Teetä ja sympatiaa romanttisessa teehuoneessa

Säännöllisin väliajoin sanon, että nyt kyllä aletaan juomaan enemmän teetä eikä aina vaan kahvia. Tee maistuu paremmalle ja variaatioita on loputon määrä. Silti löydän itseni aina kahvi kourassa. Nyt tähän tulee muutos. Koin nimittäin herätyksen – teehuone-herätyksen.

Savonlinnan Oopperajuhlilta palatessa pysähdyimme Juvalla kauniiseen Vehmaan kartanoon. Tiesin, että siellä on Suomen ainoa englantilainen teehuone. Pihapiiri kutsui heti luokseen: kauniisti ylläpidetty kartanomiljöö, lehmät laitumella, rehevä puutarha, punamultaa, kivijalkaa ja keltainen hieno päärakennus.

Vehmaan kartanon pihapiiriä

Vehmaan kartanon pihapiiriä

 

TeaHouse of Wehmais

TeaHouse of Wehmais

 

TeaHouse of Wehmais

TeaHouse of Wehmais

TeaHouse of Wehmais on saanut tuoreeksi seuralaisekseen myös Wehmais Deli&Deco-myymälän, joka sijaitsee vanhassa kuninkaan ratsutallissa.

Teehuoneen emäntä ja sielu on vanhan sukutilan tytär Anna. Mikä ilo seurata, miten nuori, toimelias nainen on tarttunut unelmiinsa ja päättäväisesti seurannut omaa intohimoaan – teetä ja sen tarjoilua englantilaisten perinteiden mukaisesti.

Teehuoneen emäntä ja sielu, Anna Grotenfelt-Paunonen

Teehuoneen emäntä ja sielu, Anna Grotenfelt-Paunonen

Teahouse on kuin suoraan englantilaisesta tv-sarjasta – ruusua, kukkatapettia, koristeellisia nojatuoleja, kauniita posliineja. Jokainen huone on omanlaisensa, kuitenkin kaikki henkii maalaisromantiikkaa.

Ruusuinen sali

Ruusuinen sali

Me nautimme ihanan menun lasihuoneessa valitsemamme teen painikkeeksi. Suorastaan mykistyin! Miten kaunista, miten herkullista, miten eleganttia!

Teellä lasihuoneessa

Teellä lasihuoneessa

 

Oli varaa, mistä valita, suurempi lista teelaatuja. Taivas!

Oli varaa, mistä valita, suurempi lista teelaatuja. Taivas!

 

Teetä

Teetä

Herkku-kattaus suolaista ja makeaa teen seuraksi. Tietenkin pikku-voileipiä, lämpimiä skonsseja luomukermalla, mansikkahillolla ja kartanon omalla lemoncurdilla, kaktus-pannacottaa, sitruuna-ja suklaakakkua.

Skonssit ja muut herkut

Skonssit ja muut herkut

 

Skonssi, lemoncurd ja mansikkahillo-kerma. Hello Britain!

Skonssi, lemoncurd ja mansikkahillo-kerma. Hello Britain!

Sain myös elämäni parasta jääteetä!

Citronelle-jäätee. Parasta ikinä!

Citronelle-jäätee. Parasta ikinä!

Herkuttelun jälkeen oli ostosten aika. Tänä kesänä avattu Wehmais Deli&Deco tarjosi himottavia tuotteita. Lähiruokaa, luomutuotteita, sisustustavaraa, jota ei saa mistään muualta Suomessa. Ihana ihana putiikki!

 

Wehmais Deli&Deco

Wehmais Deli&Deco

Toki täälläkin ydintuotteena tee!

Teehyllyn kuvaus

Teehyllyn kuvaus

Mukaan tarttui useampaakin sorttia!

Teehylly

Teehylly

 

Teekannujen kirjoa

Teekannujen kirjoa

 

Marmoria ja puuta

Marmoria ja puuta

 

Sisustustavaraa

Sisustustavaraa

Oman ja muiden lähitilojen tuotantoa oli tarjolla. D.O.Saimaa on brändi, joka takaa tuotteen tulevan seudulta.

Lähituotantoa, omalta ja muiden tiloilta

Lähituotantoa, omalta ja muiden tiloilta

Uutuutena myös opetuskeittiö, jossa opetellaan tekemään tee-menyitä tilan tuotteista. Kurkistus ikkunasta.

Opetuskeittiö

Opetuskeittiö

 

Portaikko yläkerran juhlatilaan

Portaikko yläkerran juhlatilaan

Kotiin ajelimme lähes euforian vallassa. Mikä keidas, mikä tunnelma ja mikä ihailtava draivi Anna-emännällä! Onko mitään kauniimpaa, kuin unelmiaan todeksi elävä ihminen ja hänen kädenjälkensä?

Nyt alkaa tee-kausi!

Tuliaiset kotiin

Tuliaiset kotiin

Mikäli haluat tutustua tähän ihanaa Teahouse-deli-deco-maailmaan, löydät linkistä infoa!

http://www.teahouse.fi

Nyt teen keitolle!

  • Raakel

Orgioita ja muikkuja

Orgioita, alastomuutta, elostelua, kirous ja vastavoimana hyveellinen, viaton neito ja isän rakkaus. Näistä on Rigoletto-ooppera tehty. Se on Verdin yksi suosituimmista oopperoista. Tänä kesänä se palasi Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmistoon skotlantilaisen Sir David McVicarin ohjaamana ennen näkemättömän rajuna, rujona ja vaikuttavana.

Vuotuinen Savonlinnan reissu oli taas kokemisen arvoinen. Olavinlinna salpasi jälleen hengen ainutlaatuisuudellaan. Eikä oopperaan ole menemistä ennen muikkuja!

Muikut

Muikut

 

Olavinlinnaan menossa

Olavinlinnaan menossa

Rigoletto

Mantovan herttuan turmeltunut hovi rietastelee, raajarikko hovinarri Rigoletto pilkkaa ja yllyttää hovia entistä hurjempiin tekoihin. Loukattu kreivi Monterone raivostuu tyttärensä häpäisystä ja langettaa Rigolettolle kirouksen. Kirous todentuu Rigoletton tarkoin varjeleman kauniin ja viattoman tyttären, Gildan kohtalossa – hän rakastuu huikentelevaiseen Mantovan herttuaan, joka häikäilemättömyydellään ja aiheuttamallaan pettymyksellä syöksee Gildan kuolemaan. Kirous onkin oopperan kantava teema niin musiikin kuin libreton dramaturgiassa. Ohjauksessa roolihahmot tulevat lihaksi ja vereksi vahvemmin kuin ehkä koskaan ennen ooppera-näyttämöllä. Ilmaisu on varsin verevää, roolisuoritukset ihailtavan fyysisiä tinkimättä vavisuttavasta laulamisen tasosta. Tässä produktiossa ollaan kaukana ooppera-diivojen aaria-pönötyksestä ja jäykkyydestä. Ensimmäisen kohtauksen orgiat ja alastomat vartalot oopperan lavalla ovat varmasti osalle yleisöä shokki-hoitoa. Mutta huomio on taattu ja ohjaus etenee sen jälkeen raadollisuudessaan komeasti ja lavasteet sekä valaistus syventävät draaman kaarta.  Olavinlinna on kuin omiaan juuri Rigoletton lavasteena. Jykevää, synkkää, vaikuttavaa!

Rigoletton lavasteet

Rigoletton lavasteet

Puvustus on saanut vaikutteita Caravaggion maalauksista, renesanssi-ajan runsaus ja hovin hurjuus nousevat esiin.

Rigoletton ensimmäinen kohtaus ilmentää hovin turmeltuneisuutta

Rigoletton ensimmäinen kohtaus ilmentää hovin turmeltuneisuutta

 

Musiikillisesti Rigoletto pursuaa namuja – aarioita, duettoja ja kvartettoja, joista monet vailla vertaa. Myös jokaiselle ehkä liiankin tuttu La Donna é mobile… Nainen on häilyväinen…

 

La Donna e mobile

La Donna e mobile

 

Rigoletto on mielestäni Carmenin ohella juuri se ooppera, jolla kannattaa aloittaa, mikäli ei koskaan ole vielä oopperaa kokenut. Mukaansatempaavia melodioita, huikeita yhteisnumeroita ja juoni sitä itseään – tuhoon tuomittu palava rakkaus, vehkeily, petos ja kuolema. Ja Rigolettossa erityisesti se kirous. Ja sitten se oopperalle tyypillinen juttu: vaikka olisi jo kuollut, silti noustaan vielä laulamaan!

Alla pieni pala Savonlinnan esitystä:

 

 

Ooppera on kuninkuuslaji. Siinä yhdistyy niin moni taiteen osa-alue. Parhaimmillaan se nostattaa taivaisiin ja syöksee helvettiin. Sitten voi taas palata takaisin oman pienen ja arkipäiväisen elämänsä turvasatamaan.

Menkää Savonlinnan Oopperajuhlille edes kerran elämässänne! Takuulla jää jälki sieluun. Toki saa mennä oopperaan muuallakin 🙂

  • Raakel

Oksasilppuri aiheuttaa riippuvuutta – edessä metsurin ura?

Ostin miehelle synttärilahjaksi oksasilppurin. Nimittäin miehen slogan työkalujen suhteen on seuraava: ”Ei se niin tarkkaa mitä on, kunhan on kaikki!” No silppuria ei vielä ollut. Nyt on. Ja kuinkas siinä kävikään. Kun kone käynnistettiin, halusin tietty heti testata sitä. Ja ei mennyt pelkästään pikkusormi vaan koko nainen. Kuvainnollisesti siis.

Silppurin testailua. Huom mökki-eleganssi :-D

Silppurin testailua. Huom mökki-eleganssi :-D

Alkoi kuulemma silmät kiilumaan ja päättäväinen ilme kasvoilla painan menemään tunti toisensa perään.

Silppurin kimpussa

Silppurin kimpussa

Jo usean vuoden ajan olen ajanut mökkipihaan kuin laput silmillä, tonttimme juuri tielle päin on yksi risuhelvetti. En halua nähdä sitä.

Risuhelvetti tien varressa

Risuhelvetti

Nyt saa siis mökin pihamaan raivostuttavat, vuosikausia lojuneet risut, oksat ja rumat puolikuolleet männynraakkinat kyytiä. Silppurista sisään ja lopputuloksena  kaunis, siisti hake.

Haketta

Haketta silppurista

Haketta voi käyttää kompostin kyytipoikana ja myös peitteenä kasvien juurille taistelussa rikkaruohoja vastaan.

Haketta katajien alla

Haketta katajien alla

Mikä tyydytys – huvi ja hyöty samassa paketissa! Mikähän silppuamisessa niin kolahtaa…puumateriaalin rikkominen, pihan siistiytyminen vai konkreettinen lopputulos? Ehkä kaikki tämä.

Ainut ongelma on nyt se, että näen joka puolella karsittavia oksia…eipä tule koskaan valmista tästä projektista. Että onneksi nautin hommasta. Metsuriksi vielä ennen eläkeikää?

  • Raakel