Ihminen kuin sipuli

Koskaan ei pitäisi sortua stereotypioihin ihmisistä. Niin helposti luo mielikuvan ja rakentaa joko positiivisia tai negatiivisia latauksia sen ympärille. Kun edes vähän tutustuu, alkaa valjeta aivan eri mittasuhteen maisemat ja syvyydet. Persoonan eri piirteet, elämän rikkaat, rakkaat ja raskaat vaiheet, vahvuudet, haavat, riemut. Ammatillisten polkujen moninainen kumpuilevuus, variointi, etsiminen ja uudistuminen. ”Helppoohan sen on kun se on niin sitä tai tätä” on varmaan jokaisella käväissyt joskus mielessä, katsellessa jotakin syystä tai toisesta kadehdittavaa tyyppiä. ”Helppoo olla hoikka kun on aina ollut, helppoo menestyä kun on suhteita, helppoo hymyillä kun on niin onnellinen perhe, helppoo olla sairaslomalla kun palkka juoksee, helppoo kun, helppoo kun…” Ei muutes ole helppoo kellään. Jokaisella oma polku mutkiteltavana, oma taakka kannetavana, omat riemut riemuittavana. Omalla tavalla ja omalla ajoituksella.

Vaelluksella Sapadere Canyonilla Alanyassa, Turkissa

Vaelluksella Sapadere Canyonilla Alanyassa, Turkissa

Olin vajaan viikon kunto-lomalla melko vieraiden ihmisten kanssa. Osan tiesin, osaa tunsin pikkasen, suurin osa täysin uusia tuttavuuksia. Kuntoilun ja rentoutumisen lomassa paljastui pala palalta upeita, monisyisiä, mielenkiintoisia, yllättäviä persoonia ja elämäntarinoita. Mahtavia keskusteluja, oivaltamisen iloa ja jakamista. Virkistyneen kehon lisäksi tunnen, että sielu sai aimo annoksen pureskeltavaa ja sulateltavaa. Ihana tulla lyödyksi ällikällä!

Missä se ihmisen syvin minuus ja ominaislaatu on? Minkä kerroksen alta se löytyy? Missä vaiheessa on eniten minä? Kai se on kuin sipulissa – kerros kerrokselta kuoriessa löytyy aina uutta ja kokonaisuus on se minuus. Jotkut sipulit on kitkerämpiä kuin toiset, pienikin rapsutus jo itkettää. Mädäntyneistä kannattaa pysyä loitolla, niillä on tapana mädättää myös naapuri.

Lemppari-sipuli, punasipuli

Lemppari-sipuli, punasipuli

Ennenkin olen tämän varmasti sanonut, mutta sanon sen taas. Ei kannata kadehtia sellaisen ihmisen iloja, jonka suruja ei tunne.

Iloitse iloitsevien kanssa ja itke itkevien kanssa. Kohtele toista, kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan. Nämä Ison kirjan ohjeet pyrin muistamaan.

Maailmassa on upeita ihmisiä! Uskalletaan ottaa niistä selvää pintaraaputusta syvemmin!

  • Raakel
Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *