Anu Koivunen: Tässä ei ole mitään normaalia!

Vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen Yleis­radion pääuutislähetyksessä (30.11.): ”Kymmenet, elleivät sadat ihmiset yrittävät vaikuttaa Ylen journalismiin joka päivä”, hän sanoi ja jatkoi: ”Pitäisi olla huolissaan, jollei yritettäisi”, hän lisäsi viitaten Yleen julkisen keskustelun areenana.

Anu Koivunen

Anu Koivunen

”Journalistin itsenäisyys tarkoittaa juuri sitä, että erilaisten paineiden keskellä pystyy pitämään päänsä kylmänä ja tekemään hyvää journalismia”, hän totesi antaen ymmärtää, että juuri näin Yle olisi toiminut suhteessa pääministeri Juha Sipilän suuttumukseen koskien uutista ”Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta” (25.11.).
Jääskeläisen viesti on tietysti ainoa mahdollinen, jonka hän voi uutismedian päätoimittajana antaa. Näin hän viestii, että kyse on lopulta tavanomaisista vallanpitäjän ja median välisistä jännitteistä, jotka eivät tietenkään vaikuta journalistiseen harkintaan eli siihen, mitä Yle uutisoi ja miten, kuinka näkyvästi ja missä mittakaavassa.
Toisin kuin monet äänet Ylen sisältä todistavat, Jääskeläinen väittää, että hänen päätöksensä ensin hyllyttää Sipilän mahdollista jääviyttä koskevan uutisen jatkojutut ja lopulta kieltää koko teeman käsittely ajankohtaisohjelmissa olivat aivan normaalia journalistista arkea.
Siinä, että pääministeri valitsee tulkita kriittisiä kysymyksiä esittävän journalismin syytöksiksi ja julkisen palvelun median poliittiseksi vastustajaksi ei ole länsimaisen demokratian katsannossa kuitenkaan mitään normaalia. Ei pitäisi Suomessakaan olla. Pääministeri reagoi jo aiemmin julkaistuun tietoon keskeisesti perustuvaan uutiseen kiihtyneesti esittämällä itsensä blogissaan median ”hakkaamaksi” ja lähipiirinsä ”lokaan vedetyksi”.

Mitään tavanomaista ei ole siinä, että pääministeri lähettää uutisen tehneelle toimittajalle 17 tuohtunutta sähköpostiviestiä yhden illan aikana eikä tunnista sitä painostukseksi. Eikä varsinkaan siinä, että enemmistöhallituksen pääministeri ja lehdistönvapauden ykkösmaan suurin poliittisen vallan käyttäjä perjantai-iltana klo 23.07 lähettää viestin, jossa kirjoittaa:
”Ihmiset uskovat jostain syystä Ylen puolueettomuuteen. Me emme tarvitse oppositiota ollenkaan, niin puolueellista Ylen viestintä on ollut tämän vaalikauden aikana… Arvostukseni Yleen on nyt täysi nolla, ei tietysti poikkea teidän arvostuksestanne minua kohtaan. Tasoissa ollaan.”
Kirjoittajaa voisi luulla keneksi tahansa salaliittofantasioita helliväksi nettihäiriköksi, mutta ei. Sipilän ja Ylen konflikti on vakava asia, minkä tajuaa jokainen, joka yrittää selittää asiaa ulkomaisille journalisteille.

Ei pitäisi olla normaalia tai maan tapa, että poliitikot painostavat julkisen palvelun mediaa. Etäisyys vallanpitäjiin pitäisi olla medialle ylpeyden aihe ja kansalaisille keskeinen intressi. Ei ole mitään vähäteltävää siinä, että vallanpitäjä – tunnemyrskyssä tai ei – syyttää Yleä poliittiseksi vastustajaksi aikana, jolloin monissa Euroopan maissa median poliittinen ohjaus lisääntyy ja lehdistönvapaus kapenee. Sipilän ja Ylen konfliktissa onkin perimmältään kyse piintyneestä maan tavasta: poliitikkojen ja median historiallisesta likeisyydestä, jonka on aika murtua.
Poliitikoilta edellytään ryhtiliikettä: mediaa koskevien syytösten sijaan on noustava puolustamaan lehdistönvapautta ja tunnistettava, että kriittinen journalismi ei ole politiikkaa, vaan toimivan demokratian elinehto.
Kansanedustajien ei pidä kokea Yleä omaksi tontikseen, jossa he vaativat ääntään kuuluviin. Ylen taas pitää ajatella omistajikseen kansalaiset, ei kansanedustajat. ●

Kommentit
 1. 1

  tapio salo sanoo

  Haastan kirjoittajan antamaan konkreettisen ohjeen esimiesten ja vastaavien päätoimittajien sallitusta vuorovaikutuksesta toimittajan kanssa tilanteessa, että on erimieltä siitä, mitä edustamansa lehti julkaisee, kun on vielä vastuussakin siitä esim. oikeusistuimissa tai julkisen sanan neuvostossa!

 2. 2

  markus leino sanoo

  ”Sipilän ja Ylen konfliktissa onkin perimmältään kyse piintyneestä maan tavasta: poliitikkojen ja median historiallisesta likeisyydestä, jonka on aika murtua”. Vallan sylikoira, eduskuntatoimittaja Riikka Uosukainen ei tähän ainakaan suostu. ”En kuulu siihen joukkoon”: sanoisi hän.

 3. 3

  MT sanoo

  Minusta huomio siirtyy pois siitä kaikkein tärkeimmästä, että Talvivaara/Terrafame on tuottamaton rahareikä, jonka tarkoitus alunperinkin on ollut kupata rahaa valtiolta. Toinen tällainen sairas keinottelu on sote ja yksityistäminen, johon suomella ei ikipäivänä ole varaa. Se on samanlainen rahareikä kuin se pohjavedet ja ympäristön pilaava skandaali. Sipin törkypolitiikka on tullut siihen pisteeseen että sen on loputtava heti paikalla. En vaan voi ymmärtää kuka rakastaa rahaa niin paljon, että on valmis myymään ja pilaamaan isänmaan, joka on pitänyt huolta sukupolvista niin hyvin että jopa sipilän kaltainen roisto on päässyt pääministerin paikalle. Ylen uhkaileminen on myöskin sairasta ja se että pääministeri uhkailee mediaa härskisti sekä kirjein että suorassa lähetyksessä. (Sipilän jos jos ja jos).

 4. 4

  Myllymatti sanoo

  Onkohan ihan yksinkertaista vetää rajaa ja mikä muuta infoa kun poliitikko ottaa yheyttä YLEn toimittajiin. Voisiko mitenkään olla mahdollista tulkita yhteydenotot, aivan viattomatkin, painostukseksi. Tällainen ajatus nousee siitä kun näyttäisi että myös toimittajat saattavat olla sangen herkkähipiäisiä.

 5. 6

  Riitta sanoo

  Anu Koivusellako, Rubenin ja Lybekin ystäväkö se on objektiivinen totuus? Jos pm kirjoittaa viestin 23.03 mitä tavatonta siinä on? Hän tekee päivät duunia. Sitäpaitsi Suomessa on kirjesalaisuus ja harjoittelijatoimittajakin varmasti tiesi ne julkistaessaan. Tyhmyyttä? Lapsellisuutta? Tarkoitushakuisuutta? Sananvapautta? Kenen?Toimittajanko? Olisi neuvotellut ja kysynyt kokeneemmilta tai esimieheltään kuinka viisaalta toeolta se katsojissa herätti. Prsessikulbi oli ikävää katsottavaa. Ruben sai mellastaa veronmaksajien rahoilla ja yrittää, huom. yrittää nolata ja hiostaa esimiestään. Fiksua? Ja sai tuoda hiostamaan 2 vihervasurirakkikoiraa kaveriaan tukemaan omaa kepukaunaansa, joka pullahtaa esiin. Keputraumanhan Ruben sai jo kauan sitten.Ruben traumatisoitunut potkuista radiossa ja kantaa kaunaa ja kostaa edelleen aina kun voi. Toisaalta hän on harmiton höpöttäjä, eikä häntä varmaan aina oteta kovinkaan vakavasti, koska traumatisoituminen muistetaan.Mutta että tohtoristason ihmiset lähtevät sananvapauden ja journalismin nimissä hiostamaan alaistensa showssa esimiestä, niin kyllä on asiantuntijat vähissä! Sipilän kanssa samaa mieltä, ei oppositiota tarvita, kyllä koivuset, tervot ja stillerit riittää!Ja kokemattomat toimittajaksi opiskelevat laulavat heidän laulujaan ja hiihtävät heidän latujaan!

  • 6.1

   synkkis sanoo

   Harjoittelijatoimittajakin tietää, ettei kirjesalaisuus millään tavoin koske viestin vastaanottajan oikeutta julkistaa saamaansa viestiä. Valitettavaa, että tämä väärinkäsitys edelleen elää.

   • 6.1.1

    Riitta sanoo

    Kun puhutaan luottamuksesta, siihen kuuluu ihan tavallinen korrektikäytös. Ei sellaineen tarvita sen kummempia journalistisia taitoja tai sananvapauksiin puettuja fraaseja. Ja kun Yle:n sisällä on pari kolme riitelevää vihervasuria, jotka saavat näitä tervoja ja koivusia laulamaan heidän laulujaan, ei sitäkään likasankoa tarvitsisi syöttää katsojille ja hakea sieltä oman agendansa puolustajia. Kilpailu on kovaa media alalla uutisista ja riitaa on nyt Yle:n ja SK:n kesken kummallako on oikeampaa uutista tai ” uutista”: Miksi vetää kansalaiset keskinäisiin riitoihin mukaan? Vastanmielistä! Luulisi, että tohtoristasolla osattaisiin puhua ilmiöistä rakentavasti eikä tarkoitushakuisesti. Jos ei osaa, konsultoida voi vaikka nobelisti Ahtasaarta kuinka rauhaa rakennetaan.

    • 6.1.1.1

     Jari sanoo

     Median ei pidä olla pääministerin sylikoira, vaikka YLEn päätoimittaja pelkäisikin paikansa ja rahoituksen puolesta. Pääministeri on itse myöntänyt, ettei selvittänyt jääviyttään asiassa, vaikka olisi niin kuulunut tehdä. Pääministerin reaktio oli asiatonta panostusta, joka on jatkunut pidemmän aikaa.
     Mikä tässä asiassa on näille mielensäpahoittajille, niin vaikeita. Demokratia ja lehdistönvapaus ei taida vieläkään kuulua Suomeen Oulun läänistä pohjoiseen? Vastauksena tulevat silmittömät vihapuheet ja herjaus ovat hyvin sukua päämisterin reaktiolle.

  • 6.2

   Reino sanoo

   Jos haluat rakentavaa keskustelua, niin miksi heittelet leimakirveitä, sanoja kuten vihervasurirakkikoira? Kun heität, niin silloin pitää myös pystyä analyyttisesti – ei tunteenomaisesti – täsmentämään mitä tuo käsite pitää sisällään? Minäkin voisin todeta sanoa pääministerimme uskonnollisen taustan vaikutuksesta hänen ajatteluunsa ja johtamistapaansa, mutta jätän sanomatta.

   Pääministeri saa reagoida ja pahastua, mutta hänen tulee ymmärtää ettei Ylen (tai minkään journalistisen median) tarvitse millään tavoin nauttia hänen luottamustaan. Se on lehdistönvapauden ja demokratian ydintä.

 6. 7

  Asiapohjalta sanoo

  Et viitsisi Anu Koivunen jaksaa tuollaisena närkästyneenä totuuden torvena. Vaikuttaa siltä, että YLEssä on työpaikan omat asiat kiristyneet ja meidän katsojien pitäisi jotain Rubenin, Baban ja Päivärinnan vatkausta jaksaa katsoa. Vaikka prime ministerin mailit ei monenkaan mielestä ole ok, niin hiukan enempi sallitaan hänellekin tilaa reagoida.

 7. 8

  Markku Hilden sanoo

  Jälleen kerran Anu Koivunen osoittaa harvinaislaatuista älykkyyttä, kriittisyyttä, tietämystä ja suhteellisuudentajua. Omissa kommenteissani esim FB:ssä olin huomattavasti kovasanaisempi erityisesti Yle:a kohtaan mutta myös Sipilää kohtaan. Viittaan tässä yhteydessä myös Ylen omiin (onnettomiin) tulkintayrityksiin (Jessika Aro) ja tukiyrityksiin (Yle toimituspäällikköt). Kyse on käsitteistä suomettuminen ja suomettaminen sen kaikkein likaisimmassa ja negatiivisimmassa kulttuuri- ja yhteiskuntaelämän viitekehyksessä.

 8. 9

  tapio salo sanoo

  Pyysin seikkaperäistä ohjetta, jota ei kukaan sananvapauden apostoleista näytä kykenevän antamaan. Jos ko. postien haltijoilla ei ole käytettävissä mitään välinettä, jolla he voisivat vaikuttaa mediavälineessään, niin joutavat irtisanottavaksi… turhat kustannuserät tulee karsia… toimittajien tukeminen ja rohkaisu ei ainakaan tarpeen… vetävät jo yhtäköyttä ja laulavat hurmiossa samoja lauluja ja hyppivät tahdissa esimiesten silmille… ei siis rohkeudesta vajausta! Rahareikien ruikuttajille muistuttaisin, että ei raha koskaan jää mihinkään reikään vaan jatkaa iloisesti virtaustaan ja sitä suuremmalla voimalla, mitä enemmän pantu liikkeelle eikä alkuperäinen tai myöhempikään hölmöily määrää, että joka kohdassa virtaa välttämättä hölmöillään… voi syntyä voimaloita, rikkaita apajia, upeita rantapuistoja, kanavia rikkaampiin vesin ja väyliin jne…

 9. 10

  tapio salo sanoo

  Markku Hilden ainakin voisi älykkyyttään osoittaen laatia pyytämäni ohjeen!

  • 10.1

   markku hilden sanoo

   Tapio Salo kaikella ystävyydellä aktiivisuuttasi kohtaan. En ota haastettasi vastaan koska Anu Koivunen jo antoi vastauksen omassa kirjoituksessaan. Sen sijaan voisit hakea käsiisi kirjastosta esim toimittaja Martti Valkosen kaksi kirjaa ”Suomettaminen jatkuu yhä:” ja ”Sananvapaus kauppatavarana”. Eivät ole akateemisia opuksia vaan toimittajan kirjoittamia joten helppolukuisia mutta erittäin selkeitä ja asian ytimessä myös aloittelijalle. Ymmärtääkseni Martti Valkonen sai potkut toisen kirjan jälkeen. En tarkoita vastaustani ylimieliseksi vaan yksinkertaiseksi avaukseksi journalismin suhteellisen helposti ymmärrettävään maailmaan. Kiitos kommentistasi.

 10. 11

  tapio salo sanoo

  Siis ette kumpikaan osaa vastata yksinkertaiseen kysymykseen? Anu Koivusen kirjoitushan juuri herätti tuon kysymyksen!

 11. 12

  Ove Stenmark sanoo

  Julkisen palvelun media ei liity mitenkään läntiseen demokratiaan. Jos nyt kuitenkin tällainen firma on olemassa, onko silloin niin ihmeellistä, että FB:ssa patriarkaatin vastustajaksi ilmoittautuva feministi-toimittaja saattaisi olla poliittinen vastustaja aika monessa asiassa?

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *