Suurinta omaisuutta on itsevarmuus

Minulta toivottiin kirjoitusta terveestä itsetunnosta ja siitä, että miten olen tähän pisteeseen päässyt. Omaa positiivisen elämänkatsomuksen, joka on auttanut aivan varmasti oman minäkuvani rakentamisessa. Keskityn itsessäni aina asioihin, jotka minussa on hyvin. Jätän huonot piirteeni vähemmälle huomiolle. Tunnistan siis omat vahvuuteeni ja heikkouteni ja yritän keskittyä omiin vahvuuksiini. Tämä on varmaankin se mun tärkein ohjeeni mitä antaisin hyvän itsetunnon kehittämiseksi. Olen itsekin tehnyt tämän eteen töitä ja muistan nuorempana kärsineeni myös heikkouksistani. Ikä on tuonut itselleni enemmän varmuutta ja myös armollisuutta itseäni kohtaan.

hyvä itsetunto - 1 (2)

Sanon aina, että kaikki lähtee hyvin yksinkertaisista asioista. Tällaisia asioita itse noudatan elämässäni:

 • Arvosta itseäsi, jos et sinä tee sitä itse, ei sinua arvosta kukaan muukaan.
 • Muista, että olet kaunis, voit toistaa sitä itsellesi peilin edessä jos et muuten sitä usko. Lopulta alat uskomaan. Muista, että kauneutta on monenlaista, on myös sisäistä kauneutta, jota voi hakea tätä hokemalla. Sisäinen kauneus on tärkeintä kauneutta.
 • Keskity hyviin puoliin itsessäsi, jätä huonot puolesi vähemmälle huomiolle.
 • Mieti asioita joissa olet hyvä. Keskity niihin.
 • Kohtele itseäsi hyvin ja kohtele myös muita hyvin.
 • Ole oma itsesi, älä yritä edes matkia muita.
 • Opettele kertomaan omat mielipiteesi ja muista, että on tärkeää tietää mitä itse haluaa.
 • Ole itsellesi armollinen. Älä vaadi itseltäsi liikaa.
 • Päästä irti menneestä ja keskity tulevaan.
 • Älä anna kenenkään mielipiteen lannistaa itseäsi. Sinä itse tiedät kuinka arvokas olet.
 • Älä liikaa mieti sitä, että mitä muut sinusta ajattelevat, keskity itse ajattelemaan itsestäsi hyvää.
 • Keskity asioihin mikä sinulla on hyvin, etsi asioista positiivinen puoli.
 • Hymyile. Hymyllä on valtava voima.

hyvä itsetunto - 1 (1)

Olen joskus sanonut, että kenenkään ei pidä hyväksyä sitä, että joku toinen ihminen latistaa sinut. Muista, että ilman omaa suostumustasi sinua ei saada tuntemaan alemmutta, näin sanoi aikoinaan Eleanor Roosevelt. Olen aina omannut hyvän itsetunnon, vaikka eräs veljistäni on aina kertonut minulle, että mitä vikaa minussa on. Päätin aikoinaan, että olen kaiken sen yläpuolella ja uskon mieluimmin itsestäni hyvää, kuin uskoisin hänen puheitaan. Minulla oli tuolloin kaksi vaihtoehtoa, joko saada huono itsetunto tai luoda oma mielipiteeni itsestäni. Päädyin jälkimmäiseen.

Voisin luetella omat vikani, mutta en koskaan keskity  niihin, koska koen, että niillä ei ole mitään merkitystä. Arvostan mieluimmin omia hyviä piirteitäni, kuin keskittyisin niihin huonoihin.

hyvä itsetunto - 1

Kun katsot itseäsi peilistä mitä näen?
Näetkö ensimmäisenä ne asiat, jotka sinussa on hyvin? Minä näen itsessäni usein iloiset silmät ja hymyn. Toivon, että muutkin näkevät. Voisin tarkistella itseäni kriittisesti ja nähdä jotain muuta sieltä peilistä. Kuitenkin koen ettei minulla ole tarvetta keskittyä ikäviin asioihin itsessäni.

Sinä itse usein määrittelet myös sen, että miten muut sinut näkevät. Jos olet ensimmäisenä kertomassa muille, että mitä vikaa sinussa on, niin muutkin sen varmasti huomaavat. Kun jätät ne huonot piirteet kertomatta, niin tuskinpa muutkaan siihen keskittyvät. Joku voi pitää hyvää itsetuntoa itserakkautena, mutta se on vain sitä, että olet sinut itsesi kanssa.

Jos tunnet viihtyväsi itsenäsi, ulkoinen olemuksesi ei merkitse mitään (Leontyne Price). Hyväksytään itsemme sellaisina kuin olemme ja keskitytään hyviin puoliimme. Siitä se itsensä hyväksyminen lähtee.

Maiju

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hyvä pohdinta, Maiju!

  – Mieti asioita joissa olet hyvä
  Entä, ellen ole hyvä oikeastaan missään? Olen vain keskinkertainen.
  – Ole itsellesi armollinen. Älä vaadi itseltäsi liikaa.
  Kumpikaan ei oikein luonnistu multa.

  Silti koen, että useimmiten mun itsetunto on ihan ok. Ei mitään yli-itsevarmuutta, mutta ihan ok. Keskinkertaisesti :). Koska keskinkertainenkin saa olla.

  • 1.1

   sanoo

   Juuri facesessa jaoin jonkun mietteen liittyen aiheeseen ja joku kysyi, että entä jos tuntee olevansa nolla. Silloin ainakin pitää omakuvaa harjoittaa ja toistaa itselleen, että kuinka hyvä on. Itsekin olen monia asioita opetellut vuosien myötä. Minäkuvan vahvistamista voi harjoitella. Kyllä sinäkin olet ihana.

   • 1.1.1

    sanoo

    Joo, nolla ei pidä olla. Silloin ei kyllä arvosta itseään yhtään. Ihana suostun olemaan :), erityisesti näin aurinkoisena päivänä!
    Lämpöä viikkoosi <3!

    • 1.1.1.1

     sanoo

     Nollaksi ei kenenkään pitäisi suostua. Paras ei pidä olla, hyvä on ihan kohtuullinen tavoite.

 2. 2

  Ritva sanoo

  Allekirjoitan tuon pohdintasi.Hyvänä päivänä jaksan muistaa nuo hyvät asiat ja tiedän että niihin pitäisi keskittyä ja armollisuus itseä kohtaan olisi enemmän kuin tarpeen.
  Mutta kun on koko elämän ajan verrattu muihin ja siinä jäänyt aina toiseksi, huonommaksi… on vaikea enää nähdä sitä hyvää mitä itsessä on. Kun vielä yli 50-vuotiaanakin kokee olevansa se syntipukki ja huono ihminen …ei enää jaksakaan hokea tuota ”olen hyvä olen kaunis” -mantraa.

  Kaikesta huolimatta kirjoituksesi on täyttä asiaa …ja kiitos Maiju, siitä että jaksat olla ihana positiivinen, esikuva meille kaikille.

  • 2.1

   sanoo

   Voi kun kaikki ymmärtäisivät, että toisiin ei pidä koskaan itseään verrata. Aivan varmasti olet hyvä ihminen, koita muistaa se ja arvostaa itseäsi. Positiivisuus kantaa pitkälle. Aurinkoa päivääsi.

 3. 3

  sanoo

  Loistavasti listattu itsetunnon kohotukseen asioita.
  Minulla on vielä paljon töitä näiden asioiden kanssa.
  Minulla on, oman mieheni lisäksi, muutama ystävä, jotka ovat tehneet upeata työtä auttamalla minua itsetuntoni kanssa.

  • 3.1

   sanoo

   Onneksi lähipiirissä on ihmisiä, jotka vahvistavat itsetuntoa. Minusta ihana kertoa ihmisille hyviä asioita.

 4. 4

  sanoo

  Olet niin super ja varmasti siitä hyvästä itsetunnosta johtuen olet niin ihanaa, säkenöivää ja myös rauhoittavaa seuraa. Seurassasi voi olla vaan, kun tietää ettet huonoa itsetuntoasi dissaa tai muilla lailla vekkuile, ei sinun tarvitse, koska olet sinut itsesi kanssa. <3

  Saat parhaimman esiin meissä muissa, minussa. <3

  • 4.1

   sanoo

   No ei todellakaan dissata. Yritetään aina vaan tsempata ja sanoa toiselle, että kuinka hyvä sä oot. No sähän oot 🙂

 5. 5

  sanoo

  Olipas loistavaa tekstiä taas kerran. Tuo lista pitää kyllä niin paikkansa. Löytyi myös muutama kohta missä pitäisi parantaa 🙂

  • 5.1

   sanoo

   Varmasti aina löytyy itseltäkin kohtia, jossa voi vähän tsempata. Nämä on asioita, joita päivittäin varmaan itsekin miettii 🙂

 6. 7

  sanoo

  Aivan mielttömän ihana kirjoitus. Sinä olet yksi positiivisimmista ja iloisimmista ihmisistä joita olen tavannut, tuot hyvää oloa ympärille <3

  Kyllähän tuota listaa lukiessa, muutama asia olisi mihin minun tulisikeskittyä erityisesti 😉
  Ihanaa viikkoa Maiju.

 7. 8

  sanoo

  Oi, mikä ihana postaus. Olet oikea valopilkku ja luot lämpöä ja valoa ympärillesi.
  Allekirjoitan pitkälti saman. Kun ensin löytää ja hyväksyy itsensä, on valmis hyväksymään kaikki muutkin. Jokainen ihminen on kaunis. <3

 8. 9

  Minnie sanoo

  Kiitos! Loistava postaus! Paljon hyvää pohdintaa! Uskon, että nämäkin sanat auttavat meistä monia.
  Aika upea huomio, että terve itsetunto on usein oma valinta. Näin olen todistanut myös lähipiirissäni: on joitain ihmisiä, jotka vuodesta toiseen vähättelevät itseään ja pitävät itseään mitättöminä. Lopulta heistä sitten tuleekin sellaisia. Tavattoman surullista.

  Kynnysmatoksi ei kenenkään pidä suostua!

  Heli V:lle sen verran: itse olen joskus nuorena ottanut yhdeksi elämäni motoista: ’Kieltäydy olemasta keskinkertainen!’ Ei tarkoita suinkaan, että pitäisi olla superlahjakkuus tms. vaan sitä, että jokainen olisimme paras mahdollinen versio omasta itsestämme. Kun tiedostaa ja hyväksyy oman ainutlaatuisuutensa ja iloitsee siitä kaikkine ominaisuuksineen, hyvässä ja pahassa, tulee sisäinen rauha ja seesteisyys. Näin on hyvä, kelpaan tällaisena ja oikeastaan olenkin aika huippu. Toista juuri tällaista ei ole eikä tule.
  Ihan vaan ajatuksen ruokana. Ja vaihtoehtoisena näkökulmana.

  Vaikka toisaalta kyllä ymmärrän mitä tarkoitit.

  Ihanaa kesäpäivää kaikille!

  • 9.1

   sanoo

   Näitä asioita olen miettinyt vuosien myötä paljon. Olen miettinyt, että miksi joku suostuu jonkun kynnysmatoksi. Miksi suostutaan. Alistumaan toisen latistamiseen. Kunpa jokainen ymmärtäisi oman arvonsa. Me jokainen ollaan arvokkaita omina itsenämme. Ihana kommentti.

 9. 10

  Arja L sanoo

  Hyvä kirjoitus, Maiju 🙂
  Joskus nuorena annoin monenkin pyyhkiä jalkansa selkääni, mutta en enää aikoihin. Olen oppinut ymmärtämään, että mä olen paras mä. Pystyn painamaan heikot puoleni pois mielestäni hyvinkin helposti. Aikaa se on vienyt, mutta nyt voin peilistä nähdä prinsessan, vähän rypistyneen, ei täydellistä, mutta oikein kelvollisen 🙂 Kelpaan itselleni, jos ei muille niin omapahan on asiansa. Minua ei kukaan voi lannistaa, ellen anna siihen lupaa ja minähän en anna. Rinta rottingilla kohti uusia seikkailuja nyt kun on vielä nuori (69v) 🙂

  • 10.1

   sanoo

   Kiitos Arja. Ikä tuo varmuutta enemmän ja silloin tietää, että ei halua enää alistua muiden mielivallan alle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *