Vanhuksia huijataan

Olen monta kertaa miettinyt sellaista, että en voi ymmärtää sitä, että joku voi käyttää hyväksi vanhan ihmisen luottamusta ja hyväuskoisuutta. En voi ylipäätään ymmärtää sitä, että heikompien kimppuun hyökätään ja heikompien ihmisten hyväuskoisuutta käytetään hyväksi.

Luin juuri viikolla lehdestä kuinka taas joku ohikulkija oli lupautunut auttamaan vanhaa ihmistä kauppakassien kanssa ja vanhuksen kotiin päästyään tämä ”herra ystävällinen” oli vienyt vanhuksen lompakosta 400 euroa. Vanhus oli itkenyt monta yötä tapauksen johdosta. Huijari unohtaa, mutta vanhus ei varmasti tätä unohda.

Sitten viikolla luin lehdestä, kuinka vanhuksia oli taas huijattu soittelemalla heille ja udeltu  pankkitunnusten numeroita. Tämän jälkeen huijarit vievät heiltä kortit ja tyhjentävät tilit. Usein tekijät saattavat esitellä itsensä sukulaiseksi, eikä vanhus ei välttämättä edes ymmärrä kenen kanssa puhuu. Toisaalta tekijä voi esittäytyä myös poliisiksi tai virkamieheksi. Huijareilta eivät keinot lopu kesken. Vanhus luulee, että ihminen, joka soittaa on hänen puolellaan.

Mietin kovasti, että millaiset ihmiset voivat tehdä jotain tällaista? Nämä vanhukset ovat usein sellaisia, että luottavat muiden ihmisten apuun ja joutuvat vielä usein rikosten uhriksi viimeisinä elinvuosinaan. Monet saattavaat menettää tällaisten tapausten johdosta jopa elämänhalunsa. Näin ei pitäisi olla.

vanhukset-1

Vuosia sitten äitinkin joutui pankkiautomaatilla ”ystävällisen” miehen ryöstämäksi. Kyllä hän pitkään mietti, että kuinka hän oli liian hyväuskoinen.  Toivon, että hän muistaa tämän kokemuksen myötä, että kaikki eivät ole ystävällisiä ja avuliaita.

Itse toistan omalle äidilleni jatkuvasti:

 • muista, että koskaan poliisi ei soita sinulle kysyäkseen pankkikorttisi tunnuslukuja
 • muista, että vieraita ihmisiä ei päästetä kotiin
 • muista, että katsot ovisilmästä kuka tulee ja vieraille ei ovea avata
 • muista, että et usko aina kaikkia sydäntä särkeviä kertomuksia
 • muista, että et ota vastaan kukkia, jos joku niitä kadulle sinulle ojentaa

Tuntuu ikävältä, että joutuu koko ajan varoittamaan vanhuksia, että maailma on muuttunut. Jotenkin tuntuu, että osat ovat elämässä vaihtuneet. Nyt opetan äidilleni niitä asioita, joista hän minua  lapsena opetti (älä luota vieraisiin, älä ota karkkia vierailta).

Elämä on muuttunut ja meidän pitää muistaa muistuttaa, että aina kannattaa vähän epäillä avuntarjoajia.

Muistakaahan varoitella omia vanhempianne. Näistä asioista ei koskaan voi puhua liikaa.

Maiju

Kommentit
 1. 2

  sanoo

  Äitiäni aina muistutan nostamaan rahaa vain Stockan automaatilta sisältä ja kysymään ensin minulta jos hän saa outoja sähköposteja tai kyselyitä. Itsekin katson aina selkäni taakse rahaa nostaessani, ettei kukaan ole liian lähellä.

 2. 3

  sanoo

  Kyllä on meidän yhteiskunta muuttunut niin raadolliseksi, inhottavaa kun ei voi enää luottaa oikein mihinkään ja mikä pahinta ne hyväksikäytetyt ovat juuri niitä avuttomanpia 🙁

  • 3.1

   sanoo

   Jännä juttu. Itse olen aina kunnioittanut vanhuksia, enkä siedä, että heikompien kimppuun käydään.

 3. 4

  sanoo

  Hyvä postaus. Kyllä jotkut ihmiset osaavat olla inhottavia, kun tuollaista tekevät…ei ole vissiin omaatuntoa ollenkaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *