Pääkirjoitus: Etäisyyksien maa

Mikäli sinulle tai läheisellesi tulee halvausoireita tai puhehäiriöitä, suupieli alkaa roikkua tai jalat menevät alta, soita hätänumeroon 112. Kyseessä saattaa olla aivoverenkiertohäiriö.
Oireiden alettua pitäisi päästä sairaalan päivystyspoliklinikalle ambulanssikyydillä, sillä valtimotukoksen liuotushoito tulee aloittaa viimeistään neljän ja puolen tunnin kuluttua kohtauksen alusta – mieluummin paljon nopeammin.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Aivoverenkiertohäiriö on neljänneksi yleisin kuolinsyy Suomessa. 18 000 suomalaista saa vuosittain aivoinfarktin, joka vaatisi liuotushoitoa.
Sote-uudistus keskittää erikoissairaanhoitoa isompiin yksiköihin, jolloin välimatkat pitenevät.
Suomen neurologinen yhdistys huomauttaa lausunnossaan, että sote-luonnoksessa ei riittävästi määritellä valtimonsisäisen hoidon järjestämistä yhteistyöalueilla. Lääkäreitä tulisi kouluttaa lisää tähän tehtävään. Kaikissa laajan päivystyksen sairaaloissa tulee olla jatkuva valmius TT-angiografiatutkimuksiin etäkonsultaatiomahdollisuuksin sekä hätäsiirtoihin, yhdistys vaatii.
Soten toteutuessa Lapin maakunnassa olisi laaja erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystys vain Rovaniemellä. Ivalosta on sinne matkaa 290 kilometriä, Utsjoelta ja Sevettijärveltä peräti 500 kilometriä. Jos poromies saa tunturissa aivoinfarktin, liuotushoito myöhästyy.
Pitkien välimatkojen alueille on soten myötä saatava lisää pelastushelikoptereita. Muuten kuulemme aivan liikaa traagisia tarinoita sairauskohtauksista ja hätä­synnytyksistä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *