Kantapään kautta

Nolottaa edes kertoa. Taas uusi vaiva. Kun sitkeän kuntoutuksen ansiosta lonkka ja olkapää alkavat pelaamaan, iskee seuraava tenkkapå. Kantapään kalvo tulehtui. Ostin joululomalla Icebug-kengät, sellaiset varrelliset. Onnessani painelin koirien kanssa lenkkejä, kun ei tarttenut pelätä liukastumista. Mutta pikkuhiljaa alkoi oikea kantapää tuittuilemaan. Jalka ilmeisesti näissä kengissä sen verran eri asennossa. Ajatttelin, että kyllä siihen tottuu. Muutamassa viikossa meni kipuilu sitten niin äkäiseksi, ettei astua kärsinyt, jopa sukka tuntui painavan liikaa. Fyssari tutki, käsitteli ja teippasi,  määräsi lepoa ja tulehduskipulääkettä kuurina. Reilussa viikossa ei ole homma taittunut. Kyllä pahin sytkyttävä ja kirvelevä särky on levossa poissa. Mutta jokainen askel pistää, polttaa ja sattuu. Vaikka hankin kannan alle pehmentävän pohjallisen ja kompressiosukkia moneen eri lähtöön. Että jaahas. Taas pakko-breikkiä treenistä. Just kun olin päässyt oikeen tymäkän treenin makuun. Noh, en taida olla eka enkä vika tämän vaivan kanssa. Fysiotuki-liikkeessä oli kuulemma käynyt samana päivänä jo useampi saman vaivan takia. Nyt varovaista venyttelyä jalkaterälle, nilkalle, akilles-jänteelle ja pohkeelle. Ja sitä ärsyttävää lepoa. Mikä siinä on, ettei maistu edes ylävartalon treeni, kun jalkaan sattuu…nyt menee elvyttävillä ja huoltavilla liikkeillä elämä. Kunnes jälleen päästään lisäämään pökköä pesään.

kantakalvon kiputila

kantakalvon kiputila

Kantapään kautta taas tämä lepo-asia. Näillä mennään.

Leppoisaa sunnuntaita kaikille <3

 • Raakel
Kommentit
 1. 1

  Ulpu sanoo

  Kärsin itse myös jonkinlaisesta kantapääkivusta. Että ärsyttää. Mulla on tarkoitus mennä – kunhan saan ajan tilattua – kansanparantajalle sillä ajatuksella että hän käy koko kropan läpi, josko sieltä tulisi helpotusta tähän vaivaan. Sen jälkeen on tarkoitus hankkia jonkunsortin pohjalliset, nekin ammattilaisen avustamana.

 2. 2

  Ansku sanoo

  Sain kuntoon hankalan plantaarifaskiitin /luupiikkikivun molemmissa jaloissa pyörittelemällä palloa jalkapohjien alla aamuin illoin vähintään 20 kertaa. Ei auttanut pohjalliset eikä kortisonipiikit, kärsin vaivasta yli puoli vuotta. Kävely oli levon jälkeen tuskaa…suosittelen kokeilemaan pallohoitoa: )

 3. 3

  Tuispe sanoo

  Plantaarifaskiitti eli luupiikki vaivannut minuakin. Pitkällinen mutta menee ohi. Komppaan edellistä kommentoijaa: paras apu oli pienen kovan pallon, golf tms. pyörittely jalan alla. Lisäksi pohkeiden venytys ja kengät joissa on korkoa! Pehmustetut pohjalliset, tukisiteet ja hörpäkkeet kokeiltu, ei apua. Pallon sinnikäs pyörittely koko jalkapohjan alla toimii. Edelleen ehkäisen ja huollan pallolla väsyneitä jalkapohjia.Ja kyllä minäkin ensin toipilaaksi heittäydyin, muttakun kesti ja kesti, luovutin ja lähdin vaellusreissuille, pahin kipu taittui buranalla. Eikä se ainakaan siitö pahentunut..

 4. 5

  Pipa sanoo

  Minä rullasin pari kuukautta joka ilta, jäisellä vesipullolla; puolen litran pullo koko ajan pakastimessa. Toimi. 🙂

 5. 6

  Anna-Kaisa sanoo

  Pallo jalkapohjien alla myös pyörii minullakin….mutta olen varmaan tehnyt liian vähän aikaa kun ei vielä sanottavasti apua …lisäksi sain neuvon laittaa kipugeeliä jalkapohjiin. LOnkkaleikkaus reilu vuosi sitten ja nyt alkaa tuntua jo aika mukavalta tuo leikattu puoli , nyt vaan toinen lonkka alkanut välillä jo vihottelemaan…että olenkin alkanut miettiä miten noita kinttuja säästäisin …eli siirtynyt vesijumppaan .Ostin myös Icebugit syksyllä juuri ne varrelliset ??

 6. 7

  Pia sanoo

  Mulla tehos kun ostin silikoniset pohjalliset kantapäiden alle.. Aina kun alkaa oireilemaan niin pohjalliset kenkiin eikä pääse pahaksi ärtymään.

 7. 8

  Pirjo sanoo

  Hei, minulla oli sama vaiva puolitoista vuotta, kävellä en voinut kunnolla ollenkaan, onnuin koko tuon ajan, kortisonia laitettiin, ei mitään apua, siis mistään ei ollut apua. Mutta sitten ostin viimeisenä keinona ballerina-crocsit ja avot pystyin ihan heti astumaan normaalisti. Vaivasta on nyt neljä vuotta, edelleen mulla on ballerina-crocsit työkenkinä, niillä olen tallonut myös pitkin New Yorkia, Italiaa, Kreikkaa, milloin missäkin, ihan parhaat. Aku Ankka-versiot ei tosiaankaan auta, siis ne ”perinteiset” crocsit. Suosittelen kokeilemaan. Niin ja todellakaan apteekin kyseiseen vaivaan tarkoitetut kantalaput olivat ihan no no.

 8. 9

  Pirjo sanoo

  Pirjo täällä vielä jatkaa, olen aina ostanut ne sellaiset sirot crocsit, missä kantapää on avoin, ainoastaan se hihna, tai mikä se nyt on, tulee siihen kantaluun taakse. Minäkin pyörittelin palloja, golfpalloa, nystyräpalloa, you name it, ei apua, mutta niin kuin tässä on todettu, yksi auttaa yhdelle ja toinen toiselle. Yhtä kaikki, kamalan ikävä ja invalidisoiva vaiva. Onneksi pystyn noin 8 kuukautta vuodesta fillaroimaan töihin, 40km päivässä, oisin ollut ihan hukassa ilman sitä, kun paria pysäkin väliä en pystynyt kävelemään. Toivon että sinulla vaiva menee nopeasti ohi. Tätä blogiasi on mukava lukea, hienoja ja viisaita ajatuksia, minä tykkään!

 9. 10

  eija sanoo

  Pallo on tosiaan hyvä apu kantapääkipuun. Tavallinen tennispallo on ihan hyvä, mutta itse ostin kotiin ja töihin sellaisen nystyrällisen pallon. Kyllä aukeaa kantapään kireydet ja veri alkaa kiertämään”. Kenkään laitoin sellaisen noin sentin korkean korkkikantakorokkeen. Se vie painoa riittävästi kantapäältä ja helpotti ainakin minulla tuskaa.

 10. 11

  Jukka sanoo

  Pari vuotta tuosta minäkin kärsin, pitkän aikaa lähes liikuntakyvyttömänä. Lopulta magneettikuvassa todettiin kantakalvon repeämä, ei siis ainoastaan tulehdus. Kaikki hoitokeinot yritettiin, vasta oman jalan mukaan teetetty muotopohjallinen auttoi – heti. Lisänä pohjastaan muotoillut sisäsandaalit. Edelleenkin, jos jätän pohjalliset pois tai kuljen sisällä päivänkin ilman sisäkenkiä, kipu palautuu. Näillä konsteilla kuitenkin kaikki kunnossa ja elämä sujuu normaalisti, etten sanoisi upeasti.

  PS. Pohkeiden venytys tuntuu myös auttavan ja siihen taas oiva apuväline on Tumppituotteen venytin, jonka löysin markkinoilta. (Anteeksi mainos)

 11. 12

  Anni sanoo

  Tuohan vaivahan on plantaarifaskiitti. Ei muuta kuin jalkaterapeutille pohjalliset hakemaan. Ei se muuten kokonaan taltu. Särkylääke/lepo on täysin väärä hoito koska vaiva taustalla (yleesä jalkapöydän madaltuminen jolloin kantapäähän kiinnittyvä jänne on koko ajan venytyksessä) ei hoidu sillä. Sopivat korkokengät (ei liian korkea, pitää olla tukeva jne) auttavat hyvin myös, ja hyvin tehty kinesioteippaus helpottaa heti pahimman tilanteen. Icebugit on pahimmat kengät, liian kovat. Myös ballerinat ja muut tuettomat ja kovapohjaiset kengät on huonoja.

 12. 13

  Irma sanoo

  Minä olen saanut samaan vaivaan apua fysioterapeutin antamasta sähköhoidosta. Helposti ja nopeasti siitä ei pääse, ja lepäämäänkiin joutuu, ikävä kyllä. Venyttelyä ja pallohierontaa teen päivittäin toivoen että vaiva pysyisi poissa.

 13. 14

  Mirja Kauhanen sanoo

  Eräänä aamuna nousin sängystä ja huomasin ärsyttävää kipua kantapäässä. Kipu aiheutti melkoista haittaa töissä. Menin lääkäriin. Kokeiltiin monenlaisia hoitoja, joistä tässä on kerrottu. Ortopedi pisti kortisonia kerran josta hieman apua Puolen vuoden päästä eräänä aamuna noustessani sängystä kipu oli poissa. Tuntui ihanalle päästä eroon vaivasta. Meni vuosi ja toisen jalan kantapää alkoi kipuilla. Menin suoraan ortopedille joka laittoi kortisonia oikeaan paikkaan ja pääsin vaivasta kuukaudessa.

 14. 15

  Fyssari sanoo

  Sähkökipuhoito (didy) taltuttaa tulehduksen kantakalvossa. Asiantunteva fysioterapeutti osaa oikean asettelun vaivaan.

 15. 16

  Seija Koskela sanoo

  Ilkeä kantapääkipu tarttui kun laitoin koko jalkapohjaan aamuin illoin käärmesalvaa. Joka päivä myös jalkapohjan hierominen pullolla rullaamalla. Suosittelen!

 16. 17

  Jaana sanoo

  Minä sain helpotuksen kantapääkipuuni ProStrech jalkapohjan venyttimellä…suosittelen! Niitä myydään netissä ainaskin jalkahoitokaupassa. Siellä videokin sen käytöstä.

 17. 18

  Satu sanoo

  Minulla vaiva on jatkunut puolitoista vuotta. Ensin alkoi toisesta jalasta ja toinen kipeytyi perään, nyt ovat siis molemmat olleet kipeät jo yli vuoden. On kokeiltu kortisonipiikit, lepo ja kova rasitus (joku on ollut sitä mieltä, että kun kantakalvo tarpeeksi repeilee se alkaa parantua), kinesioteippaus, yölasta, kompressiosukat, silikonikantakupit, pohjalliset, Buranat ja reseptisärkylääkkeet, kylmähoito ja venyttely. Aina olen käyttänyt tukevia ja sopivia kenkiä. Jalkaholvi on korkea ja akillesjänteen kireyteen taipumusta. Mutta eivät ole tosiaan venyttelytkään auttaneet, eikä niitä ole pahimmillaan kärsinyt edes tehdä. Usko alkaa loppua!

 18. 19

  Satu sanoo

  Minulla vaiva on jatkunut puolitoista vuotta. Ensin alkoi toisesta jalasta ja toinen kipeytyi perään, nyt ovat siis molemmat olleet kipeät jo yli vuoden. On kokeiltu kortisonipiikit, lepo ja kova rasitus (joku on ollut sitä mieltä, että kun kantakalvo tarpeeksi repeilee se alkaa parantua), kinesioteippaus, yölasta, kompressiosukat, silikonikantakupit, pohjalliset, Buranat ja reseptisärkylääkkeet, kylmähoito ja venyttely. Olen käynyt työterveyslääkärillä useamman kerran, ortopedillä kerran ja fysioterapeutilla 7 kerran jakson työterveyslääkärin lähetteellä. Aina olen käyttänyt tukevia ja sopivia kenkiä. Jalkaholvi on korkea ja akillesjänteen kireyteen taipumusta. Mutta eivät ole tosiaan venyttelytkään auttaneet, eikä niitä ole pahimmillaan kärsinyt edes tehdä. Usko alkaa loppua!
  Mietin, pitäisikö käydä vielä kerran ortopedillä ja pyytää magneettikuvia jaloista, sillä ensimmäisen jalan kipeydyttyä siitä otettiin röntgenkuva, mutta toista jalkaa ei ole koskaan edes kuvattu. Jospa löytyisi jotain muutakin kuin ”vain” kantakalvon tulehdus.

  • 19.1

   Fyssari sanoo

   Jo aikaisemmin laitoin tänne kommenttini sähkökipuhoitojen tehokkuudesta plantaarifaskiitin hoidossa. Otapa yhteyttä Reima Karsikkaaseen Kaarinassa. Hän tietää kuka fysioterapeutti lähellä asuinpaikkaasi hallitsee elektroterapiassa tämän hoidon. Itse toimin Sastamalassa, joten jos asut täälläpäin niin voin auttaa. Ehdottomasti kannattaa kokeilla!

 19. 20

  matti ahomies sanoo

  Mulla vaivasi kipeä jalkapohja noin 6 vuotta.Pidettiin luupiikkinä mutta todellinen vaivan aiheuttaja selvisi vasta viime kesänä käydessäni magneettikuvissa.
  Terävä kantaluu joka ärsytti kantapään seutua.On nyt leikattu pari viikkoa sitten ja toipuminen on hyvää vauhtia menossa.Päiväkirurginen toimenpide,saikkua 6 viikkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *