Vitun syöpä

Liikkuvana ihmisenä tapaan paljon ihmisiä erilaisissa tapahtumissa. Tutustun usein ihmisiin helposti. Näin kävi viime vuonna Naisten joulumessuilla, jäin suustani kiinni Elina Hutton nimisen naisen kanssa. Juttelimme silloin kädentaidoista ja tämän kohtaaamisen seurauksena Elina sitten alkoi seuraamaan blogiani.  Elina otti minuun yhteyttä ja kertoi minulle tarinaansa.

Elina hutton - 1
Kuva: Gareth Hutton

Elinalla oli oli todettu kohdunkaulan syöpä joulukuussa 2014 ja hänet leikattiin ennen joulua samana vuonna. Nyt Elina on päättänyt polkea 1.200 kilometrin matkan kerätäkseen huomiota naisten sairastamille gynekologisille syöville ja kerätäkseen rahaa Syöpäsäätiölle. Tässä alustukseni asiaan ja alla kopiota Elinan blogista ja hänen laatimansa tiedote.

Kopioin Elinan blogista suoraan selityksen otsikon rumille sanoille:

On aloitettava selittämällä miksi juuri “vitun syöpä”

#fuckcancer on syöpäjärjestöjen nuorten syöpien kampanjasta tuttu termi. Sitä on helppo käyttää, koska vieraalla kielellä se ei kuulosta niin rajulta. Suomeksi se on kuitenkin vitun syöpä. Sanapari, joka on käynyt varmaan jokaisen syöpään sairastuneen ja heidän läheistensä huulilla.

Kaksi voimakasta ja rumaa sanaa. Pysäyttäviä pahalla tavalla. Ne tuntuvat pahalta sanoa julkisesti, kirjoittaminen vielä vaikeampaa, kun sanat piirtyvät näyttöruudulle ja jäävät siihen.

Vitun syöpä: Pyörällä yli tuhat kilometriä gynekologisia syöpiä vastaan

Liiketoiminnan konsultti Elina Hutton polkee noin 1200 kilometriä kerätäkseen huomiota naisten sairastamille gynekologisille syöville ja kerätäkseen rahaa Syöpäsäätiölle. Itsekin kohdunkaulan syövästä toipumassa, sairaslomalla vielä oleva Elina Hutton tunsi tarvetta tehdä jotain kerätäkseen suuremman yleisön huomion naisten sairastamiin gynekologiin syöpiin.

Vaikka rintasyöpä on Suomen yleisin naisten syöpä, sairastuu maassamme reilut tuhat naista erilaisiin gynekologisiin syöpiin vuosittain. Näitä syöpiä voidaan ennaltaehkäistä ja löytää ajoissa käymällä säännöllisesti gynekologin tarkastuksissa, papa-kokeissa sekä ultraäänitutkimuksissa.

Haluan polkea ja puhua syövästäni, jotta jokainen nainen ymmärtäisi arvostaa itseään tarpeeksi ja käydä säännöllisesti gynekologin tarkastuksessa ja jotta kukaan ei miettisi, ettei uskalla puhua omasta gynekologisesta syövästä, koska se on liian hävettävää. Haluan myös muistuttaa, ettei kaikki syöpä ole pinkkiä, Elina Hutton kertoo.
Luonnossa aina viihtyneelle 42-vuotiaalle Huttonille pyörämatka läpi elokuisen Suomen tuntui luonnolliselta. Vaikka kivut ja tulehdukset piinaavat toipilasta, hän päätti tehdä matkan, tosin oman vointinsa ehdoilla. Matka kulkee pitkin pieniä itäisen Suomen teitä Saarijärveltä Kajaanin kautta aina Kilpisjärvelle saakka. Matkaan on varattu kolme viikkoa lepopäivineen.

 

Elina hutton - 1 (1)
Kuva: Gareth Hutton

Kun päätin lähteä pyörämatkalle, huomasin, että halusin tehdä siitä jotain vielä isompaa. Ei riitä, että matka on pisin, mitä olen koskaan pyöräillyt. Halusin tehdä enemmän. Antaa jotain takaisin niille, jotka ovat minua tukeneet syöpämatkallani. Siksi haluan kerätä rahaa Syöpäsäätiölle, kertoo Hutton.

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 150 naista, kohtusyöpään noin 800 naista, munasarjasyöpään noin 400 naista. Tässä vain muutama yleinen gynekologinen syöpä. Alkuvaiheessa havaituilla syövillä on aina parempi ennuste.

Haluan polkea niidenkin siskojen puolesta, joiden voimat ovat hiipumassa ja niiden, jotka tänäänkin saavat puhdasta myrkkyä suoraan suoneen. Halusin polkea niiden siskojen muistolle, jotka ovat oman polkunsa pään jo kohdanneet. Nämä kaikki siskot ovat matkallani mukana, Hutton päättää.

Lisätietoa matkasta ja siitä miten Elinaa voi tukea matkan aikana:
Elina Hutton gsm. 040 1916818
https://vitunsyopa.wordpress.com

Matkapäivät 5.- 26.8.2016

Itse halusin lähteä tukemaan Elian matkaa jakamalla tietoa hänen sairaudestaan ja matkansa tavoitteista. Elinaan saa ottaa yhteyttä ja hänen matkaansa voi seurata hänen bloginsa kautta.

Elinalle hyvää matkaa ja reippaita kilometrejä.  Olet hyvällä asialla.

Sydämellä Maiju

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Tärkeää asiaa En ole koskaan ymmärtänyt, miksi niin moni nainen jättää yhteiskunnan ilmaiseksi tarjoamat seulonnat väliin. Itse hyödynnän nekin yksityislääkärin vuosittain tekemien tarkastusten lisäksi.

 2. 4

  sanoo

  Hyvä Elina ja reipasta toipumista!<3 Toista melanoomaa nyt elävänä seison kuilun reunalla ja vain ihailen heitä, jotka jaksavat vielä toistenkin puolesta. Yritän roikkua tähdissä kiinni kynnet verillä, mutta aika näyttää…

 3. 6

  sanoo

  Arvostan niin paljon ihmisiä, joilla on aikaa ja sydäntä ajaa muiden asiaa ja toki tässä tapauksessa myös omakohtaista. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *