Positiivisella asenteella enemmän asiakkaita

Olen miettinyt viikonlopun aikana hyvin paljon sitä, että kuinka opittaisiin se, että millä tavalla saadaan yrityksille enemmän asiakkaita, eikä keskitytä siihen, että miten asiakkaita menetetään.

Kirjoittelin perjantaina Aamulehden provosoimana siitä, että kuinka tamperelaiset ravintoloitsijat olivat kyllästyneet gluteenittomiin asiakkaisiin ja pitivät heitä vitsinä. Perjantainen kirjoitukseni löytyy täältä. Tiedän, että tämä oli tarkoitettu ehkä jollekin muulle kohderyhmälle, kuin keliaakikoille, mutta en minä eikä kukaan ravintoloitsija voi koskaan arvostella kenenkään syytä olla gluteeniton. Jos yksi ihminen joskus pompottaa ravintolaa, ei pidä yleistää, että sen tekee kaikki gluteenittomat, sillä useimmat hoitavat sairauttaan ruokavaliolla.

Sain blogipostaukseni tiimoilta monelta yritykseltä viestiä, että ”tulkaa tänne, meillä palvellaan teitäkin”. Ihan mahtavaa, sillä tuollaista palveluhenkisyyttä tarvitaan. Kerään mielelläni listaa gluteenittomiin piireihin paikoista, joihin olemme tervetulleita.

Inhoan yli kaiken vastakkainasettelua. Olen tuolle sanalle jotenkin allerginen. En siis halua olla sellaisessa ryhmässä, joka nostetaan aina esiin, että ”olette niin hankalia asiakkaita”. Hankaluus kun johtuu juuri tuosta omasta sairaudestaan, jolle ei voi mitään.

Tänä päivänä sosiaalinen media on hyvä viidakkorumpu, kun etsitään ruokapaikkoja, joita voidaan suositella toisille

Itse keliaakikkona hyvin usein kyselen gluteenittomia ruokapaikkoja sosiaalisen median kautta, esimerkiksi ylläpitämästäni (6.300 hengen) gluteenittomasta ryhmästä. Ylläpitämäni ryhmä on keskittynyt jakamaan ruokapaikka- ja tuotevinkkejä. Siellä itsekin jaan parhaat suositukseni eteenpäin. Hyvä kello kuuluu siis kauas. Pyrimme ryhmässä positiiviseen henkeen ja jaamme yleensä vain suosituksia.

friends-brgrs-1

Sanon usein, että jos minua palvellaan hyvin jossain, niin ihan varmasti hehkutan sen yrityksen tuotteita sosiaalisessa mediassa. Kerron kaikille ihan varmasti sen, että kuinka hyvin minua on palveltu gluteenittomasti. Saatan jopa kirjoittaa aiheesta blogiini tai tubettaa aiheesta videokanavallemme. Tämä vaan siitä syystä, että olen kokenut oikeasti hyvää palvelua.

Esimerkkinä kirjoituksistani, jotka ovat nousseet hyvin eri medioissa esiin on Täydellinen kahvila minulle ja Tampere – gluteenittomien paratiisi. Olen myös kirjoittanut ravintoloista, joissa olen tuntenut saaneeni hyvää palvelua. En halua mitään prinsessapalvelua, vaan vain sellaista, että minutkin kohdataan asiakkaana.  Tätä jaksan toitottaa.

gluteeniton-fazer-1

Kehun paljon, mutta kehun vain silloin kun siihen on syynsä. Saatan antaa jopa jonkun yksittäisen työntekijän esimiehelle kehuja silloin kun tarjoilija on ollut asiantunteva ja hoitanut työnsä täydellisesti. Sanon sen aina myös kyseiselle tarjoilijalle.

Tätä siis haluan koko ajan toitottaa, että älkää asettako ihmisiä eriarvoiseen asemaan, sillä karkoitatte asiakkaita toitottamalla, että he ovat teille ongelma. Miettikää mielummin, että voisiko yrittää palvella hyvin mahdollisimman monia asiakkaita. Uskon, että sillä asenteella saatte asiakkaita paremmin ravintoloihin.

agata-bakery-1

Muistakaa, että positiivisuus kantaa pidemmälle kuin negatiivisuus. Positiviisella asenteella asiakas tulee juuri sinun ravintolaasi takaisin. 

Aurinkoa kaikkien päivään ja muistetaan, että olemme samalla puolella emme taistele toisiamme vastaan.

Maiju

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Juu vaikka ravintoloitsijoiden juttu ei ollut kohdistettu kenties Keliakiaa sairastaviin, vaan kaikkeen gluteenittomaan liittyvään muoti-ilmiöönkin sen rinnalla. Fakta kuitenkin on, että Keliakiaakin sairastaa tietämättään hurja määrä ihmisiä ja gluteeni yliherkkyyttäkin on. Esim. omalla kohdalla viljat turvottavat ja saan niistä aivan viiltäviä vatsan väänteitä. No kuitenkin asiaan, jotain on kokonaisvaltaisesti pielessä, silloin kun palvelukulttuuri valittaa tai sanotaanko raivoaa. Asiakaslähtöisyys on avainsana ja miten voin palvella. Ajattelepa jossain jenkkilässä, sieltä varmasti löytyy kaikille jotain ja palvelukulttuuriin kuuluu, että homma hoidetaan maaliin niin, että asiakas on tyytyväinen. Asiakkaan tyytyväisyys tulisi aina olla se mistä lähdetään. Mielestäni tuollaiset maailmalle jyrisevät ravintolat on jo niin ”pelottavia” ettei huvita niihin enää edes astua. Tulee olo, että ravintoloita pyörittää negatiiviset ja valikoivat ravintoloitsijat ja kenties minäkään tavis en istu sinne. Juu ymmärrän toki heidänkin pointin, vaikeita asiakkaita on, mutta niin on kaikkialla. Huudellaanko niistä ympäriinsä, no ei vaan kannata, sillä omaan nilkkaan se negaatio lopulta iskee.

  Tuli vielä mieleen, aiemmat huutelut, kun eri uskonnot toivovat saavansa vaikka Kosherlihaa ym. tai naudanlihaa, niin ettei se ole ollut kosketuksissa porsaanlihaan jne. Sekin tuomitaan, vaikka eri uskontoja tulisi mielestäni kunniottaa. On kyllä pitkä matka Suomen palvelukulttuurin kansainvälistymisessä. Maailma laajenee ja se on fakta. Mutta hei asiakkaat vaan ulos ennemmin, kuin mietitään miten heitä voisi miellyttää. Olisi loistava myyntikikka, hei meiltä saat sitä ja sitä lihaa ja niin ja niin valmistettuna ja possu erillään naudasta jne. Eli ei käytetä erikoisruokavaliota valttina ja myyntikikkana, tervetuloa meille, vaan ulos vaan, koska me olemme kuninkaita, me suomalaiset ym. Uuh kun olen viime aikoina ollut provosoitunut. Jokainen meistä haluaa tulla kohdelluksi ihmisenä ja, että meitä palveltaisiin tasa-arvoisesti, erikoisruokavalioon, sairauteen tai uskontoon katsomatta. Jepulis, ehken tiedä miten ravintoloiden haasteista, katson tätä vain asiakkaan näkökulmasta, mutta uskon muutoksen ja asiakaslähtöisyyteen, enkä ainakaan huuteluihin ravintolassa ravintolan tavalla ja maassa maan tavalla.

  Iloa päivään ja positiivisuuden kautta ja jos ei ole mitään hei tarjota, niin pahoillaan voisi olla, eikä haukkua asiakasta. On monta eri tapaa korjata potti kotiin silloinkin, kun joutuu sanomaan ei oota. Välillä hävettää suomalainen junttikulttuuri.

  • 1.1

   sanoo

   Toivotaan, että asennetta korjataan monilla tahoilla. Kaikki me ollaan ihmisiä ja toivotaan hyvää kohtelua itselleen. Ihanaa päivää Tiia. <3

   • 1.1.1

    sanoo

    Vaikka karkasi kommentissa hieman juttu lapasesta eli innostuin sanoissani liikaa. Niin punainen lanka on asiakaslähtöisyys, suvaitsevaisuus, ei tuomitsevaisuus, tasa-arvo kaikkia vähemmistöjä kohtaan. Lisäksi voi aina valita ystävällisen tavan ilmaista asiansa, kuin negatiivisen. Eli allekirjoitan täysin tämän postauksen positiivisuusteemaan, jokainen voi valita kumpaa on.

    • 1.1.1.1

     sanoo

     Juuri näin Tiia. Samoilla linjoilla sun kanssa. Ystävällisyys mielummin kuin aina syyttävä sormi eteenpäin <3

 2. 2

  sanoo

  Näin se vaan mennee, jollen minä voi syödä jossain ravintolassa… niin mehän siirrymme seuralaisineen muualla. Kyllä minua palvellan ihan varmasti jossain ravintolassa ystävällisesti ja sinnehän meidän koko porukan rahat menevät 🙂
  Tiian kanssa myös samaa mieltä siitä, että jollei voi tarjota mitään niin sen voi kertoa ystävällisesti… silloin siinä ei jää ”pahaa makua” puolin eikä toisin.
  – Aurinkoista sunnuntaita kaikille!

  • 2.1

   sanoo

   Olen saanut itsekin niin ihanaa palvelua ja kuuluun itse siihen porukkaan, joka käy kiittämässä hyvästä palvelusta varmaan joka kerta. Minä olen oppinut arvostamaan normipalvelua vasta keliakian jälkeen. <3

 3. 3

  sanoo

  Pakko kertoa, että kävin itse tällä viikolla ekaa kertaa kokonaan gluteenittomassa kahvilassa, vaikken itse syökään kokonaan gluteenittomasti. Oli sen verran hyvä kokemus, että piti oikein blogata paikasta. Kyseessä siis Konalassa Helsingissä sijaitseva Kakkutupa. Koitin etsiä, että olisiko blogissasi jo juttu, mutten ainakaan löytänyt (mielipiteesi olisi kiinnostanut).

  Sen verran muuten toiveena, että olisikohan se mahdollista saada blogiisi tarkempia erillisiä avainsanoja/kategorioita esim. kahviloille, hotelliaamupaloile ja vastaaville. Sitten ne olisi helpompi löytää omien reseptien ja muiden yleisemmän tason ruokajuttujen seasta.

  • 3.1

   sanoo

   Toi on muuten yksi parhaita paikkoja tuo Konalan kakkutupa. Jos oikein muistan, niin omistajalla on keliakia. Olen miettinyt itsekin tuota kategoriointia. Yritän tehdän jotain. Siellä on katergoria gluteeniton ja keliakia, mutta Pitää miettiä, että voisnko selventää näille mun suosituspaikoille omansa.
   Taitaaa olla myös kategoria: keliaakikko suosittelee…. (tosin unohdan välillä merkata jonkun hyvän paikan siihen. Taidan tehdä jonkun postauksen, johon linkitän kaikki mun suositukset yhteen ja ne löytyisi aina myös siitä postauksesta.

   Mietin, että olenkohan koskaan kirjoittanut Kakkutuvasta. Muistelin, että kyllä, mutta en taidakaan. Ongelma on siinä, että Kakkutuvan aukioloajat on mulle vähän haastavia, enkä ole itse ehtinyt käymään siellä montaakaan kertaa. Mies on hakenut mulle sieltä useasti jotain. Instagramiin olen joskus jotain laittanut sieltä.
   https://www.instagram.com/p/z44X0ErwBZ/

   Kiitos palautteesta <3

 4. 4

  sanoo

  Vaikka mulla ei ole ole keliakiaa, saatan valita gluteenittoman vaihtoehdon ihan vain herkän vatsani takia, harvoin kun missään saa 100% kauraa sisältävää suolaista. Arvostan hyvää asiakaslähtöistä palvelua ja sitä tunnetta että asiakasta on ajateltu ja arvostetaan, se saa minut menemään paikkaan uudelleen. Musta on hienoa, että oon aiheen puolesta puhuja ja tuot näitä justkia esille. Peukut sille ♥

  • 4.1

   sanoo

   Tyytyväinen asiakas palaa aina takaisin, se todellakin pitäisi aina muistaa. Yritän aina muistuttaa, että on myös muitakin ongelmia kuin keliakia. Itselläni on diagnoosi, mutta on myös muitakin sairauksia olemassa.

 5. 5

  sanoo

  Tyytyväinen asiakas palaa takaisin ja kertoo saamastaan palvelusta muille. Myös vuorovaikutuslaadulla on iso merkitys ravintola-alalla. Toisinaan tuntuu, että palvelun laadun punainen lanka katoaa. Erilaisia ruokavalioita on paljon ja kukaan allergikko tai keliakiapotilas ei valitse kohtaaloaan. Tyttärellä on keliakia ja itselläni vain superherkkä vatsa kaikkien vatsaleikkauksien jäljiltä. Mutta olemme pääosin saaneet hyvää palvelua, toisinaan jopa erinomaista. Hyvästä palvelusta annan aina palautetta suoraan.

  • 5.1

   sanoo

   Sama juttu, palautetta annetaan ja hymyssä suin. Sinäkin olet aina niin superpositiivinen ja uskon, että osaat antaa sitä palautetta aina niin kauniisti. Tähän pyritään.

 6. 7

  Tiina H sanoo

  Lapseni on sairastanut keliakiaa kuutisen vuotta. Diagnoosin hän sai kymmenen vuotiaana. Olen monesti huomannut, että kysellessäni gluteenitonta ruokaa palvelu on saattanut olla aluksi nihkeää mutta tarjoilijan tajuttua lapsen oleva kyseessä asenne yleensä muuttuu. Nyt kun hän on jo 16, palvelu on jossakin paikoissa taas nihkeää. Lapseni on itse havainnut tämän myös. Nyt ehkä ajatellaan, että jollakin teinillä on vain joku kokeiluvaihe päällä. Hänen täytyy ilmeisesti aloittaa keskustelu sillä että kertoo sairastavansa keliakiaa.

  • 7.1

   sanoo

   Voi mä aina jotenkin mietin nuoria, kun eivät halua tehdä numeroa ja kuitenkin olisi niin tärkeää, että jaksaisivat olla todella tarkkoja kaiken ikäisinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *