Suomi Areenalla opittua

Suomi Areena Porissa pursui kansaa sekä toinen toistaan kiinnostavampia keskusteluja. Puoliso oli tällä kertaa työvuorossa, itse olin lomalaisena avecina ja sain nautiskella toisten työn antimista. Jaan teille muutaman tuokion sekä ajatuksen, jotka jäivät päällimmäisenä mieleen.

Tulevaisuuden rakentaminen ja asuminen

Aalto yliopiston huikean kaunis paviljonki – Aikalava oli jo sinällään kokemisen arvoinen. Rakennus seisoi 100 jalan varassa ja kunnioitti näin Suomen juhlavuotta. Suomi Areenan jälkeen se siirtyy Aalto yliopiston kampukselle. Veikkaisin, että alkaa kuhina, kun ilmaantuu halukkaita naimisiin menijöitä tässä kauniissa, ilmavassa ja ylevässä tilassa.

Aikalava

Aikalava

Kuuntelemani kiinnostava paneelikeskustelu Aikalavalla koski tulevaisuuden rakentamista sekä asumista. Opin, että puolet Suomen päästöistä koostuu rakentamisesta. Yllättävää! Siksi tulevaisuudessa kiinnitetään huomiota ekologisuuteen raaka-aineiden kasvatuksesta aina materiaalien kierrätykseen ja uusiokäyttöön saakka. Eli koko ketju on tiedostettava ja todennettava. Esim puutalon puu on alkuun kasvatettu kestävän kehityksen kriteereillä, kun talosta aika jättää, se on seuraavassa vaiheessa paitana päällä ja sen jälkeen vielä paperina. Myös asuntojen muunneltavuus tulee olemaan enenevässä määrin päivän sana. Näin pienempikin koti voi tuntua tilavammalta ja vastata yksilöllisiin ja elämäntilanteiden mukana muuttuviin tarpeisiin.

Aikalavan rakennetta, yksinkertaista, kaunista ja toimivaa

Aikalavan rakennetta, yksinkertaista, kaunista ja toimivaa

 

Aikalavan sivuseinät olivat auki penkkien väleistä. Kätevää, yleisö pääsi luikahtamaan vaivattomasti sisään jamulos keskekn keskustelujen.

Aikalavan sivuseinät olivat auki penkkien väleistä. Kätevää, yleisö pääsi luikahtamaan vaivattomasti sisään jamulos keskekn keskustelujen.

 

Pohjoismaiden aika on nyt?

Pohjoismaiden johtajat sopivat jo viime kesänä, että pohjoismaista yhteistyötä tiivistetään. Onko tällä konkretiaa? Uinutaanko vain menneen maailman kuvitelmissa ja todellisuudessa kukaan ei tee mitään vapaan liikkumisen, työvoiman ja opiskelun integraation eteen? Paneelikeskustelussa olivat poliitikot puoluekannsat huolimatta vahvasti pohjosimaisen yhteistyön tiivistämisen kannalla. Haluttiin poistaa esteet esim asuntojen vuokraamisessa, työpaikkojen haussa sekä tutkintojen vastavuoroisessa hyväksymisessä. Mutta maahanmuutto-ja pakolaispolitiikassa penättiin EU:n yhteistä vastuun jakoa. Ehkä kuvaavin kommentti Pohjoismaiden suhteista oli vertaus perheeseen, jossa 5 sisarusta. Toimeen tullaan ja perusta on sama, mutta silti tehdään omia valintoja niin arvomaailmassa kuin elämänkumppanien valinnoissa. Aina ei olla samaa mieltä, välillä kinataan, mutta silti vallitsee syvä yhteisymmärrys.

Pohjoismaiden aika on nyt?

Pohjoismaiden aika on nyt?

Perheemme on kaksikielinen. Tulen täysin suomenkielisestä perheestä, puolisoni täysin ruotsinkielisestä. Mutta elämä on tehnyt meistä ja erityisesti lapsistamme täysin kaksikielisiä. Mikä rikkaus! Kannustimmekin kansalaisia kaffelle på svenska. Reippaasti porilaiset tulivat ja moni myös kaivoi nukkuvan kouluruotsin kätköistä ja huomasi, että kyllä muutaman ajatuksen ja lauseen hyvin pystyy jakamaan på svenska.

Fika på svenska

Fika på svenska

Ja jottei ihan tosikkona oltais pönötetty, veti puoliso Pohjonääri-visailun. Triviaa Pohjoismaista. Enpä olisi arvannut, että Islanti käyttää eniten valtion varoja per asukas kulttuuriin ja en varsinkaan arvannut, että Ruotsi vähiten. Suomi tokavikana….

Pohjonääri-visailu

Pohjonääri-visailu, Nicke vetää, kisaamassa Maarit Feldt-Ranta, Silvia Modig, Thomas Blomqvist, joka taisteli Pohjonääriksi.

 

Mielenterveyttä omaisten tuella

Kun yksi sairastuu, koko perheen maailma muuttuu. Niin fysiologisissa vaivoissa, mutta erityisesti mielenterveyden kanssa. Potilaan oikeanlainen ja oikea-aikainen hoito ja tukeminen on megalomaaninen haaste maassamme, mutta ehkä vielä enemmän oman onnensa nojaan jäävät potilaan omaiset. Avuttomuus, neuvottomuus ja hätä on sairastuttaa myös monet omaiset. Siksi haluan nostaa hatun korkealla järjestölle, joka tukee omaisia. FinFami oli myös Porissa näkyvästi esillä. Ständillä oli kortteja eri roolimalleista perheissä. Nappasimme puolison kanssa ekat, jotka näyttivät omilta. Miehelle ilopilleri, itselleni vastuunkantaja. Olisi toki tuo vastuunkantaja osunut myös puolisolle.

FinFamin teltalla

FinFamin teltalla

Varsinaisten tapahtumien lisäksi oli antoisia ex tempore kohtaamisia vanhojen ja uusien tuttujen kanssa. Ja keskustelun aiheet kaikesta maan ja taivaan välillä. Eräs uusi tuttavuus, joka oli myös Porissa avecina antoi hienon määritelmän keski-ikäisistä naisista: olemme uuden, ”toisen” elämämme nuoruudessa. Kaunis ajatus!

Nyt taas mökin rauhaan pää täynnä sulateltavaa.

Suomi Areena on täynnä arvokeskustelua, joka liian usein loistaa poissaolollaan vuoden muina aikoina, varsinkin poliitikkojen puheissa. Voisiko oikeasti puolueet nyt ajaa lasten, lapsiperheiden ja opiskelijoiden etuja, kuten Areenan puheissa niin kauniisti kaikki vannoivat… Nyt on puhuttu ja keskusteltu – hyvä niin. Mutta nyt on päätösten aika! Enää ei tarvita lisää selvityksiä vaan toimintaa! Ugh!

  • Raakel
Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *