Nousiko pissa päähän?

Aina välistä saan kuulla joltain, että joku toinen miettii, että onko mulla noussut pissa päähän? Voin kertoa, että ei ole noussut minkäänlainen neste päähän eikä mikään muukaan ole noussut hattuun.

maiju-1-3

Miksi tuollaisia ajatuksia tulee jollekin? No syy on siinä, että minulla on periaatteeni. Minkälaisia periaatteita mulla sitten on? No sellaisia, että en suostu kirjoittamaan blogissani mainoksia, en siis kirjoita tuotteita vastaan blogipostauksia. Olen kirjoittanutkin aiheesta noin vuosi sitten teemalla Panetko bloggaajaa halvalla? Nyt taas tämä teema on ollut mielessäni jo pari kuukautta. Se tulee aina silloin esiin, kun sähköpostini alkaa täyttymään kyselyistä, että teenkö blogiyhteistyötä 50 euron lahjaa vastaan? Vastaan yleensä aina ystävällisesti, että blogini on nykyään Apulehden alla, niin heidän kauttaan teen kaupallisia yhteistöitä. Annan kyselijöille Apulehden markkinoinnin yhteystiedot.

Pari viikkoa sitten eräs kyselijä kertoi minulle, että heidän kaupallinen yhteistyönsä tarkoittaa sitä, että lähettävät minulle 50 euron lahjakortin nettikauppaansa. Olin jo ennen tuota viestiä kieltäytynyt vastaanottamasta tätä yhteistyötarjousta. Tuossa vaiheessa en enää viitsinyt kertoa, että mitä on kaupallinen yhteistyön ja tuoteyhteistyön ero.

Minä sanon aina, että en lupaa koskaan tuotetta vastaan kirjoittaa blogipostauksia. Jos joskus haluan kirjoittaa omasta halustani, kirjoitan, mutta en koskaan niin, että joku painostaa minua kirjoittamaan tuotteistaan jotain. Tätä jankutan ja jankutan koko ajan. Tästä syystä olen saanut joltain ajatuksen, että mulla on pissa noussut päähän.  Kuitenkin kyse on mun eettisistä valinnoistani. Arvostan omaa työtäni, arvostan omaa aikaani enkä suostu mainostamaan tuotteita, joiden takana en aina välttämättä seisoisi. Arvostan siis myös blogini lukijoita.

Olin viime vuonna Ping Helsinki tapahtumassa, jossa allekirjoitin Ping Ethics -säännöt. En allekirjoittanut sitä vain siksi, että kaikki muutkin sen allekirjoittivat, vaan sen takia, että haluan kunnioittaa sääntöjä, joita alalle ollaan luotu.

maiju-1-2

Nyt tuli vaan tunne, että on pakko taas nostaa kissa pöydälle. Toivon, että periaatteitani kunnioitetaan ja annetaan minun tehdä tätä juttua niin kuin itse haluan, eikä niin kuin joku toinen haluaisi minun tekevän. Jos bloggaaja ei suostu tuoteyhteistyöhin ei se siis tarkoita sitä, että pissa olisi noussut päähän. Se voi tarkoittaa sitä, että ei suostu toimimaan eettisiä valintojaan vastaan.

Aurinkoa päiväänne ja kunnioitetaan toistemme valintoja.

Maiju

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Jep, juurikin näin. Tuotteita vastaan en lupaa postauksia kirjoittaa enkä koskaan kirjoita ylistyspostausta, ellen oikeasti usko tuotteeseen tai palveluun josta kerron. Joskus pyydän itse tuotteista testiin ja tällöin pyrin tuomaan ne blogissani esille, en koskaan kuitenkaan pakotettuna. Mikäli erityisesti postausta pyydetään tietyistä tuotteista tai palveluista, siinä täytyy silloin liikkua oikea raha ja laskut ja minun täytyy pystyä seisomaan mainostamieni asioiden takana. Inspiroit nyt kirjoittamaan itseänikin tästä aiheesta, kiitos!

  hanna
  http://www.hannamariav.com

  • 1.1

   sanoo

   Juuri näin. Samoilla linjoilla mennään. ”paras” mitä on joskus tarjottu oli maistiainen energiajuomaa muovimukissa ja sanottiin, että ”voisit kirjoittaa tuosta juomastamme”. Justiinsa juu.

 2. 2

  sanoo

  En osaa sen kummemmin ottaa kantaa näihin juttuihin, kun ei itseä koske (ei yhteistyökuvioita minkäänlaisia). Sinut muutaman kerran tavanneena voin vain ihmetellä ”pissaa hatussa” -kommenttia.

  Yksi asia minua kyllä kiinnostaisi. Nuo yhteistyöjutut. En ole kertaakaan tuotetestijutuissa törmännyt kriittisiin kirjoituksiin vaan kaikki on pelkästään positiivisia. Onko se kirjoittamaton laki, että jos suostuu testaamaan, suostuu myös kirjoittamaan vain positiivisia asioita?

  • 2.1

   sanoo

   Todellakin itse ihmettelen, että miten edes joku voi kuvitella, että mulla olisi pissaa päässä. Yritän olla ystävällinen kaikille, mutta tässä mainostusjutussa olen ehdoton.
   Varmasti noissa testausjutuissa voi olla se, että ihmiset eivät kirjoita niistä tuotteista, joista ei voi sanoa hyvää. Kirjoittavat vain tuotteista, joista haluavat sanoa hyvää. Olen kyllä itse joskus kertonut, että jos jossain tuotteessa on ollut joku ominaisuus, josta en ole tykännyt, vaikka tuote on ollut hyvä. Mielestäni senkin voi kertoa.

 3. 3

  Tuija sanoo

  Hyvä kirjoitus! Blogimaailmaa kritisoivat eniten ne, jotka eivät tunne sitä ja tiedä tuon taivaallista, mutta kommentteja kyllä satelee. Yksi kuulemani närästää vieläkin niin, että yhteistyö sillä suunnalla loppui kuin kananlento. Pirtsakkaa lauantaita! Tuija

  • 3.1

   sanoo

   Sanottuja sanoja ei saa takaisin, joten pitäisi aina niiden esittäjien muistaa, että miettii ensiksi ja sanoo vasta sitten. Sanotuilla sanoilla voi joskus olla kauaskantoiset seuraukset, niin kuin nyt sinun tapauksessasi. Tuo hattuun nouseminen on tullut erään toisen bloggaajan suusta, meillä taitaa olla vähän erilaiset arvot hänen kanssaan.

 4. 4

  sanoo

  Hyvä, että sanoit tuon rautalangasta vääntämällä, välillä olen huomannut, että lukijat eivät kaikki välttämättä kaikkia tajua sitä, että vaikka kirjoitan saaduista tuotteista, en koskaan lupaa tehdä juttua tuotetta vastaan. Tiedän, että voi olla ulkopuolisella vaikeaa hahmottaa asiaa. Sellaista sopimusta en tee kenenkään tahon kanssa vaan homma toimii niin, että jos saan tavaran ja kirjoitan siitä ainoastaan, jos tahdon. Ja tuote antaa inspiraatiota kirjoittamiseen. Yleensä blogissani tämä tapahtuu silloin, kun oikeasti tykkään tuotteesta niin se pääsee blogiin asti. Lopulta vain murto-osa niistä saaduista tuotteista lopulta blogissa näkyy. Kaupalliset yhteistyöt ovat sitten aina erikseen. Näiden välistä rajaa tuntuu monen olevan vaikea hahmottaa ja koska oma blogi on kosmeblogi, moni kuvittelee, että olen luvannut kirjoittaa kaikista niistä saaduista tuotteista joista kirjoitan, en ole. Sellaisia sopimuksia en koskaan tee.

  • 4.1

   sanoo

   Juuri näin. Sinun blogi on sellainen, että mä tiedän, että suhun voin luottaa. Olen saanut itsekin sun blogisi kautta maailman parhaimmat vinkit. Sua suosittelen sydämestäni myös ystävilleni, jotka etsivät 40+ tuotteita. Sanon aina, että sun suositukset tulevat sydämestä <3

 5. 5

  sanoo

  Nostan sulle juurikin tämän takia niin isosti hattua Maiju! Arvostan todella sun periaatteita. Ja sitä, että täällä jos jotain suositellaan, niin siihen voi todellakin luottaa <3

  • 5.1

   sanoo

   Kiitos Annukka. Haluan kunnioittaa teitä, että mielummin vain sellaisia juttuja, joihin itse ihastun ja joista haluan kertoa, kuin se, että maahantuojan valintoja.

 6. 6

  Sirpa sanoo

  Hyvä Maiju , siksi minäkin seuraan blogiasi, kun tiedän että kirjoitat tärkeistä asioista, etkä lähde mukaan kaikkiin ”hömpötyksii”
  Terveisin: vuosia seurannut

  • 6.1

   sanoo

   Kiitos Sirpa. Juuti teidän takia ja arvostuksesta teitä kohtaan teen asiat juuri niin kuin sydän sanoo. Kiitos ihanasta kommentistasi.

  • 9.1

   sanoo

   Tuntuu, että tätä samaa asiaan joudun jankuttamaan ja jankuttamaan. En ymmärrä, että miksi monet eivät tätä ymmärrä. Toivotaan, että kohta tämä tajutaan.

 7. 11

  sanoo

  Sulla jos kellä ei ole noussut mikään päähän ja onhan se aika jännä, jos ei kiitos ymmärretään pissana päässä. Olen itsekin viime aikoinan saanut muutamia tosi kivoja yhteistyöehdotuksia ja asiallisia ja sitten niitä, että haluatko sukat ja kirjoitat niistä blogissasi, jaat kaikkiin somekanaviin ja linkit.

  Kosmetiikka rakastavana ja paljon kosmetiikasta kirjoittavana, kosmetiikka on työväline ja materiaalia blogiin. Olen kuitenkin valinnut sen linjan, että blogiin asti pääsee kaikki mistä tykkään, huonojen tai itseään vaan nappaavien tuotteiden vuoksi en viitsi nähdä aikaa ja vaivaa kirjoittamiseen, joka vie useita tunteja. Mutta kirjoittaminen on vapaaehtoista. 🙂 Jos yrityksen kanssa sovitaan jostain tietystä, se on aina kaupallinen yhteistyö, näin tuumii myös verottaja.

  Iloa päivään ihanuuspakkaus ja illalla nähdään. <3

  • 11.1

   sanoo

   Näinhän se on. Minusta jokaisella pitää olla oikeus tehdä niin kuin itsestään tuntuu. Tuntuu rasittavalta se painostus, varsinkin jos en itse valitsisi aiheita ja tuotteita, vaan sen tekisivät muut puolestani. Julistan edelleenkin asiaa, jonka takana seison ja nostan mielelläni ihania ihmisiä blogissani korvauksetta, mutta teen sen omasta halustani, en muiden. Ihanaa todellakin me niin nähdään.

 8. 12

  tatjaana sanoo

  Aloin ajatella asiaa. Olet oikeassa. Toimittajan ei tarvitse tehdä työtään ilmaiseksi.
  Itselleni ei kukaan ole koskaan ehdottanutkaan mitään yhteistyötä, mutta jos ehdottaa, niin… Paitsi, että olisin niin otettu ehdotuksesta, että naputtelisin postauksen.

  Juttelisin mielelläni kanssasi. Tai voisinko kirjoittaa sulle yksityisen sähköpostin, jossa purkaisin sydämeni mietteitä? Tai kirjoitan tässä lyhyesti.

  Mielestäni on mukava sepittää juttuja blogiini, vaikka en olekaan toimittaja tai kirjailija.
  Rantapalloon ajauduin sattumalta.

  Mitä haluaisin palkkioksi kyhäelmistäni? Ilmaisia hotelliöitä! Lähetän uuden postauksen vähintäin kerran viikossa Rantapallon ohjeitten mukaan. Anoin viime viikolla bloggaajakorttia. Toivon, että saan sen ja toivon ennen kaikkea, että siinä olisi tällä kertaa pari ilmaista hotelliyöpymistä. Miksi?

  Mieheni ei suostu matkustamaan ulkomaille. Hän ei lähde myöskään kotimaassa hotelleihin. Miksi? Koska ”ei ole rahaa”. Mutta hän suostuisi lähtemään kanssani Suomessa sijaitseviin hotelleihin, jos niissä saisi yöpyä ilmaiseksi.

  Eli minä kirjoittaisin blogiini postauksen ja voisin käyttää siihen kaksi päivää aikaa, jos saisin palkinnoksi ilmaisen hotelliyön jossain tasokkaassa hotellissa Suomessa.

  Toinen asia: Mitä mieltä olet, jos blogissa antaa juhlallisen lupauksen, niin onko se pakko pitää? Lupasin elokuussa, että en lähde Kuubaan tammikuussa, jos en ole laihtunut kymmentä kiloa joulukuun kymmenenteen päivään mennessä.

  http://www.rantapallo.fi/tatjaana/2016/08/19/laihdutuskuuri/

  Tähän aamuun mennessä olen laihtunut viisi kiloa. Viisi viikkoa aikaa pudottaa toiset viisi. Tiukkaa tekee. Perunko vai maksanko matkan joulukuun alussa? Tietenkin tiukalla dieetillä saatan päästä tavoitteeseen.

  Kiitos vastauksesta näin etukäteen.

  • 12.1

   sanoo

   Hei Tatjaana. Olen itsekin joskus kirjoittanut hotelliyötä vastaan postauksen tai kaksi. Kunnes aloin miettimään, että kuinka paljon aikaa siihen menee, nautinko lomastani, jos mietin vaan blogipostaustani. Päätin lopettaa senkin. Nykyään maksan mielummin itse hotelliyöni (ehkä noin 100-130 euroa) ja jos joku haluaa tehdä kaupallista yhteistyötä, niin siitä sitten rahallinen korvaus. Näin se sopii mulle paremmin. Jos olet antanut blogissasi ko. lupauksen, niin ainahan sitä voi sanoa, että ”hitsi, naisethan saa muuttaa mielipidettään ja lähden silti”. Joten mene vaan ja nauti matkastasi 🙂 Ihanaa syksyä ja nauti Kuubasta 😉

   • 12.1.1

    tatjaana sanoo

    Kiitos helpottavasta neuvostasi. Opettelen lauseen ulkoa ja kirjoitan sen blogiini joulukuussa. Ihanaa syksyä sullekin!

 9. 13

  sanoo

  Mitä ihmettä, oikein hämmästyin. Vaikka en sinua kunnolla tunne, niin tiedän ettei sulla todellakaan ole pissaa päässä! :O

  Itselläni blogi pyörii aikalailla ei pr-kaman ympärillä. Mutta kirjoitan tuotteista noin ylipäänsä silloin, jos koen, että siitä on jotain mielenkiintoista sanottavaa. Joskus saatan kirjoittaa tuotteesta, joka ei itselläni toimi, mutta näen potentiaalia että se voisi toimia jollain toisella.

  • 13.1

   sanoo

   Joo toi pissaväite oli kyllä vähän outo, koska teen hyvin paljon avustustyötäkin. Yhteistyötahoilta on tullut niin paljon positiivista palautetta, että itse hämmästyn jos musta edes vihjataan jotain tuollaista. Kuitenkin pidän kiinni periaatteista ja kaikki eivät sitä kunnioita. Itsekin kirjoitan kyllä myös pr-kamoista, mutta en painostuksen alla 🙂

 10. 14

  sanoo

  Tää aihe on taas kerran itsellenikin todella ajankohtainen ja hyvä muistutus siitä, että niitä omia puoliaan on pidettävä.

  Kiitos hyvästä postauksesta ja pidä linjastasi kiinni! 🙂
  Tällä saralla ei mikään tulee koskaan muuttumaan, jos joku suostuu tekemään postauksen tai pahimmassa tapauksessa kaksi, yhtä ripsiväriä vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *