Jämäruoan ylistys, kun jääkaapissa ei ole ”mitään”

Jos kokkailussa loistan jossain, se on nopean jämäruoan loihtiminen. Tilanteessa, jossa jääkaappi on ”tyhjä”, eikä mitään varsinaisia raaka-aineita. Silti löytyy aina kannikka yhtä ja toista, pakastimen ja kuivamuona-kaapin tarjonnalla terästettynä syntyy takuulla ruoka isommallekin sakille. Estetiikka ei ehkä hivele silmää, mutta maukasta kyllä syntyy.

Vartuin elintarvike-kauppias-perheessä. Ruokaa ei heitetty menemään, parasta ennen päivämäärä ei todellakaan tarkoittanut syömäkelvottomuutta. Kaikkea hyödynnettiin, varsinkin sellaista, jota ei oikein enää voinut myydä. Toki syötiin myös priimaa ja joskus parempaa kuin asiakkaat. Nämä lapsuuden kaiut takuulla vaikuttavat siihen, etten halua heittää ruokaa roskiin. Löytyyhän sitä aika ajoin jääkaapin perukoilta rasioita, joiden sisältö kannen avauksen jälkeen lähes kävelee itse vessanpönttöön. Mutta noin isossa kuvassa pyrin hyödyntämään kaappeihin hamstratut pöperöt. Kyseenalaisesta maidosta pyöräytän letut, juustonkannikoista pastakastikkeen, nahistuneista kasviksista wokkaan inkiväärillä ja chilillä terästetyn thaikku-sörsselin, hedelmät ja vähän lurpallaan olevat salaatin tai pinaatin lehdet sekä yrtit sulaa smootheiksi tai omenat uunipaistokseksi. Edellisen päivän keitetyt perunat uppoaa greencurryyn. Mausteita varioimalla syntyy  jokaisen vihanneslaatikosta löytyvästä porkkana-kaali-sipuli-setistä wok-pannulla aina vähän erilainen kasvisruoka. Pähkinöitä tai sesam-siemeniä päälle. Erilaisia öljyjä varioiden. Toimii aina! Tarvittaessa riisi tai nuudeli rinnalle. Keiton saa aikaiseksi lähes pyhällä hengellä.

Pyrin syömään kasviksia paljon, joka aterialla. Kaksi taloudessa asuvaa miestä – yksi keski-ikäinen, toinen nuori miehenalku, pitävät huolen siitä, että proteiinin lähteitä myös kaapeista löytyy. Tänään olen illan yksin kotona, tuli nälkä. Jääkaapin sisus ei viikonlopun, käymässä olleen jälkikasvun ja ystävän vierailun jäljiltä pursunnut inspaavia raaka-aineita. Mutta kasvikset ei koskaan petä. Ja nyt ylhäisessä yksinäisyydessä ei kukaan kysy: ”Where is the beef?”.

Yksi tomaatti, puolikas sipuli, valkosipulin kynsi, pala kesäkurpitsaa ja raastettu, vähän kuivettunut juuston kanta. Oliiviöljy, chili-herbamare ja mustapippuri.

Jämäruokaa

Jämäruokaa

Kyllä maistui ja olo on sopivan lämmitetty ja kylläinen.

Kasvismössöä, pakkas-illan mättöä

Kasvismössöä, pakkas-illan mättöä

Mukavaa arki-iltaa kaikille!

  • Raakel
Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *