Teenkö asioita somen takia?

Some on mullistanut tottumukset ja käsitykset yksityisyydestä. Jaetaan kuvia ja varsinkin mielikuvia. Rakennetaan leikki-maailmaa. Kohtuudella annosteltuna se tuo piristystä elämään. Ideoita, samaistumiskohteita  ja estetiikkaa. Suhteellisuudentajun omaaville se on hauskaa leikkiä. Ajanvietettä, viihdettä. Mutta olemmeko riittävän vahvoja ja suhteellisuudentajuisia pystyäksemme erottamaan mielikuvat todellisuudesta? Alkaako rakentua kuvitelma ”paremmasta” arjesta, elämästä, ulkomuodosta? Uhkaako nurkan takana paineet suorittaa somessa näyttäytyvää estetiikkaa niin ruoan, sisustuksen kuin oman ulkonäön suhteen?

Terveys-ja hyvinvointi-buumi on hieno asia. Fitnesskin järkevästi toteutettuna. Paitsi, etten näe yhtäläisyyttä somessa jaettavien muka-treenikuvien ja oikean treenaamisen välillä. Kun asetutaan salilla kameran eteen ripset ojennuksessa, tukka tuuhennettuna, peppu tietyllä tavalla pystyssä ja keho ”some-kierteellä”, ei päällimmäinen viesti ole terveys. Huomaa mut, hyväksy mut, olen just niinkuin pitää ja niinku kaikki muutkin, enkä näytä milliäkään siitä ihmisestä, joka sisäpuolella on ja ehkä epävarmana pelkää. Tai voi todella huonosti.

Meikäläisen treenin jälkeinen pukuhuone-selfie. Ei tosin kukaan haluaisikaan nähdä meikäläisen pelfieitä :-D

Meikän treenin jälkeinen pukuhuone-selfie. Ei kukaan haluaisikaan nähdä meikäläisen pelfieitä 😀 ja onhan ne silmämeikit mullakin näemmä päässä….suoraan töistä salille lienee pätevä syy :-D

En ole kukkahattu-täti, joka paheksuu seksuaalisuuden ilmentämistä ja moralisoi naiset hengiltä. Mietin oikeaa, vahvaa, väkevää ja pehmeää naiseutta ja hyväksytyksi tulemista – oikeasti. Somen laikkaus-määrät ei sitä kerro. Toki teen itsekin työtä somessa. Ajoittain punnitsen paljonkin jakamisen astetta. Jos kirjoittaa blogia, on annettava itsestä. Oikeasti. Mutta mitä kaikkea olen valmis jakamaan? Jakaminen on parhaimmillaan voimaannuttavaa, yhdistävää ja lohdullista. Mutta hämärtyykö yksityisyyden rajat? Saako some tekemään tai suorittamaan asioita, joita en muuten tekisi? Toisaalta ei ole haittaa, jos lounaan asettelee kauniisti lautaselle kuvaa varten ja sitten nauttii sen. Kauneus on jo puoli ruokaa.

Kaura-kasvisleipä

Kaura-kasvisleipä

Missä on se sisin minuus? Kehon ja sielun ydin? Mikä kaikki vaikuttaa tapaani olla, seisoa, kävellä, hengittää, ajatella, sanoittaa ja kuvittaa elämääni? Näitä teemoja olen viime viikkoina pohtinut huikean kehonhuolto-guru  Marja Putkiston kehittämän uuden UP-metodin koekaniinina. 10 tuntia kehon moninaisuuden tutkimista, mielen ja ajatuksen suuntaamista sinne, missä tiukkuudet, vastukset ja elämän aikana pakkautuneet lastit eniten kuormittavat. Ollaan haettu ja rakennettu palikoita paikoilleen, maaniteltu uusia liikeratoja, hämmästytty kehon reaktioista, naurettu ja itketty ja todettu, miten ihmeellinen ja loputon tutkimusmatka koko oma keho ja elämä on. Pyrkimyksenä omanlainen, vapaa liike ja ryhdikäs, rento keho.

Marja Putkisto, Salme Ruski. Method Putkisto-session jälkeen. Ohjaamassa ollut myös Elina Heinisuo.

Marja Putkisto, Salme Ruski. Method Putkisto-session jälkeen. Ohjaamassa ollut myös Elina Heinisuo.

Huomaan korjaavani asentoani tiskatessa, suihkussa, tietokoneella, kävellessä, autoa ajaessa, lukiessa sängyssä. Olen lievästi sanottuna käymistilassa. Mutta sitähän tämä on. Loputonta opettelua, löytämistä, välillä eksymistä ja taas uuden oivaltamista. Näissä prosesseissa koen tarvetta yksityisyydelle, omalle rauhalle. Tilalle , jossa asioita voi tapahtua ilman muiden katseita. Lievää ristiriitaa työni luonteen kanssa. Mutta silti sekin ristiriita on juurikin elämälle tyypillistä rikkautta.

Pidetään huolta itsestämme, vaalitaan sisintä ja kunnioitetaan lähimmäisen kauneutta. Myös selfieiden takana.

  • Raakel
Kommentit
  1. 1

    Mirri sanoo

    Olipa Raakel hyvä kirjoitus somesta, sen pinnallisuudesta ja mahdollisuudesta vääristää todellisuutta. Just noin minäkin ajattelen. Mediakin on lisänä paisuttamassa tuota mallia, että somen kautta se ihmisten todellisuus nähdään tai että somessa esiin tulleet ajatukset ovat kaikkien suomalaisten ajatuksia. Kaukana siitä! Täällä kehäkolmosen ulkopuolella onneksi on useimmilla ihmisillä paljon muutakin elämää kuin some.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *