Kirjavinkit

Ihminen on kadehdittavassa tilassa kahdessa tapauksessa: rakastuneena ja löydettyään uuden, ihanan kirjailijan. Näin ainakin vannoutuneen kirjojen ja lukemisen rakastajan mielestä. Kun joku itselle tuntemattoman kirjailijan kirja kolahtaa, on sielussa bileet. Pääsen uuteen maailmaan ja silloin luen sen kirjailijan koko tuotannon – olevan ja tulevan. Enkä pelkästään lue, vaan ostan kirjat. Sääliksi käy jälkipolvet, jotka joutuvat hankkiutumaan kirjoista eroon…

Viimeisin lempi roihahti puskista. Reissuun lähtiessä huomasin, että kirja jäi kotiin ja nappasin lennossa lentokentän kirjakaupan hyllystä mahdollisimman paksun pokkarin. Tyrmistys oli melkoinen, kun se vei mennessään ja lujaa. Miten 28-vuotias kundi, Joel Dicker voi kirjoittaa niin suvereenisti? Eilen, ollessani Akateemisessa kirjakaupassa Kohtaamispaikalla haastateltavana, huomasin, että juuri tuo pokkari oli ykkösenä myyntilistalla. Aika moni muukin siis hurahtanut. Onneksi on tullut myös seuraava romaani, jonka hamstrasin odottamaan joululomaa.

Joel Dicker, eka nautittuna kuin naulittuna, toka jonossa

Joel Dicker, eka nautittuna kuin naulittuna, toka jonossa

Akateeminen toivoi minulta tämän vuoden kirjoista lahjavinkkejä. Niistä juteltiin eilen Peter Nymanin johdolla Minna Haapkylän sekä Ville Niinistön kanssa. Oli hauska kuulla, miten he kokevat lukemansa, mikä kiinnostaa, miten ja milloin lukevat. Toki rakastan kirjailija-haastiksia, mutta tämä oli uudenlainen tapa lähestyä lukemista!

Akateemisen Kohtaamispaikalla eilen

Akateemisen Kohtaamispaikalla eilen

Tässä omalta listaltani lemppareita, sekä pari uutukaista, jotka tarttuivat mukaan:

Riikka Pulkkinen, Riku Korhonen, Mari Manninen

Riikka Pulkkinen, Riku Korhonen, Mari Manninen

Vahvat kotimaiset:

Riku Korhosen Emme enää usko pahaan on poikkeuksellisen rikasta kieltä,  täynnä viittauksia syvälliseen kulttuurihistorian tuntemukseen. Samalla hämmentävä, riisuva ja yllättävä tutkielma miehen sekä parisuhteen eloa ja oloa. Alussa ei voi tietää, mikä käänne seuraa. Suositus hetkeen, jolloin voi keskittyä, miettiä ja sulatella. Ja maiskutella jokaista, monivivahteista virkettä.

Riikka Pulkkisen Paras mahdollinen maailma. Odotukset ovat kovat. Aiemmat kirjat ovat vieneet mennessään. Tämän nautin joululomalla, kun voin lukea sen nonstop.

Mari Mannisen tieto-Finladialla palkittu Yhden lapsen kansa odotuttaa myös lomaa. Tietokirjoja luen työni vuoksi viikoittain siinä määrin, että lomalle tämä on sitä sorttia ainokainen.

Jan Quilloun vuosisata-romaani-sarja

Jan Quilloun vuosisata-romaanisarja

Ruotsalainen huikea, tuottelias Jan Quillou häikäisee historian tietämyksellään, yksityiskohdilla, jotka vievät lukijan syvälle tapahtumiin ja romaanihenkilöiden nahan alle. Rakastan tätä miestä! Vuosisata-romaanisarja on ehtinyt kuudenteen romaaniin saakka. 1900-luvun alusta lähdettiin, norjalaiselta pieneltä kalastaja-saarelta, Berliinin, Lontoon, Afrikan, Tukholman kautta uusimmassa Amerikkaan ja 50-luvulle. Henkeäsalpaavaa luettavaa! Ja mikä parasta – kun kirjan loppu lähestyy, ei tarvitse ahdistua. Nimittäin jatkoa on luvassa vielä monta kirjaa! Sarjan 5 ensimmäistä osaa myös suomeksi käännettyinä. Tämän miehen koko tuotannolle iso suositus, suorastaan velvoite lukea!

Loppuun vielä kaksi lemppari-kirjailijaa, joista olen aiemminkin vaahdonnut: Juha Itkonen ja kova luu John Irving. Lukekaa molemmilta kaikki! Itkosella meille suomalaisille niin tunnistettavaa sielunmaisemaa, kasvukipuja ja kasvua. Irvingin vääntynyt, outo, rikas ja silti aina täydellisen kiehtova maailma, joka jokaisessa kirjassa omanlaisensa. Tässä herrojen viimeisimmät:

John Irving, elämäni yksi kesto-rakkaus

John Irving, elämäni yksi kesto-rakkaus

 

Juha Itkonen, selkeesti mun sielunveli

Juha Itkonen, selkeesti mun sielunveli

Lukekaa, antakaa kirjoja lahjaksi, nauttikaa, itkekää, ajatelkaa! Lukeminen tekee hyvää!

Päivän paras tuokio

Päivän paras tuokio

  • Raakel
Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *