäkin…
  Joku on joskus sanonut juuri elämäntyylistäni, että sekin varmaan vaikuttaa…
  Kuten totesit, ruokavalio…. Minulla siihen on luontaisesti aina kuulunut paljon vettä, kasviksia, vihanneksia, (toki myös vastapainona paljon herkkuja)… Lihaa kohtaan en koskaan ole tuntenut mitään intohimoa, vaikken ikinä ole täysin kieltäytynytkään. Ja liikun, suht paljon.
  Mutta mietitty on tottakai myös istä, kun ystävätär viitisen vuotta sitten kertoi, miten yhtäkkiä hänellä joka ei ikinä ole ajatellut moisia, olikin itsetuhoisia ajatuksia….
  Ja miksi? Hän oireili vaihdevuosia.
  Minä…..
  Odotan edelleen….

  • 8.1

   sanoo

   Toivotaan, että ne ei tule. Todellakin vaihdevuodet voivat oireilla hyvin monella tavalla. Monet muuttuvat kiukkuisiksi ja mielialat vaihtelevat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *